Lammfilé med potatisgratäng

Lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Du kan använda lamminnerfilé eller lammytterfilé. Gott med grönsallad och tärnad tomat.
Lammytterfilé går minst lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god som lamminnerfilé. Vidare är lammytterfilé vanligare i butiken.
Välj förslagsvis 4-8 lamminnerfiléer eller 2-3 lammytterfiléer - räkna 150 gram per portion.

4 portioner lammfilé med potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé eller lamminnerfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost eller gratängost (valfritt)
  • Rödvinssås: 1 stor eller 2 små schalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 tsk maizena utrört i någon msk vatten
  • 2 dl köttfond eller steksky från lammet (rör ut vatten i stekpannan där du stekt lammet)
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. från några minuter till över natten.
  2. Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  4. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  5. Smörj en gratängform med lite smör och lägg i skivorna.
  6. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  7. Blandningen ska smaka tydligt salt.
  8. Häll blandningen över potatisen.
  9. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  10. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  11. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  12. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i olivolja eller smör.
  13. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  14. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  15. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  16. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  17. Blanda ut maizena i lite vatten i ett glas och red rödvinssåsen lite i taget under omrörning så att den tjocknar något. Låt småputtra medan du steker lammfilén.
  18. Värm en stekpanna.
  19. Salta lammfiléerna.
  20. Bryn lammfiléerna på båda sidor. Lägg över i en ugnsform och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Häll 1-2 dl vatten i stekpannan och koka ur den. Spara stekskyn. Sätt i en termometer i köttet. Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  21. Sila ner stekskyn i rödvinssåsen och fortsätt koka såsen.
  22. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt socker.
  23. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och serverar sedan rödvinssåsen varm.
  24. Ta ut lammfiléerna och låt dem vila i folie några minuter innan du serverar dem. Vid servering skär du upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  25. Servera lammfiléerna med potatisgratäng, rödvinssås samt sallad och ev. valfria kokta grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer