Kyckling med grönsaker

Kyckling med grönsaker med inspiration från medelhavet. Stekt eller grillad kycklingfilé med ungsbakta grönsaker och röra eller sås smaksatt med getost. Gott, nyttigt och enkelt.
Du kan välja grönsaker efter tycke. Andra goda grönsaker som passar att fräsa eller woka till kycklingen är: klyftad röd eller gul lök, grovt skuren purjolök, grön eller gul paprika, tomathalvor, en grovhackad vitlöksklyfta, slantad palsternacka, tärnad rotselleri eller mangold.
Om du vill kan du smaksätta grönsakerna med någon msk ostronsås eller japansk soja. Vidare kan man ha i skalade sesamfrön, något krm chiliflakes och en pressad vitlök för mer smak.
Sötsura grönsaker får du om du vänder i en dl ketchup och en dl vatten på slutet. Då kan man också ta med tärnad färsk ananas med grönsakerna.
Istället för getost kan du smaksätta crème fraichen med färsk finriven ingefära; eller med någon msk sweet chili-sås eller mango chutney.
Om du vill kan du servera ris, råris eller quinoa till.
Vegetariskt alternativ är steka quornfiléer istället för kyckling.

4 portioner kyckling med grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • Ugnsbakade grönsaker: 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 äggplanta
  • 2 morötter
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 msk balsamvinäger
  • några blad färsk basilika (eller torkad)
  • Yoghurtsås: 2 dl crème fraiche
  • 50 gram getost (på rulle)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär paprika, zucchini och äggplanta i grova bitar. Skala och skär morötter i slantar.
  3. Blanda grönsakerna med olivolja, salt, peppar och chilipulver i en långpanna.
  4. Baka grönsakerna i 15-20 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  5. Värm en stekpanna och bryn kycklingfiléerna i olivolja på ca 2-3 minuter på vardera sida. Salta och peppra.
  6. Sänk värmen till lägsta nivån och lägg över lite folie eller lock. Låt kycklingen steka klart ca 10 minuter.
  7. Skär bort det yttersta skalet på getosten och mosa ihop den med crème fraiche i en skål.
  8. Ta ur grönsakerna och blanda runt dem med balsamvinäger och gärna lite grovt hackad färsk basilika. Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev. mer chilipulver.
  9. Skär ev. upp kycklingfiléerna i sneda halvor eller skivor mot köttfibrerna vid servering.
  10. Ett serveringsförslag är att lägga grönsakerna underst på ett stort fat till alla eller portionsvis på tallrik och toppa med kyckling samt ringla över getoströran eller servera röran i en skål vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer