Low Carb-kyckling med grönsaker

Introduktion och förberedelse

Low Carb kyckling med fräst blomkål och paprika i chili och vitlöksolja, riven parmesan, soltorkade tomater, gurka, babyspenat, avokado samt ruccola.

Välj gärna fina kycklingbröst med skinn från Sverige och godast är majskyckling.

Mer fett och protein

Jag har kallat kycklingen low carb då det är lite kolhydrater (carbohydrates) men mer fett i form av olivolja, soltorkade tomater i olja samt avokado och så proteiner. Kan också kallas LCHF (low carb high fat). Har lågt GI - glykemiskt index då det är få snabba kolhydrater.

Varianter

  • Annat som passar att variera rätten med är kalkon, skinka, kött, tofu, quorn, stekt eller kokt ägg, tärnad ost som emmenthaler eller skivad mozzarella, fetaostbollar, cocktailtomater med mera.
  • Man kan ha mer fett till genom att ha en majonnäs blandat med ex. ajvar till.

2 port low carb kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 kycklingbröstfiléer
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 1 litet huvud blomkål
  • 0,5 gurka
  • 1 röd paprika
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram babyspenat
  • 30 gram ruccola
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 10 blad färsk basilika eller 35 gram fryst hackad basilika
  • 1 avokado

Tillagning

  1. Bryn kycklingfiléerna i en msk smör med skinnsidan nedåt först. Salta dem. Låt dem steka klart under lock på låg värme i ca 5 minuter. Skär ett snitt och kolla så de är klara. Lägg över på en tallrik och täck över med lite folie.
  2. Rensa blomkålen och skär i grova bitar. Skölj paprikan, skär bort kärnhuset och skär i grova bitar.
  3. Bryn blomkål och paprika i en stekpanna eller wok med någon msk olivolja.
  4. Tillsätt 2 msk vatten och lägg på ett lock. Sänk värmen och stek i 3-4 minuter. Lägg över i en stor skål.
  5. Skala vitlöken och pressa den i en kastrull. Tillsätt olivolja och chiliflakes. Koka upp oljan och koka under omrörning tills vitlöken är ljust brun - det tar någon minut. Häll över grönsakerna.
  6. Strimla soltorkade tomater och hacka basilika grovt. Tillsätt till grönsakerna.
  7. Riv parmesanost. Tillsätt till grönsakerna.
  8. Dela, kärna ur och skär avokado i bitar. Tillsätt till grönsakerna.
  9. Skölj ruccola och babyspenat. Tillsätt till grönsakerna.
  10. Blanda runt grönsakerna med de andra ingredienserna: vitlöks- och chilioljan, soltorkade tomater, basilika, avokado, ruccola, babyspenat och riven parmesan. Smaka av med salt och ev. chili.
  11. Skär kycklingen i skivor mot köttfibrerna och servera med grönsakerna.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 753 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-08