Engelsk frukt och nötkaka
Frukt och nötkaka till jul. En klassisk engelsk julkaka bakad med torkad frukt i konjak och nötter.
En slags sockerkaka som smaksätts med kryddor, massor av torkad frukt samt nötter och - om man vill - sprit som rom, whisky eller konjak.
Har du sprit i kakan eller marinerar den med sprit så servera den inte till barn eller de som ej vill ha alkohol.
Tillagning
- Skär fikon och aprikoser i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra någon timme - gärna över natten i kylen.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smörj och bröa en hålform (sockerkaksform med hål i mitten), ca 1,5 liter.
- Rör matfett och sockret pösigt.
- Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
- Blanda i russin, cocktailbär, torkad frukt med konjaken, kryddorna, nötterna och citronskalet.
- Blanda mjöl med bakpulvret i en bunke. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en kaksmet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda kakan på galler i botten av ugnen 1 timme och 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna övertäckt.
- Slå in kakan i plastfolie eller aluminiumfolie. Klassiskt är att fukta en handduk med sprit som whisky eller konjak och slå in kakan i och lägga i en påse eller burk i kylen att mogna någon till några dagar.
- Kakan håller sig i ca två veckor i kylen.
- Vid servering skär du den i bitar eller skivor. Kan även garneras innan servering med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.
Förvaring
Kakan håller några veckor i kylen. Slå dock in den väl i plastfolie, aluminiumfolie eller i burk med lock - kanske inslagen i en kökshandduk fuktad med lite sprit.
Vanligt är att slå in kakan i en handduk fuktat med whisky, rom eller konjak (calvados funkar också). Sedan får kakan mogna några dagar och sedan håller sig i några veckor.
Serveringsförslag
Serveras till the eller fika i skivor. Eller så ger man bort frukt och nötkakan som julkaka kanske inslagen i något fint paket eller burk.
Varianter
- De flesta torkade frukter hackade i bitar passar i julkakan - vanligast är fikon, russin och aprikoser men också dadlar (urkärnade), plommon, äppelskivor, torkad papaya, torkad ananas eller tranbär funkar.
- Vidare passar nötter som hackad mandel, valnötter, pistage vanliga samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter i.
- Smaksättning kan också göras med syltade apelsinskal, röda cocktailbär, sprit som rom, whisky, konjak eller tom glögg, apelsinjuice, rivet skal av apelsin eller citron efter smak.
- Nedan recept är ett förslag men du kan såklart prova att byta ingredienser som du vill.
- Ett trick är att marinera den torkade frukten likt russin i sprit, whisky, glögg eller juice innan så får de mer smak och blir mjukare i julkakan.
Garnering
Kan garneras med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal