Kyckling med grönsaker

Kyckling med grönsaker med inspiration från medelhavet. Stekt eller grillad kycklingfilé med ungsbakta grönsaker och röra eller sås smaksatt med getost. Gott, nyttigt och enkelt.

Du kan välja grönsaker efter tycke.

Andra goda grönsaker som passar att fräsa eller woka till kycklingen är: klyftad röd eller gul lök, grovt skuren purjolök, grön eller gul paprika, tomathalvor, en grovhackad vitlöksklyfta, slantad palsternacka, tärnad rotselleri eller mangold.

Om du vill kan du smaksätta grönsakerna med någon msk ostronsås eller japansk soja. Vidare kan man ha i skalade sesamfrön, något krm chiliflakes och en pressad vitlök för mer smak.

Sötsura grönsaker får du om du vänder i en dl ketchup och en dl vatten på slutet. Då kan man också ta med tärnad färsk ananas med grönsakerna.

Istället för getost kan du smaksätta crème fraichen med färsk finriven ingefära; eller med någon msk sweet chili-sås eller mango chutney.

Om du vill kan du servera ris, råris eller quinoa till.
Vegetariskt alternativ är steka quornfiléer istället för kyckling.

4 portioner kyckling med grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • Ugnsbakade grönsaker: 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 äggplanta
  • 2 morötter
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 msk balsamvinäger
  • några blad färsk basilika (eller torkad)
  • Yoghurtsås: 2 dl crème fraiche
  • 50 gram getost (på rulle)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär paprika, zucchini och äggplanta i grova bitar. Skala och skär morötter i slantar.
  3. Blanda grönsakerna med olivolja, salt, peppar och chilipulver i en långpanna.
  4. Baka grönsakerna i 15-20 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  5. Värm en stekpanna och bryn kycklingfiléerna i olivolja på ca 2-3 minuter på vardera sida. Salta och peppra.
  6. Sänk värmen till lägsta nivån och lägg över lite folie eller lock. Låt kycklingen steka klart ca 10 minuter.
  7. Skär bort det yttersta skalet på getosten och mosa ihop den med crème fraiche i en skål.
  8. Ta ur grönsakerna och blanda runt dem med balsamvinäger och gärna lite grovt hackad färsk basilika. Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev. mer chilipulver.
  9. Skär ev. upp kycklingfiléerna i sneda halvor eller skivor mot köttfibrerna vid servering.
  10. Ett serveringsförslag är att lägga grönsakerna underst på ett stort fat till alla eller portionsvis på tallrik och toppa med kyckling samt ringla över getoströran eller servera röran i en skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer