Lax med citronpeppar
Ugnsbakad laxfilé med citronpeppar samt förslag på tillbehör. Jag lagade laxen i en ugnsform med rotfrukter samt en lättlagad crèmefraichesås.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär bort skalet på rotsellerin och kålrot.
- Skala potatis och rödbetor.
- Skär rotfrukterna i tärningar ca 1x1 cm storlek.
- Lägg i en ugnsform.
- Skala lök och vitlök. Skär rödlöken i stora klyftor samt dela vitlöken i grova bitar.
- Blanda rotfrukter med lök, vitlök, olivolja, salt och peppar.
- Tillaga rotfruktstärningarna i mitten av ugnen i 30 minuter.
- Skölj och skär citron i klyftor.
- Blanda cremé fraiche med pepparrot och saften från tre klyftor citron. Smaka av med salt och lite citronpeppar.
- Skölj sallad och blanda gärna en vinägrett till av 5 msk olivolja, 2 msk vinäger samt 1 msk dijonsenap och 1 tsk honung.
- Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
- Lägg på laxfiléerna och strö över citronpeppar.
- Sätt in laxen igen i övre delen av ugnen.
- Baka laxen i 15 minuter tills den är genomstekt och fått lite färg.
- Servera laxen med pepparrotssåsen, citronklyftor och grönsallad eller valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Du kan servera laxen med valfria tillbehör. I receptet nedan hittar du mitt förslag.
- På bilden har jag lagat laxen i en ugnsform på en bädd av tärnad potatis, kålrot, rotselleri, rödbetor, vitlök och rödlök i olivolja.
- Till såsen har jag gjort en enkel kall sås av crème fraiche, pepparrot och citronsaft.
- Garnera med ärtskott och citronklyftor. Gott till är även en grönsallad.
- Några andra förslag på tillbehör som passar till laxen är klyftpotatis med rödbetor, råris, kokt delikatesspotatis eller bulgursallad.
- En annan sås som är enkel och god är att blanda crème fraiche eller yoghurt och sweet chili-sås.
Tips
- Det finns portionsfrysta bitar lax som passar bra att använda.
- Använd plasthandskar när du skalar och tärnar rödbetorna om du vill undvika att få rosa händer.
- Vill du laga enbart lax i ugnen så smörjer du en ugnsform med lite olivolja, lägger i laxen och strör över citronpeppar samt lite salt. Baka den sedan som nedan i 15 minuter på 225 grader i övre delen av ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal