Kycklingspett med sesamfrön

Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Du behöver 8-12 träspett eller grillspett.

4 portioner kycklingspett med sesamfrön

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 38 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 msk färsk hackad ingefära
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk matolja ex. solrosolja
  • 3 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl skalade sesamfrön

Tillagning

  1. Lägg träspetten i vatten om du använder träspett.
  2. Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
  3. Lägg i en skål.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Dela och kärna ur chilin, finhacka den och tillsätt den.
  6. Skala och finhacka färsk ingefära. Tillsätt den.
  7. Tillsätt sesamolja och matolja samt soja. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske eller plastpåse på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
  8. Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig.
  9. Salta spetten och vänd dem samt strö över sesamfröna.
  10. Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Grilla klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer