Kantarellmacka eller kantarelltoast

Kantarellmacka eller kantarelltoast med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller samt gratinerad med ost. Kantarellmacka är gott som förrätt, lunch eller middag ev. med en god sallad; eller att göra som små snittar till tilltugg.

Du kan också servera kantarellmackan utan att gratinera den - bara stuvning på smörstekt bröd. Istället för ljust rostbröd kan du ta annat ljust bröd efter tycke. Lyxigt blir det med ljust surdegsbröd, snett skuren ljus baguette eller att baka egen ljus formfranska med färdig surdeg

Att dricka till:

Gott att dricka till är en IPA öl, ljus lageröl, ett vitt vin som Gewurtztraminer, Pinot Gris eller Chardonnay funkar också. Jag gillar ett glas mjölk eller lingondricka. 

4 kantarellmackor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • ca 0,7 liter rensade kantareller, ca 500 gram
  • 75 gram smör
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Västerbottenost, parmesan, grana padano eller Gruyere
  • 4 skivor vitt bröd
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek och rör i 5 minuter.
  4. Pudra över mjölet och rör runt.
  5. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  6. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Finhackad persilja ger färg. Hit kan du förbereda och ha stuvningen kall i kylen om du vill.
  7. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden gyllenbruna i resten av smöret några minuter på varje sida.
  8. Fördela svampstuvningen på bröden.
  9. Fördela osten över svampstuvningen. Nu kan du servera kantarellmackorna om du önskar men även gratinera dem med ost.
  10. Sätt ugnen på grill och max värme.
  11. Gratinera kantarellmackorna i ca 5 minuter tills de har fått färg. Akta så de ej bränns.
  12. Ta ut och servera kantarellmackorna med önskade tillbehör. Garnera ev. med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer