Lingonbröd

Introduktion och förberedelse

Lättbakt lingonbröd med nyttiga lingon, filmjölk och rågsikt. Bakt med bakpulver så det behöver ej jäsa och är därför bara att blanda ihop och snabbt att baka utan jäst.

Variationer:

  • Köper du frysta lingon så är ett paket på 225 gram och då kan du ta nästan hela det i brödet (2 dl) samt ha några lingon till garnering av brödet.
  • Använder du bikarbonat istället för bakpulver så måste du ha en syrlig ingrediens som filmjölk eller liknande som degvätska. Eller tillsätta syra i form av citronsaft. Här har ju brödet även syrliga lingon i. Annars jäser ej brödet.
  • Istället för förska eller frysta lingon kan man ta lingonsylt - då blir brödet sötare av sockret i sylten dock. Vidare kan man ta torkade lingon som också blir mycket gott - då kan det behövas lite extra filmjöl eller degvätska. Mörk sirap kan bytas mot ljus sirap eller honung.
  • Filmjölk kan bytas mot naturell matyoghurt.
  • Det blir också gott att tillsätta andra ingredienser till brödet som pumpafrön, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, torkade blåbär, torkade tranbär, torkade nyponskal, vetekli, grovhackade hasselnötter eller valnötter, chiafrön, rågkross (låt ligga i blöt över natten innan), havregryn, rågflingor osv.

Du behöver:

Två avlånga brödformar samt bakplåtspapper att lägga i botten.

Vegant bröd utan filmjölk

Vill du ej ha i filmjölk och baka ett vegan lingonbröd så kan du ta rismjölk, soyghurt, vatten, sojamjölk som degvätska men då använda bakpulver (bikarbonat behöver extra syra för att jäsa).

2 lingonbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2,5 tsk bikarbonat eller 5 tsk bakpulver
  • 2 dl färska eller frysta lingon
  • 4 dl rågsikt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 5 dl filmjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Tina frysta lingon. Mosa lingonen mot botten på en stor bakskål.
  3. Tillsätt allt utom vetemjöl och bikarbonat eller bakpulver. Rör ihop till en kladdig deg. Låt stå.
  4. Vänta tills ugnen är varm. Förbered formarna och lägg bakplåtspapper i botten som går upp längs långkanterna. Klipp bort papper några cm över kanten. Smörj kortändarna med lite smör, margarin eller olja.
  5. När ugnen är varm så blandar du vetemjöl och bikarbonat eller bakpulver i en bunke. Rör och blanda sedan i vetemjölet i resten av degen. Blanda hastigt men väl.
  6. Fördela degen i formarna. Stör ev över lite extra lingon om du önskar.
  7. Baka lingonbröden längst ner i ugnen i 40 minuter. Täck ev. över med lite bakplåtspapper på slutet om de börjar brännas på toppen.
  8. Ta ut och låt svalna något i formarna. Ta upp dem och låt dem svalna utan bakduk på galler för knaprig skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.