Kycklingcurry med kokosmjölk

En variant på en mild Massaman curry med kokosmjölk, jordnötter, röd chilipasta, lime, jordnötter med mera.
Här har jag valt hel färsk kyckling som får mycket god smak. Istället för kyckling med ben så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller ca 700 gram urbenat kycklinglår.
Du kan slänga resten av skrovet men har du tid kan du koka buljong på det. Täck skrovet med vatten i en gryta och tillsätt 1 hackad morot, 1 klyftad lök, 0,5 purjolök och 1/4 rotselleri, 1 lagerblad samt 5 vitpepparkorn. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och häll sila sedan upp kycklingbuljongen och använd till kycklingcurryn istället för vatten. Överbliven kycklingbuljong kan du spara i kyl eller frysa in till annat. Gott till soppa och såser.
Annat gott i currygrytan är någon tumme färsk ingefära och/eller galangal; 1-3 piri-piri chili; någon msk tamarind; några msk fisksås; 10 blad thaibasilika; en halv kruka färsk koriander; grön currypasta istället för röd currypasta osv.

4 portioner kycklingcurry med kokosmjölk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg eller motsvarande kycklingdelar som lår
  • 3 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk matolja, ex solrosolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 4 limeblad
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 1 stång citrongräs
  • 1 msk socker, gärna palmsocker
  • 4 medelstora fasta potatisar
  • 400 g kokosmjölk, 1 burk
  • 6 dl vatten en tärning kycklingbuljong
  • 0,5 lime
  • 200 gram broccoli
  • 1 paket sockerärtor eller gröna bönor
  • 1,5 dl jordnötter

Tillagning

  1. Stycka upp kycklingen i grova bitar. Förslagsvis dela låren i två delar var och sedan varje kycklingbröst i tre delar med ben kvar.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och grovhacka vitlöken. Skär av någon mm längst ner på citrongräset samt den översta gröna decimetern. Strimla den vita tjockare delen grovt.
  4. Skala potatisen och skär i ca 2x2 cm bitar. Skölj dem i durkslag.
  5. Lägg kycklingdelarna och potatisen i en stor gryta.
  6. Tillsätt matolja och bryn kycklingbitarna med potatisen på hög värme.
  7. Sänk värmen och rör i lök, vitlök samt citrongräs samt socker. Fräs någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt currypasta, limeblad, kanelstång och stjärnanis.
  9. Stek någon minut och tillsätt sedan kokosmjölk samt vatten och buljongtärning (eller kycklingbuljong).
  10. Koka currygrytan under lock i 25 minuter.
  11. Skölj och skär broccoli under tiden i buketter.
  12. Skölj och strimla sockerärtor.
  13. Tillsätt broccoli och sockerärtor och koka 5 minuter till.
  14. Innan servering så tillsätter du jordnötterna - gärna grovt krossade.
  15. Pressa i en halv lime. Vidare kan du smaka av grytan med mer röd curry, limesaft och salt.
  16. Gott till kycklingcurry är jasminris eller råris.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer