Kebabkött av köttfärs

Hemgjort kebabkött av köttfärs till gyros och pitabröd. Köttfärs smaksatt med goda gyroskryddor som sambal, spiskummin och vitlök sätter med bacon smak på köttet. 

Servera som valfri kebab eller gyros i pitabröd eller annat bröd. Goda tillbehör är att fylla med skivade tomater, tärnad gurka, riven ost eller i tärningar, tärnad fetaost, hackad persilja, vitlöksmajonnäs, skivad saltgurka, strimlad isbergsallad och vitlöksdressing samt chilisås som Sriracha. 

8 portioner gyros

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 12 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 g nöt-, fläsk- eller blandfärs
  • 140 gram bacon
  • 2 tsk Sambal Oelek
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk torkad ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 ägg
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 1/2 gurka
  • 0,5 strimlad kinakål
  • 4 dl vitlöksdressing

Tillagning

  1. Häll alla ingredienser utom färsen i en mixer och kör tills baconen finfördelats med resten. Blanda färsen med resten i en bunke. Se till att allt är väl blandat.
  2. Forma smeten till en avlång rulle på folie och svep folien runt. Lägg i frysen över natten så smeten är genomfrusen.
  3. Låt foliepaketet ligga i rumstemperatur 20 minuter innan fortsatt tillagning. Skär tunna skivor, så många som ryms i din stekpanna åt gången, och stek i olivolja på medelhög till hög värme. Se till att skivorna är stekta på båda sidor. Fortsätt så tills hela rullen är skivad och stekt.
  4. Strimla kinakål och lök, skär gurka och tomat i tunna skivor.
  5. Servera allt upplagt var för sig och låt alla bygga sin egen fyllning i pitabrödet.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer