Lax med citronpeppar

Ugnsbakad laxfilé med citronpeppar. Du kan servera laxen med valfria tillbehör. På bilden har jag lagat laxen i en ugnsform på en bädd av tärnad potatis, kålrot, rotselleri, rödbetor, vitlök och rödlök i olivolja. Till såsen har jag gjort en enkel kall sås av crème fraiche, pepparrot och citronsaft. Garnera med ärtskott och citronklyftor. Gott till är även en grönsallad.
Några andra förslag på tillbehör som passar till laxen är råris, delikatesspotatis eller kokt bulgur med gurkmeja och broccoli. En annan sås som är enkel och god är creme fraiche och sweetchilisås.
Det finns portionsfrysta bitar lax som passar bra att använda.
Använda plasthandskar när du skalar och tärnar rödbetorna om du vill undvika att få rosa händer.
Vill du laga enbart lax i ugnen så smörjer du en ugnsform med lite olivolja, lägger i laxen och strör över citronpeppar samt lite salt. Baka den sedan som nedan i 15 minuter på 225 grader i övre delen av ugnen.

4 portioner lax med citronpeppar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 120 gram styck
  • 2 krm citronpeppar
  • 400 gram rotselleri
  • 300 gram kålrot
  • 500 gram potatis av fast sort
  • 300 gram rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm citronpeppar till rotfrukterna
  • Tillbehör: 2,5 dl crème fraiche
  • 50 gram pepparrot på tub
  • 50 gram ärtskott
  • 1 citron
  • 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort skalet på rotsellerin och kålrot.
  3. Skala potatis och rödbetor.
  4. Skär rotfrukterna i tärningar ca 1x1 cm storlek.
  5. Lägg i en ugnsform.
  6. Skala lök och vitlök. Skär rödlöken i stora klyftor samt dela vitlöken i grova bitar.
  7. Blanda rotfrukter med lök, vitlök, olivolja, salt och peppar.
  8. Tillaga rotfruktstärningarna i mitten av ugnen i 30 minuter.
  9. Skölj och skär citron i klyftor.
  10. Blanda cremé fraiche med pepparrot och saften från tre klyftor citron. Smaka av med salt och lite citronpeppar.
  11. Skölj sallad och blanda gärna en vinägrett till av 5 msk olivolja, 2 msk vinäger samt 1 msk dijonsenap och 1 tsk honung.
  12. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  13. Lägg på laxfiléerna och strö över citronpeppar.
  14. Sätt in laxen igen i övre delen av ugnen.
  15. Baka laxen i 15 minuter tills den är genomstekt och fått lite färg.
  16. Servera laxen med pepparrotssåsen, citronklyftor och grönsallad eller valfria tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer