Lammfilé med potatisgratäng

Lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Du kan använda lamminnerfilé eller lammytterfilé. Gott med grönsallad och tärnad tomat.

Lammytterfilé går minst lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god som lamminnerfilé. Vidare är lammytterfilé vanligare i butiken.

Välj förslagsvis 4-8 lamminnerfiléer eller 2-3 lammytterfiléer - räkna 150 gram per portion.

4 portioner lammfilé med potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé eller lamminnerfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost eller gratängost (valfritt)
  • Rödvinssås: 1 stor eller 2 små schalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 tsk maizena utrört i någon msk vatten
  • 2 dl köttfond eller steksky från lammet (rör ut vatten i stekpannan där du stekt lammet)
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. från några minuter till över natten.
  2. Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  4. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  5. Smörj en gratängform med lite smör och lägg i skivorna.
  6. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  7. Blandningen ska smaka tydligt salt.
  8. Häll blandningen över potatisen.
  9. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  10. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  11. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  12. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i olivolja eller smör.
  13. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  14. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  15. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  16. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  17. Blanda ut maizena i lite vatten i ett glas och red rödvinssåsen lite i taget under omrörning så att den tjocknar något. Låt småputtra medan du steker lammfilén.
  18. Värm en stekpanna.
  19. Salta lammfiléerna.
  20. Bryn lammfiléerna på båda sidor. Lägg över i en ugnsform och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Häll 1-2 dl vatten i stekpannan och koka ur den. Spara stekskyn. Sätt i en termometer i köttet. Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  21. Sila ner stekskyn i rödvinssåsen och fortsätt koka såsen.
  22. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt socker.
  23. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och serverar sedan rödvinssåsen varm.
  24. Ta ut lammfiléerna och låt dem vila i folie några minuter innan du serverar dem. Vid servering skär du upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  25. Servera lammfiléerna med potatisgratäng, rödvinssås samt sallad och ev. valfria kokta grönsaker.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer