Mangosmoothie med mandelmjölk och ananas

Mangosmoothie med mandelmjölk, färsk ananas, kokosolja och lime eller citron. Lite honung kan man också ta i för lite mer sötma om man vill. Laktosfri smoothie.

Variationer:

  • Istället för kokosolja kan du ta linfröolja, avokadoolja eller några msk kokosgrädde.
  • Istället för havremjölk kan du ta annan mjölk som rismjölk, sojamjölk, havremjölk eller vanlig mjölk.
  • Juice som apelsinjuice, äppeljuice, ananasjuice, morotsjuice funkar också.
  • Färsk spenat, nötter som cashewnötter, skållade mandlar eller kvarg om du vill ha mer nyttig oh protein i.
  • Bär blir också gott som blåbär, jordgubbar, hallon, björnbär; frukt som banan, apelsin och melon. Man kan också krydda med kanel, ingefära och lite spiskummin.
  • 1/2 tsk vaniljsocker eller något krm vaniljextrakt är gott i.

Blir godast med färsk mogen mango och färsk ananas. Men funkar även att laga med fryst mango och ananas i bitar (som du tinat då). Burkananas är inte så gott och rätt sött men funkar eller kan uteslutas.

Välj en mogen mango som luktar gott. Skala den med en potatisskalare. Skär bort fruktköttet runt kärnan och skär i tärningar. En mango brukar väga runt 400 gram. Utan skal och kärna lite mer än 300 gram.

Tips är att köpa en hel mogen ananas och skära bort skalet samt tärna den - använd en del till denna smoothie och resten kan du ha i kylen och servera iskall som frukt eller frysa in.

1 liter mangosmoothie, en kanna ca 4 stora glas eller 8 mindre glas

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 300 gram fryst mango i bitar eller 1 färsk mango 400 gram - ca 300 gram tärnad färsk mango utan kärna och skal
  • 150 gram tärnad färsk ananas eller fryst tärnad ananas
  • 6 dl kall mandelmjölk
  • 1 tsk limesaft eller citronsaft
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk honung (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och tärna mangon i bitar. Skär bort skal och tärna ananas.
  2. Mät upp allt i en stor kanna och mixa till en smoothie med en stavmixer eller i en blender. Vill du ha den iskall direkt så mixa med lite isbitar. Späd ev. med mer mandelmjölk till önskad tjocklek.
  3. Kan serveras med isbitar. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer