Engelsk frukt och nötkaka

Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter. I variant på sockerkaka med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och ibland smaksatt med sprit som rom, whisky eller konjak.

Vanligt är att slå in kakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får kakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.

Serveas till the eller fika i skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.

Det finns många varianter. De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan - vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar.

Vidare passar nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter i.

Smaksättning kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak.

Nedan recept är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.

Ett trick är att marinera den torkade frukten likt russin i sprit, whisky, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.

Kakan håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit. 

Har du sprit i kakan eller marinerar den med sprit så servera den inte till barn eller de som ej vill ha alkohol. 

Kan garneras med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter

1 frukt och nötkaka, ca 20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 15 halverade röda cocktailbär
  • 3 msk konjak
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl brun farin eller råsocker
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl pistagenötter, skalade (valfritt)
  • 4 msk rivet citronskal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk smör
  • 1 dl ströbröd till formen

Tillagning

  1. Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Smörj och bröa en hålform (sockerkaksform med hål i mitten), ca 1,5 liter.
  4. Rör matfett och sockret pösigt.
  5. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
  6. Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
  7. Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda kakan på galler i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna övertäckt.
  11. Slå in kakan i plastfolie eller aluminiumfolie. Klassiskt är att fukta en handduk med sprit som whisky eller konjak och slå in kakan i och lägga i en påse eller burk i kylen att mogna någon till några dagar.
  12. Kakan håller sig i ca två veckor i kylen.
  13. Vid servering skär du den i bitar eller skivor. Kan även garneras innan servering med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer