Lammköttbullar i tomatsås
Introduktion och förberedelse
Lammköttbullar i mustig tomatsås med förslag på tillbehör. Lättlagade köttbullar av lammfärs i enkel tomatsås.
Serveringsförslag
- Gott med pasta som penne, tagliatelle, gnocchis eller spagetti.
- Vidare passar råris, matvete, blomkålsris eller gnocchi till.
- Gott är också en grönsallad och/eller tomatsallad till.
- Garnera gärna vid servering med finriven parmesanost samt färsk basilika och/eller oregano.
Varianter
- Om du vill kan du smaksätta tomatsåsen vidare med färska eller torkade örter som timjan, rosmarin, oregano och baslika.
- Tomatsåsen blir bara godare om den får stå och puttra upp mot någon timme under lock på låg värme.
- Lammfärsen kan smaksättas med någon klyfta vitlök om du vill.

Köttbullar av lammfärs serverad i en lättlagad tomatsås. Du kan servera direkt ur pannan med valfria tillbehör som pasta, ris eller liknande.
Tillagning
- Blanda mjölk med ströbröd i en stor skål och låt stå att svälla i fem minuter.
- Skala och finhacka lök. Tillsätt 2 msk hackad lök till skålen med ströbröd.
- Lägg resten av löken, krossade tomater, vatten , buljongtärningar och pressad vitlök i en kastrull med lock.
- Koka tomatsåsen i minst 10 minuter. Låt puttra under lock medan du lagar köttbullarna.
- Blanda lammfärsen med ströbrödet med löken, mjölken samt salt och svartpeppar.
- Rulla ca 28 köttbullar av smeten. Lägg på en bricka insmord med lite matolja.
- Värm en stor stekpanna. Bryn lammköttbullarna runt om några minuter i smör. Förslagsvis halva satsen i taget. Lägg över på en tallrik efter hand.
- Lägg lammköttbullarna i en panna med höga kanter.
- Slå över tomatsåsen och låt puttra i 10 minuter.
- Låt småkoka medan du lagar önskat tillbehör till. Förslagsvis penne pasta som jag hade på bilden. Lammköttbullarna och såsen blir bara godare om de får koka lite extra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal