Lamminnerfilé med potatisgratäng
Lamminnerfilé med potatisgratäng och rödvinssås samt sallad av babyspenat och tomat.
Tillagning
- Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. från några minuter till över natten.
- Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
- Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
- Smörj en gratängform med lite smör och lägg i skivorna.
- Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
- Blandningen ska smaka tydligt salt.
- Häll blandningen över potatisen.
- Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
- Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
- Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
- Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i olivolja eller smör.
- Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
- Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
- Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
- Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
- Blanda ut maizena i lite vatten i ett glas och red rödvinssåsen lite i taget under omrörning så att den tjocknar något. Låt småputtra medan du steker lammfilén.
- Värm en stekpanna.
- Salta lammfiléerna.
- Bryn lammfiléerna på båda sidor. Lägg över i en ugnsform och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Häll 1-2 dl vatten i stekpannan och koka ur den. Spara stekskyn. Sätt i en termometer i köttet. Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
- Sila ner stekskyn i rödvinssåsen och fortsätt koka såsen.
- Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt socker.
- Innan servering så monterar/vispar du i smöret och serverar sedan rödvinssåsen varm.
- Ta ut lammfiléerna och låt dem vila i folie några minuter innan du serverar dem. Vid servering skär du upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
- Servera lammfiléerna med potatisgratäng, rödvinssås samt sallad och ev. valfria kokta grönsaker.
Serveringsförslag
- Förutom gratängen och såsen så hade jag en enkel sallad av hackad babyspenat och tomater till.
- Fler förslag är grönsallad och tomatsallad.
Varianter
Du kan använda vilken lammfilé du vill. Jag tog lamminnerfilé men lammytterfilé går lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god - vidare är den vanligare i butiken.
Portionsberäkning
Välj förslagsvis 4-8 lamminnerfiléer eller 2-3 lammytterfiléer - räkna 150 gram per portion.
Att dricka till
Som vin till maten passar ett rött vin som lyxigare Chateauneuf du Pape eller ett smakrikt franskt Syrah eller Shiraz från Australien. Syrah och Shiraz passar även att laga såsen på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 768 kcal