Kebabkött av köttfärs

Hemgjort kebabkött av köttfärs till gyros och pitabröd. Köttfärs smaksatt med goda gyroskryddor som sambal, spiskummin och vitlök sätter med bacon smak på köttet.

Servera som valfri kebab eller gyros i pitabröd eller annat bröd.

Goda tillbehör är att fylla med:

  • Grönsaker som kivade tomater, tärnad gurka, hackad bladpersilja, skivad saltgurka, strimlad gul eller röd lök, strimlad isbergsallad och finriven rödkål.
  • Riven eller tärnad ost, vitost eller fetaost.
  • Sås som vitlöksdressing eller kebabsås samt chilisås som Sriracha.

8 portioner gyros

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 g nöt-, fläsk- eller blandfärs
  • 140 gram bacon
  • 2 tsk Sambal Oelek
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 ägg
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 1/2 gurka
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 4 dl vitlöksdressing

Tillagning

  1. Häll alla ingredienser utom färsen i en mixer och kör tills baconen finfördelats med resten. Blanda färsen med resten i en bunke. Se till att allt är väl blandat.
  2. Forma smeten till en avlång rulle på folie och svep folien runt. Lägg i frysen över natten så smeten är genomfrusen.
  3. Låt foliepaketet ligga i rumstemperatur 20 minuter innan fortsatt tillagning. Skär tunna skivor, så många som ryms i din stekpanna åt gången, och stek i olivolja på medelhög till hög värme. Se till att skivorna är stekta på båda sidor. Fortsätt så tills hela rullen är skivad och stekt.
  4. Strimla sallad och lök samt skär gurka och tomat i tunna skivor.
  5. Servera allt upplagt var för sig och låt alla bygga sin egen fyllning i pitabrödet.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer