Mangosmoothie med mandelmjölk och ananas

Mangosmoothie med mandelmjölk, färsk ananas, kokosolja och lime eller citron. Lite honung kan man också ta i för lite mer sötma om man vill. Laktosfri smoothie. 

Variationer: 

  • Istället för kokosolja kan du ta linfröolja, avokadoolja eller några msk kokosgrädde. 
  • Istället för havremjölk kan du ta annan mjölk som rismjölk, sojamjölk, havremjölk eller vanlig mjölk.
  • Juice som apelsinjuice, äppeljuice, ananasjuice, morotsjuice funkar också. 
  • Färsk spenat, nötter som cashewnötter, skållade mandlar eller kvarg om du vill ha mer nyttig oh protein i.
  • Bär blir också gott som blåbär, jordgubbar, hallon, björnbär; frukt som banan, apelsin och melon. Man kan också krydda med kanel, ingefära och lite spiskummin.
  • 1/2 tsk vaniljsocker eller något krm vaniljextrakt är gott i.

Blir godast med färsk mogen mango och färsk ananas. Men funkar även att laga med fryst mango och ananas i bitar (som du tinat då). Burkananas är inte så gott och rätt sött men funkar eller kan uteslutas. 

Välj en mogen mango som luktar gott. Skala den med en potatisskalare. Skär bort fruktköttet runt kärnan och skär i tärningar. En mango brukar väga runt 400 gram. Utan skal och kärna lite mer än 300 gram.

Tips är att köpa en hel mogen ananas och skära bort skalet samt tärna den - använd en del till denna smoothie och resten kan du ha i kylen och servera iskall som frukt eller frysa in. 

1 liter mangosmoothie, en kanna ca 4 stora glas eller 8 mindre glas

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 300 gram fryst mango i bitar eller 1 färsk mango 400 gram - ca 300 gram tärnad färsk mango utan kärna och skal
  • 150 gram tärnad färsk ananas eller fryst tärnad ananas
  • 6 dl kall mandelmjölk
  • 1 tsk limesaft eller citronsaft
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk honung (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och tärna mangon i bitar. Skär bort skal och tärna ananas.
  2. Mät upp allt i en stor kanna och mixa till en smoothie med en stavmixer eller i en blender. Vill du ha den iskall direkt så mixa med lite isbitar. Späd ev. med mer mandelmjölk till önskad tjocklek.
  3. Kan serveras med isbitar. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer