Kantarellmacka eller kantarelltoast

Kantarellmacka eller kantarelltoast med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller samt gratinerad med ost. Kantarellmacka är gott som förrätt, lunch eller middag ev. med en god sallad; eller att göra som små snittar till tilltugg.

Du kan också servera kantarellmackan utan att gratinera den - bara stuvning på smörstekt bröd. Istället för ljust rostbröd kan du ta annat ljust bröd efter tycke. Lyxigt blir det med ljust surdegsbröd, snett skuren ljus baguette eller att baka egen ljus formfranska med färdig surdeg

Att dricka till:

Gott att dricka till är en IPA öl, ljus lageröl, ett vitt vin som Gewurtztraminer, Pinot Gris eller Chardonnay funkar också. Jag gillar ett glas mjölk eller lingondricka. 

4 kantarellmackor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • ca 0,7 liter rensade kantareller, ca 500 gram
  • 75 gram smör
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Västerbottenost, parmesan, grana padano eller Gruyere
  • 4 skivor vitt bröd
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek och rör i 5 minuter.
  4. Pudra över mjölet och rör runt.
  5. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  6. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Finhackad persilja ger färg. Hit kan du förbereda och ha stuvningen kall i kylen om du vill.
  7. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden gyllenbruna i resten av smöret några minuter på varje sida.
  8. Fördela svampstuvningen på bröden.
  9. Fördela osten över svampstuvningen. Nu kan du servera kantarellmackorna om du önskar men även gratinera dem med ost.
  10. Sätt ugnen på grill och max värme.
  11. Gratinera kantarellmackorna i ca 5 minuter tills de har fått färg. Akta så de ej bränns.
  12. Ta ut och servera kantarellmackorna med önskade tillbehör. Garnera ev. med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.4 (22 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer