Kyckling med pestotäcke

Kyckling med pestotäcke och rotfrukter samt en enkel kall sås. Ugnsbakad kycklingfilé täckt med en blandning av pesto, parmesan, ströbröd och olivolja.
Gott med en kall sås av matyoghurt och sweet chilisås.
Receptet kan lätt dubbleras i en större form.

2 portioner kyckling med pestotäcke

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 bitar kycklingfilé
  • 1 msk smör att steka i
  • 3 fasta potatisar
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 0,5 zucchini
  • 20 cm purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Pestotäcke: 2 msk olivolja
  • 3 msk pesto
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 3 msk ströbröd
  • 0,5 krm salt
  • Kall sås: 1 dl matyoghurt
  • 2 msk sweet chilisås

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll i 2 msk olivolja i en mindre ugnsform.
  3. Skala potatis, palsternacka och morötter.
  4. Skölj och skär zucchini i skivor.
  5. Dela rotfrukterna och skär i skivor, lägg i formen tillsammans med zucchini, salta och vänd runt i olivoljan.
  6. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
  7. Bryn kycklingen i smör några minuter på varje sida. Sänk värmen och låt steka ca 10 minuter under lock eller folie. Låt svalna medan du blandar pestoröran.
  8. Blanda pestotäcket i en skål. Rör ihop olivolja, pesto, riven ost, ströbröd och salt. Låt stå och svälla några minuter.
  9. Skölj och strimla purjolöken.
  10. Fördela pestoröran på varje kycklingfilé.
  11. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  12. Lägg på kycklingen samt strö purjolök runt om.
  13. Sänk värmen till 175 grader och baka kycklingen och grönsakerna i 10 minuter till.
  14. Ta ut och servera kycklingen med rotfrukterna och den kalla såsen vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer