Kycklingcurry med kokosmjölk

En variant på en mild Massaman curry med kokosmjölk, jordnötter, röd chilipasta, lime, jordnötter med mera.
Här har jag valt hel färsk kyckling som får mycket god smak. Istället för kyckling med ben så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller ca 700 gram urbenat kycklinglår.
Du kan slänga resten av skrovet men har du tid kan du koka buljong på det. Täck skrovet med vatten i en gryta och tillsätt 1 hackad morot, 1 klyftad lök, 0,5 purjolök och 1/4 rotselleri, 1 lagerblad samt 5 vitpepparkorn. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och häll sila sedan upp kycklingbuljongen och använd till kycklingcurryn istället för vatten. Överbliven kycklingbuljong kan du spara i kyl eller frysa in till annat. Gott till soppa och såser.
Annat gott i currygrytan är någon tumme färsk ingefära och/eller galangal; 1-3 piri-piri chili; någon msk tamarind; några msk fisksås; 10 blad thaibasilika; en halv kruka färsk koriander; grön currypasta istället för röd currypasta osv.

4 portioner kycklingcurry med kokosmjölk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg eller motsvarande kycklingdelar som lår
  • 3 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk matolja, ex solrosolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 4 limeblad
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 1 stång citrongräs
  • 1 msk socker, gärna palmsocker
  • 4 medelstora fasta potatisar
  • 400 g kokosmjölk, 1 burk
  • 6 dl vatten en tärning kycklingbuljong
  • 0,5 lime
  • 200 gram broccoli
  • 1 paket sockerärtor eller gröna bönor
  • 1,5 dl jordnötter

Tillagning

  1. Stycka upp kycklingen i grova bitar. Förslagsvis dela låren i två delar var och sedan varje kycklingbröst i tre delar med ben kvar.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och grovhacka vitlöken. Skär av någon mm längst ner på citrongräset samt den översta gröna decimetern. Strimla den vita tjockare delen grovt.
  4. Skala potatisen och skär i ca 2x2 cm bitar. Skölj dem i durkslag.
  5. Lägg kycklingdelarna och potatisen i en stor gryta.
  6. Tillsätt matolja och bryn kycklingbitarna med potatisen på hög värme.
  7. Sänk värmen och rör i lök, vitlök samt citrongräs samt socker. Fräs någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt currypasta, limeblad, kanelstång och stjärnanis.
  9. Stek någon minut och tillsätt sedan kokosmjölk samt vatten och buljongtärning (eller kycklingbuljong).
  10. Koka currygrytan under lock i 25 minuter.
  11. Skölj och skär broccoli under tiden i buketter.
  12. Skölj och strimla sockerärtor.
  13. Tillsätt broccoli och sockerärtor och koka 5 minuter till.
  14. Innan servering så tillsätter du jordnötterna - gärna grovt krossade.
  15. Pressa i en halv lime. Vidare kan du smaka av grytan med mer röd curry, limesaft och salt.
  16. Gott till kycklingcurry är jasminris eller råris.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer