Mangosmoothie med mandelmjölk och ananas

Mangosmoothie med mandelmjölk, färsk ananas, kokosolja och lime eller citron. Lite honung kan man också ta i för lite mer sötma om man vill. Laktosfri smoothie.

Variationer:

  • Istället för kokosolja kan du ta linfröolja, avokadoolja eller några msk kokosgrädde.
  • Istället för havremjölk kan du ta annan mjölk som rismjölk, sojamjölk, havremjölk eller vanlig mjölk.
  • Juice som apelsinjuice, äppeljuice, ananasjuice, morotsjuice funkar också.
  • Färsk spenat, nötter som cashewnötter, skållade mandlar eller kvarg om du vill ha mer nyttig oh protein i.
  • Bär blir också gott som blåbär, jordgubbar, hallon, björnbär; frukt som banan, apelsin och melon. Man kan också krydda med kanel, ingefära och lite spiskummin.
  • 1/2 tsk vaniljsocker eller något krm vaniljextrakt är gott i.

Blir godast med färsk mogen mango och färsk ananas. Men funkar även att laga med fryst mango och ananas i bitar (som du tinat då). Burkananas är inte så gott och rätt sött men funkar eller kan uteslutas.

Välj en mogen mango som luktar gott. Skala den med en potatisskalare. Skär bort fruktköttet runt kärnan och skär i tärningar. En mango brukar väga runt 400 gram. Utan skal och kärna lite mer än 300 gram.

Tips är att köpa en hel mogen ananas och skära bort skalet samt tärna den - använd en del till denna smoothie och resten kan du ha i kylen och servera iskall som frukt eller frysa in.

1 liter mangosmoothie, en kanna ca 4 stora glas eller 8 mindre glas

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 300 gram fryst mango i bitar eller 1 färsk mango 400 gram - ca 300 gram tärnad färsk mango utan kärna och skal
  • 150 gram tärnad färsk ananas eller fryst tärnad ananas
  • 6 dl kall mandelmjölk
  • 1 tsk limesaft eller citronsaft
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk honung (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och tärna mangon i bitar. Skär bort skal och tärna ananas.
  2. Mät upp allt i en stor kanna och mixa till en smoothie med en stavmixer eller i en blender. Vill du ha den iskall direkt så mixa med lite isbitar. Späd ev. med mer mandelmjölk till önskad tjocklek.
  3. Kan serveras med isbitar. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer