Kebabkött av köttfärs

Hemgjort kebabkött av köttfärs till gyros och pitabröd. Köttfärs smaksatt med goda gyroskryddor som sambal, spiskummin och vitlök sätter med bacon smak på köttet. 

Servera som valfri kebab eller gyros i pitabröd eller annat bröd. Goda tillbehör är att fylla med skivade tomater, tärnad gurka, riven ost eller i tärningar, tärnad fetaost, hackad persilja, vitlöksmajonnäs, skivad saltgurka, strimlad isbergsallad och vitlöksdressing samt chilisås som Sriracha. 

8 portioner gyros

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 g nöt-, fläsk- eller blandfärs
  • 140 gram bacon
  • 2 tsk Sambal Oelek
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 ägg
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 1/2 gurka
  • 0,5 strimlad kinakål
  • 4 dl vitlöksdressing

Tillagning

  1. Häll alla ingredienser utom färsen i en mixer och kör tills baconen finfördelats med resten. Blanda färsen med resten i en bunke. Se till att allt är väl blandat.
  2. Forma smeten till en avlång rulle på folie och svep folien runt. Lägg i frysen över natten så smeten är genomfrusen.
  3. Låt foliepaketet ligga i rumstemperatur 20 minuter innan fortsatt tillagning. Skär tunna skivor, så många som ryms i din stekpanna åt gången, och stek i olivolja på medelhög till hög värme. Se till att skivorna är stekta på båda sidor. Fortsätt så tills hela rullen är skivad och stekt.
  4. Strimla kinakål och lök, skär gurka och tomat i tunna skivor.
  5. Servera allt upplagt var för sig och låt alla bygga sin egen fyllning i pitabrödet.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer