Kycklingspett med sesamfrön
Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen.
Du behöver 8-12 träspett eller grillspett.
Tillagning
- Lägg träspetten i vatten om du använder träspett.
- Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
- Lägg i en skål.
- Skala och pressa i vitlök.
- Dela och kärna ur chilin, finhacka den och tillsätt den.
- Skala och finhacka färsk ingefära. Tillsätt den.
- Tillsätt sesamolja och matolja samt soja. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske eller plastpåse på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
- Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig.
- Salta spetten och vänd dem samt strö över sesamfröna.
- Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Grilla klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
Serveringsförslag
- Passar till buffé, fest, middag med mera.
- Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal