Lammköttbullar i tomatsås
Lammköttbullar i mustig tomatsås med förslag på tillbehör. Lättlagade köttbullar av lammfärs i enkel tomatsås.
Tillagning
- Blanda mjölk med ströbröd i en stor skål och låt stå att svälla i fem minuter.
- Skala och finhacka lök. Tillsätt 2 msk hackad lök till skålen med ströbröd.
- Lägg resten av löken, krossade tomater, vatten , buljongtärningar och pressad vitlök i en kastrull med lock.
- Koka tomatsåsen i minst 10 minuter. Låt puttra under lock medan du lagar köttbullarna.
- Blanda lammfärsen med ströbrödet med löken, mjölken samt salt och svartpeppar.
- Rulla ca 28 köttbullar av smeten. Lägg på en bricka insmord med lite matolja.
- Värm en stor stekpanna. Bryn lammköttbullarna runt om några minuter i smör. Förslagsvis halva satsen i taget. Lägg över på en tallrik efter hand.
- Lägg lammköttbullarna i en panna med höga kanter.
- Slå över tomatsåsen och låt puttra i 10 minuter.
- Låt småkoka medan du lagar önskat tillbehör till. Förslagsvis penne pasta som jag hade på bilden. Lammköttbullarna och såsen blir bara godare om de får koka lite extra.
Serveringsförslag
- Gott med pasta som penne, tagliatelle, gnocchis eller spagetti.
- Vidare passar råris, matvete, blomkålsris eller gnocchi till.
- Gott är också en grönsallad och/eller tomatsallad till.
- Garnera gärna vid servering med finriven parmesanost samt färsk basilika och/eller oregano.
Varianter
- Om du vill kan du smaksätta tomatsåsen vidare med färska eller torkade örter som timjan, rosmarin, oregano och baslika.
- Tomatsåsen blir bara godare om den får stå och puttra upp mot någon timme under lock på låg värme.
- Lammfärsen kan smaksättas med någon klyfta vitlök om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal