Kycklingspett med sesamfrön

Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Du behöver 8-12 träspett eller grillspett.

4 portioner kycklingspett med sesamfrön

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 18 min
  • Klart på: 38 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 msk färsk hackad ingefära
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk matolja ex. solrosolja
  • 3 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl skalade sesamfrön

Tillagning

  1. Lägg träspetten i vatten om du använder träspett.
  2. Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
  3. Lägg i en skål.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Dela och kärna ur chilin, finhacka den och tillsätt den.
  6. Skala och finhacka färsk ingefära. Tillsätt den.
  7. Tillsätt sesamolja och matolja samt soja. Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske eller plastpåse på). Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
  8. Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig.
  9. Salta spetten och vänd dem samt strö över sesamfröna.
  10. Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg. Grilla klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn. Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer