Kyckling med grönsaker

Kyckling med grönsaker med inspiration från medelhavet. Stekt eller grillad kycklingfilé med ungsbakta grönsaker och röra eller sås smaksatt med getost. Gott, nyttigt och enkelt.
Du kan välja grönsaker efter tycke. Andra goda grönsaker som passar att fräsa eller woka till kycklingen är: klyftad röd eller gul lök, grovt skuren purjolök, grön eller gul paprika, tomathalvor, en grovhackad vitlöksklyfta, slantad palsternacka, tärnad rotselleri eller mangold.
Om du vill kan du smaksätta grönsakerna med någon msk ostronsås eller japansk soja. Vidare kan man ha i skalade sesamfrön, något krm chiliflakes och en pressad vitlök för mer smak.
Sötsura grönsaker får du om du vänder i en dl ketchup och en dl vatten på slutet. Då kan man också ta med tärnad färsk ananas med grönsakerna.
Istället för getost kan du smaksätta crème fraichen med färsk finriven ingefära; eller med någon msk sweet chili-sås eller mango chutney.
Om du vill kan du servera ris, råris eller quinoa till.
Vegetariskt alternativ är steka quornfiléer istället för kyckling.

4 portioner kyckling med grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • Ugnsbakade grönsaker: 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 äggplanta
  • 2 morötter
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 msk balsamvinäger
  • några blad färsk basilika (eller torkad)
  • Yoghurtsås: 2 dl crème fraiche
  • 50 gram getost (på rulle)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skär paprika, zucchini och äggplanta i grova bitar. Skala och skär morötter i slantar.
  3. Blanda grönsakerna med olivolja, salt, peppar och chilipulver i en långpanna.
  4. Baka grönsakerna i 15-20 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  5. Värm en stekpanna och bryn kycklingfiléerna i olivolja på ca 2-3 minuter på vardera sida. Salta och peppra.
  6. Sänk värmen till lägsta nivån och lägg över lite folie eller lock. Låt kycklingen steka klart ca 10 minuter.
  7. Skär bort det yttersta skalet på getosten och mosa ihop den med crème fraiche i en skål.
  8. Ta ur grönsakerna och blanda runt dem med balsamvinäger och gärna lite grovt hackad färsk basilika. Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev. mer chilipulver.
  9. Skär ev. upp kycklingfiléerna i sneda halvor eller skivor mot köttfibrerna vid servering.
  10. Ett serveringsförslag är att lägga grönsakerna underst på ett stort fat till alla eller portionsvis på tallrik och toppa med kyckling samt ringla över getoströran eller servera röran i en skål vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer