Vallmokaka

Introduktion och förberedelse

Baka en mjuk saftig vallmokaka toppad med frosting, riven citron och mandel.

Serveringsförslag

Kakan är god nybakt till fika, buffé eller utflykt. 

Varianter

  • Muscovadosocker kan ersättas av vanligt socker. 
  • Frosting kan uteslutas eller ta en annan valfri frosting.  
  • Istället för att strö över citronskalet kan man blanda det direkt i frostingen. 
  • Mandelspån på toppen är valfritt. Kan ersättas av vanlig hackad mandel med skalet kvar - rosta gärna innan.
  • Varianter utan vallmofrön är mandelkaka med citron eller mjuk mandelkaka med mald mandel i smeten istället för mandelmjöl. Eller liknande kaka med ricotta i smeten. Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
 
Till kakan behöver du citron, muscovadosocker, mandelmjöl, salt, vallmofrön, solrosolja, bakpulver och ägg. Till frostingen behöver du färskost, vaniljsocker, honung, mandelspån och florsocker (utanför bild).
Till kakan behöver du citron, muscovadosocker, mandelmjöl, salt, vallmofrön, solrosolja, bakpulver och ägg. Till frostingen behöver du färskost, vaniljsocker, honung, mandelspån och florsocker (utanför bild).
Mät upp mandelmjöl i en bunke. Smörj och bröa en rund springform med smör och vallmofrön. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten.
Mät upp mandelmjöl i en bunke. Smörj och bröa en rund springform med smör och vallmofrön. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten.
Tillsätt vallmofrön.
Tillsätt vallmofrön.
Tillsätt salt och bakpulver. Rör om.
Tillsätt salt och bakpulver. Rör om.
Mät upp olja och socker i en skål. Vispa några minuter.
Mät upp olja och socker i en skål. Vispa några minuter.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop.
Tillsätt saften från en pressad citron och vispa fluffigt några minuter.
Skölj och riv skalet från citronen samt sätt undan det till senare. Dela och pressa saften från citronen samt tillsätt till smeten och vispa fluffigt några minuter.
Tillsätt mjölblandningen.
Tillsätt mjölblandningen.
Rör ihop till en smet.
Rör ihop till en smet.
Häll smeten i formen.
Häll smeten i formen.
Grädda på 175 grader vanlig ugn i 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Grädda på 175 grader vanlig ugn i 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Mät upp färskost, honung, florsocker och vaniljsocker i en bunke till frostingen.
Mät upp färskost, honung, florsocker och vaniljsocker i en bunke till frostingen.
Vispa ihop till en jämn frosting.
Vispa ihop till en jämn frosting.
Bred ut frostingen över den avsvalnade kakan i ett jämnt lager. Strö över rivet citronskal.
Bred ut frostingen över den avsvalnade kakan i ett jämnt lager. Strö över rivet citronskal.
Strö över rostade mandelspån.
Strö över rostade mandelspån.
Skär upp kakan i lagom bitar och servera. Godast nybakad.
Skär upp kakan i lagom bitar och servera. Godast nybakad.
Vallmofrön, mandel och citron passar bra ihop.
Vallmofrön, mandel och citron passar bra ihop.

12 bitar vallmokaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl vallmofrön
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl solrosolja
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker eller råsocker
  • 3 ägg, M
  • 1 citron, saften
  • FROSTING: 400 gram färskost som Philadelphia
  • 4 msk honung
  • 4 msk florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 citron, skalet
  • 1 dl mandelspån

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med smör och vallmofrön. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten.
  3. Blanda mandelmjöl, vallmofrön, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Vispa oljja och socker några minuter i en annan bunke.
  5. Vispa ner ett ägg i taget.
  6. Skölj och riv skalet från citronen samt sätt undan det till senare.
  7. Dela och pressa ur saften från citronen samt tillsätt till äggsmeten. Vispa fluffigt några minuter.
  8. Rör i mjölblandningen i smeten till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Kolla med en sticka så kakan är genomgräddad i mitten - annars grädda 5 minuter till.
  11. Ta ut och låt svalna helt.
  12. FROSTING: Mät upp färskost, honung, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
  13. Vispa ihop till en jämn frosting.
  14. Bred ut frostingen i ett jämnt lager över kakan.
  15. Strö över rivet citronskal.
  16. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna i några minuter tills de fått lite färg.
  17. Fördela över kakan.
  18. Kakan är klar att skära upp i bitar och servera. Godast nybakad men kan även förberedas samma dag eller någon dag innan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-12-10

Tillbehör och liknande: