Kycklinggryta med ris

Kycklinggryta med ris, grönsaker, curry och grädde. God med Mango chutney till.
Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling men man kan också ta fyra kycklinglår, fyra kycklingfiléer eller 500 gram strimlat kycklingkött.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.

4 portioner kycklinggryta med ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling
  • 6 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök att garnera med
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Med färsk hel kyckling: skär loss låren och dela dem. Skär loss vingarna. Skär ut kycklingfiléerna och tärna dem i ca 2 cm tärningar samt lägg på en tallrik. Bryn kycklinglår och vingar i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra dem. Lägg över dem i en gryta och skölj ur pannan med någon dl vatten samt häll över kycklingbitarna. Låt kycklingbitarna koka under lock medan du förbereder resten. Kycklingfilé-tärningarna bryns senare.
  3. Med kycklinglår: dela dem och laga som hel kyckling ovan.
  4. Med kycklingfilé: skär i tärningar ca 2x2 cm bitar, bryn dem och tillsätt dem att koka klart med grytan några minuter på slutet.
  5. Currysås: smält smör i en gryta.
  6. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  7. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  8. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  9. Tillsätt grädden, rör och koka upp till en currysås under omrörning.
  10. Tillsätt currysåsen till kycklingen i grytan. Rör om och låt koka på medelvärme.
  11. Tillsätt buljongtärning samt smaka av med salt och peppar.
  12. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  13. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Skölj och tärna under tiden paprika.
  15. Fräs paprikan i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  16. Fräs kycklingfilébitarna i lite olja i stekpannan. Lägg över i grytan och rör om. Skölj ur pannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  17. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  18. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  19. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  20. Servera kycklinggrytan med ris samt fräst salladslök på toppen och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer