Kycklinggryta med ris

Kycklinggryta med ris, grönsaker, curry och grädde. God med Mango chutney till.
Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling men man kan också ta fyra kycklinglår, fyra kycklingfiléer eller 500 gram strimlat kycklingkött.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.

4 portioner kycklinggryta med ris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling
  • 6 msk matolja ex. rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vatten
  • 50 gram smör
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 gram salladslök att garnera med
  • Tillbehör: 4 portioner Basmatiris
  • 1 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris enligt paket om du vill ha det till.
  2. Med färsk hel kyckling: skär loss låren och dela dem. Skär loss vingarna. Skär ut kycklingfiléerna och tärna dem i ca 2 cm tärningar samt lägg på en tallrik. Bryn kycklinglår och vingar i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra dem. Lägg över dem i en gryta och skölj ur pannan med någon dl vatten samt häll över kycklingbitarna. Låt kycklingbitarna koka under lock medan du förbereder resten. Kycklingfilé-tärningarna bryns senare.
  3. Med kycklinglår: dela dem och laga som hel kyckling ovan.
  4. Med kycklingfilé: skär i tärningar ca 2x2 cm bitar, bryn dem och tillsätt dem att koka klart med grytan några minuter på slutet.
  5. Currysås: smält smör i en gryta.
  6. Tillsätt curry, garam masala och chiliflakes. Fräs en halv minut i smöret.
  7. Tillsätt vetemjöl och rör ut det med en visp.
  8. Tillsätt lite mjölk i taget under tiden du vispar ut klumpar.
  9. Tillsätt grädden, rör och koka upp till en currysås under omrörning.
  10. Tillsätt currysåsen till kycklingen i grytan. Rör om och låt koka på medelvärme.
  11. Tillsätt buljongtärning samt smaka av med salt och peppar.
  12. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  13. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i lite olja. Lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  14. Skölj och tärna under tiden paprika.
  15. Fräs paprikan i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  16. Fräs kycklingfilébitarna i lite olja i stekpannan. Lägg över i grytan och rör om. Skölj ur pannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  17. Rensa, skölj och skär svampen i grova bitar.
  18. Fräs svampen i lite olja och lägg över i grytan. Skölj ur pannan med någon halv dl vatten och häll över i grytan.
  19. Skölj och strimla salladslöken. Fräs den i lite olja.
  20. Servera kycklinggrytan med ris samt fräst salladslök på toppen och gärna Mango chutney vid sidan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer