Engelsk frukt och nötkaka

Introduktion och förberedelse för tillagning

Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter. I variant på sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak.

Vanligt är att slå in kakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får kakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.

Serveas till the eller fika i skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.

Det finns många varianter. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan - vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar.

Vidare passar nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter i.

Smaksättning kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak.

Nedan recept är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.

Ett trick är att marinera den torkade frukten likt russin i sprit, whisky, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.

Kakan håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit.

Har du sprit i kakan eller marinerar den med sprit så servera den inte till barn eller de som ej vill ha alkohol.

Kan garneras med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.

1 frukt och nötkaka, ca 20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 15 halverade röda cocktailbär
  • 3 msk konjak
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl brun farin eller råsocker
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl pistagenötter, skalade (valfritt)
  • 4 msk rivet citronskal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Smörj och bröa en hålform (sockerkaksform med hål i mitten), ca 1,5 liter.
  4. Rör matfett och sockret pösigt.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
  6. Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
  7. Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda kakan på galler i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna övertäckt.
  11. Slå in kakan i plastfolie eller aluminiumfolie. Klassiskt är att fukta en handduk med sprit som whisky eller konjak och slå in kakan i och lägga i en påse eller burk i kylen att mogna någon till några dagar.
  12. Kakan håller sig i ca två veckor i kylen.
  13. Vid servering skär du den i bitar eller skivor. Kan även garneras innan servering med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-14

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.