Engelsk frukt och nötkaka

Introduktion och förberedelse

Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter.

En slags sockerkaka som smaksätts med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och - om man vill - sprit som rom, whisky eller konjak.

Har du sprit i kakan eller marinerar den med sprit så servera den inte till barn eller de som ej vill ha alkohol.

Förvaring

Kakan håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit.

Vanligt är att slå in kakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får kakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.

Serveringsförslag

Serveras till the eller fika i skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.

Varianter

  • De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan - vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar.
  • Vidare passar nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter i.
  • Smaksättning kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak.
  • Nedan recept är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
  • Ett trick är att marinera den torkade frukten likt russin i sprit, whisky, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.

Garnering

Kan garneras med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.

1 frukt och nötkaka, ca 20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 15 halverade röda cocktailbär
  • 3 msk konjak
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl brun farin eller råsocker
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl pistagenötter, skalade (valfritt)
  • 4 msk rivet citronskal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Smörj och bröa en hålform (sockerkaksform med hål i mitten), ca 1,5 liter.
  4. Rör matfett och sockret pösigt.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
  6. Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
  7. Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda kakan på galler i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna övertäckt.
  11. Slå in kakan i plastfolie eller aluminiumfolie. Klassiskt är att fukta en handduk med sprit som whisky eller konjak och slå in kakan i och lägga i en påse eller burk i kylen att mogna någon till några dagar.
  12. Kakan håller sig i ca två veckor i kylen.
  13. Vid servering skär du den i bitar eller skivor. Kan även garneras innan servering med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-01