Lingonbröd

Lättbakt bröd med nyttiga lingon, filmjölk och rågsikt. Bakt med bakpulver så det behöver ej jäsa och är därför bara att blanda ihop och baka. 

Variationer: Istället för förska eller frysta lingon kan man ta lingonsylt - då blir brödet sötare av sockret i sylten dock. Vidare kan man ta torkade lingon som också blir mycket gott - då kan det behövas lite extra filmjöl eller degvätska. Mörk sirap kan bytas mot ljus sirap eller honung. Filmjölk kan bytas mot naturell matyoghurt. Det blir också gott att tillsätta andra ingredienser till brödet som pumpafrön, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, torkade blåbär, torkade tranbär, torkade nyponskal, vetekli, grovhackade hasselnötter eller valnötter, chiafrön, rågkross (låt ligga i blöt över natten innan), havregryn, rågflingor osv. Du behöver två avlånga brödformar samt bakplåtspapper att lägga i botten. 

Vill du ej ha i filmjölk och baka ett vegan lingonbröd så kan du ta rismjölk, soyghurt, vatten, sojamjölk som degvätska men då använda bakpulver (bikarbonat behöver extra syra för att jäsa).  

Köper du frysta lingon så är ett paket på 225 gram och då kan du ta nästan hela det i brödet (2 dl) samt ha några lingon till garnering av brödet. 

Använder du bikarbonat istället för bakpulver så måste du ha en syrlig ingrediens som filmjölk eller liknande som degvätska. Eller tillsätta syra i form av citronsaft. Här har ju brödet även syrliga lingon i. Annars jäser ej brödet. 

2 lingonbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2,5 tsk bikarbonat eller 5 tsk bakpulver
  • 2 dl färska eller frysta lingon
  • 4 dl rågsikt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 5 dl filmjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Tina frysta lingon. Mosa lingonen mot botten på en stor bakskål.
  3. Tillsätt allt utom vetemjöl och bikarbonat eller bakpulver. Rör ihop till en kladdig deg. Låt stå.
  4. Vänta tills ugnen är varm. Förbered formarna och lägg bakplåtspapper i botten som går upp längs långkanterna. Klipp bort papper några cm över kanten. Smörj kortändarna med lite smör, margarin eller olja.
  5. När ugnen är varm så blandar du vetemjöl och bikarbonat eller bakpulver i en bunke. Rör och blanda sedan i vetemjölet i resten av degen. Blanda hastigt men väl.
  6. Fördela degen i formarna. Stör ev över lite extra lingon om du önskar.
  7. Baka lingonbröden längst ner i ugnen i 40 minuter. Täck ev. över med lite bakplåtspapper på slutet om de börjar brännas på toppen.
  8. Ta ut och låt svalna något i formarna. Ta upp dem och låt dem svalna utan bakduk på galler för knaprig skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer