Low Carb-kyckling med grönsaker

Low Carb kyckling med fräst blomkål och paprika i chili och vitlöksolja, riven parmesan, soltorkade tomater, gurka, babyspenat, avokado samt ruccola. Jag har kallat kycklingen low carb då det är lite kolhydrater (carbohydrates) men mer fett och proteiner. Kan också kallas LCHF (low carb high fat). Har lågt GI - glykemiskt index då det är få snabba kolhydrater. 

Annat som passar att variera rätten med är kalkon, skinka, kött, tofu, quorn, stekt eller kokt ägg, tärnad ost som emmenthaler eller skivad mozzarella, fetaostbollar, cocktailtomater med mera. Man kan ha mer fett till genom att ha en majonnäs blandat med ex. ajvar eller chilioljan i receptet till. 

Välj gärna fina kycklingbröst med skinn från Sverige och godast är majskyckling.

2 port low carb kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 kycklingbröstfiléer
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 1 litet huvud blomkål
  • 0,5 gurka
  • 1 röd paprika
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram babyspenat
  • 30 gram ruccola
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 10 blad färsk basilika eller 35 gram fryst hackad basilika
  • 1 avokado

Tillagning

  1. Bryn kycklingfiléerna i en msk smör med skinnsidan nedåt först. Salta dem. Låt dem steka klart under lock på låg värme i ca 5 minuter. Skär ett snitt och kolla så de är klara. Lägg över på en tallrik och täck över med lite folie.
  2. Rensa blomkålen och skär i grova bitar. Skölj paprikan, skär bort kärnhuset och skär i grova bitar.
  3. Bryn blomkål och paprika i en stekpanna eller wok med någon msk olivolja.
  4. Tillsätt 2 msk vatten och lägg på ett lock. Sänk värmen och stek i 3-4 minuter. Lägg över i en stor skål.
  5. Skala vitlöken och pressa den i en kastrull. Tillsätt olivolja och chiliflakes. Koka upp oljan och koka under omrörning tills vitlöken är ljust brun - det tar någon minut. Häll över grönsakerna.
  6. Strimla soltorkade tomater och hacka basilika grovt. Tillsätt till grönsakerna.
  7. Riv parmesanost. Tillsätt till grönsakerna.
  8. Dela, kärna ur och skär avokado i bitar. Tillsätt till grönsakerna.
  9. Skölj ruccola och babyspenat. Tillsätt till grönsakerna.
  10. Blanda runt grönsakerna med de andra ingredienserna: vitlöks- och chilioljan, soltorkade tomater, basilika, avokado, ruccola, babyspenat och riven parmesan. Smaka av med salt och ev. chili.
  11. Skär kycklingen i skivor mot köttfibrerna och servera med grönsakerna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer