Napoleonbakelser

Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.

ca 10 Napoleonbakelser

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 plattor fryst smördeg, du ska kunna kavla ut 3 st längder ca 8 x 40 cm. Det finns också smördeg i kylen på rulle.
  • Fyllning: 2,5 dl vaniljkräm (av vaniljvisp, pulver eller hemlagad)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl äppelmos
  • Garnering: 3 tsk röd vinbärsgelé
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).
  2. Tina de frysta smördegsplattorna lätt och kavla ut dem till ca 8 x 40 cm. Eller kavla ut kyld smördeg från rulle.
  3. Lägg ut plattorna på en plåt sköljd i kallt vatten.
  4. Stick hål i degen med en gaffel grädda längderna ca 10 min.
  5. Låt dem kallna och vispa under tiden grädde och gör vaniljkräm. Blanda ihop grädde och vaniljkräm.
  6. Vänd på smördegsbottnarna och bred äppelmos på en botten, lägg på nästa botten och bred ett tjockt lager vaniljgrädde, täck med den sista botten.
  7. Värm gelén i en kastrull eller mikro och bred ut ett lager på toppen.
  8. Blanda florsocker och vatten och täck gelén med ett tunt lager glasyr.
  9. Skär försiktigt ut Napoleonbakelserna i lagom bitar med en kniv - lättast är det med en vass tandad brödkniv.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer