Lax med citronpeppar

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad laxfilé med citronpeppar.

Serveringsförslag

Du kan servera laxen med valfria tillbehör.

  • På bilden har jag lagat laxen i en ugnsform på en bädd av tärnad potatis, kålrot, rotselleri, rödbetor, vitlök och rödlök i olivolja.
  • Till såsen har jag gjort en enkel kall sås av crème fraiche, pepparrot och citronsaft.
  • Garnera med ärtskott och citronklyftor. Gott till är även en grönsallad.

Varianter

  • Några andra förslag på tillbehör som passar till laxen är råris, delikatesspotatis eller kokt bulgur med gurkmeja och broccoli.
  • En annan sås som är enkel och god är creme fraiche och sweetchilisås.

Tips

  • Det finns portionsfrysta bitar lax som passar bra att använda.
  • Använd plasthandskar när du skalar och tärnar rödbetorna om du vill undvika att få rosa händer.
  • Vill du laga enbart lax i ugnen så smörjer du en ugnsform med lite olivolja, lägger i laxen och strör över citronpeppar samt lite salt. Baka den sedan som nedan i 15 minuter på 225 grader i övre delen av ugnen.

4 portioner lax med citronpeppar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på runt 120 gram styck
  • 2 krm citronpeppar
  • 400 gram rotselleri
  • 300 gram kålrot
  • 500 gram potatis av fast sort
  • 300 gram rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm citronpeppar till rotfrukterna
  • Tillbehör: 2,5 dl crème fraiche
  • 50 gram pepparrot på tub
  • 50 gram ärtskott
  • 1 citron
  • 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort skalet på rotsellerin och kålrot.
  3. Skala potatis och rödbetor.
  4. Skär rotfrukterna i tärningar ca 1x1 cm storlek.
  5. Lägg i en ugnsform.
  6. Skala lök och vitlök. Skär rödlöken i stora klyftor samt dela vitlöken i grova bitar.
  7. Blanda rotfrukter med lök, vitlök, olivolja, salt och peppar.
  8. Tillaga rotfruktstärningarna i mitten av ugnen i 30 minuter.
  9. Skölj och skär citron i klyftor.
  10. Blanda cremé fraiche med pepparrot och saften från tre klyftor citron. Smaka av med salt och lite citronpeppar.
  11. Skölj sallad och blanda gärna en vinägrett till av 5 msk olivolja, 2 msk vinäger samt 1 msk dijonsenap och 1 tsk honung.
  12. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  13. Lägg på laxfiléerna och strö över citronpeppar.
  14. Sätt in laxen igen i övre delen av ugnen.
  15. Baka laxen i 15 minuter tills den är genomstekt och fått lite färg.
  16. Servera laxen med pepparrotssåsen, citronklyftor och grönsallad eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-25