Vallmokaka
Introduktion och förberedelse
Baka en mjuk saftig vallmokaka toppad med frosting, riven citron och mandel.
Serveringsförslag
Kakan är god nybakt till fika, buffé eller utflykt.
Varianter
- Muscovadosocker kan ersättas av vanligt socker.
- Frosting kan uteslutas eller ta en annan valfri frosting.
- Istället för att strö över citronskalet kan man blanda det direkt i frostingen.
- Mandelspån på toppen är valfritt. Kan ersättas av vanlig hackad mandel med skalet kvar - rosta gärna innan.
- Varianter utan vallmofrön är mandelkaka med citron eller mjuk mandelkaka med mald mandel i smeten istället för mandelmjöl. Eller liknande kaka med ricotta i smeten. Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med smör och vallmofrön. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten.
- Blanda mandelmjöl, vallmofrön, bakpulver och salt i en bunke.
- Vispa oljja och socker några minuter i en annan bunke.
- Vispa ner ett ägg i taget.
- Skölj och riv skalet från citronen samt sätt undan det till senare.
- Dela och pressa ur saften från citronen samt tillsätt till äggsmeten. Vispa fluffigt några minuter.
- Rör i mjölblandningen i smeten till en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Kolla med en sticka så kakan är genomgräddad i mitten - annars grädda 5 minuter till.
- Ta ut och låt svalna helt.
- FROSTING: Mät upp färskost, honung, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa ihop till en jämn frosting.
- Bred ut frostingen i ett jämnt lager över kakan.
- Strö över rivet citronskal.
- Rosta mandelspånen i en torr stekpanna i några minuter tills de fått lite färg.
- Fördela över kakan.
- Kakan är klar att skära upp i bitar och servera. Godast nybakad men kan även förberedas samma dag eller någon dag innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal