Mangosmoothie med mandelmjölk och ananas

Mangosmoothie med mandelmjölk, färsk ananas, kokosolja och lime eller citron. Lite honung kan man också ta i för lite mer sötma om man vill. Laktosfri smoothie.

Variationer:

  • Istället för kokosolja kan du ta linfröolja, avokadoolja eller några msk kokosgrädde.
  • Istället för havremjölk kan du ta annan mjölk som rismjölk, sojamjölk, havremjölk eller vanlig mjölk.
  • Juice som apelsinjuice, äppeljuice, ananasjuice, morotsjuice funkar också.
  • Färsk spenat, nötter som cashewnötter, skållade mandlar eller kvarg om du vill ha mer nyttig oh protein i.
  • Bär blir också gott som blåbär, jordgubbar, hallon, björnbär; frukt som banan, apelsin och melon. Man kan också krydda med kanel, ingefära och lite spiskummin.
  • 1/2 tsk vaniljsocker eller något krm vaniljextrakt är gott i.

Blir godast med färsk mogen mango och färsk ananas. Men funkar även att laga med fryst mango och ananas i bitar (som du tinat då). Burkananas är inte så gott och rätt sött men funkar eller kan uteslutas.

Välj en mogen mango som luktar gott. Skala den med en potatisskalare. Skär bort fruktköttet runt kärnan och skär i tärningar. En mango brukar väga runt 400 gram. Utan skal och kärna lite mer än 300 gram.

Tips är att köpa en hel mogen ananas och skära bort skalet samt tärna den - använd en del till denna smoothie och resten kan du ha i kylen och servera iskall som frukt eller frysa in.

1 liter mangosmoothie, en kanna ca 4 stora glas eller 8 mindre glas

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 300 gram fryst mango i bitar eller 1 färsk mango 400 gram - ca 300 gram tärnad färsk mango utan kärna och skal
  • 150 gram tärnad färsk ananas eller fryst tärnad ananas
  • 6 dl kall mandelmjölk
  • 1 tsk limesaft eller citronsaft
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk honung (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och tärna mangon i bitar. Skär bort skal och tärna ananas.
  2. Mät upp allt i en stor kanna och mixa till en smoothie med en stavmixer eller i en blender. Vill du ha den iskall direkt så mixa med lite isbitar. Späd ev. med mer mandelmjölk till önskad tjocklek.
  3. Kan serveras med isbitar. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept