Kantarellmacka kantarelltoast

Kantarellmacka eller kantarelltoast med smörstekt bröd toppat med stuvade kantareller samt gratinerad med ost. Kantarellmacka är gott som förrätt, lunch eller middag ev. med en god sallad; eller att göra som små snittar till tilltugg. Du kan också servera kantarellmackan med utan att gratinera den.
Gott att dricka till är mjölk eller en ljus lageröl.

4 kantarellmackor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • ca 0,7 liter rensade kantareller, ca 500 gram
  • 75 gram smör
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Västerbottenost eller parmesan
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd

Tillagning

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek och rör i 5 minuter.
  4. Pudra över mjölet och rör runt.
  5. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  6. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Finhackad persilja ger färg. Hit kan du förbereda och ha stuvningen kall i kylen om du vill.
  7. Skär ev. bort kanter på brödet. Stek bröden gyllenbruna i resten av smöret några minuter på varje sida.
  8. Fördela svampstuvningen på bröden.
  9. Fördela osten över svampstuvningen. Nu kan du servera kantarellmackorna om du önskar men även gratinera dem med ost.
  10. Sätt ugnen på grill och max värme.
  11. Gratinera kantarellmackorna i ca 5-7 minuter tills de har fått färg.
  12. Ta ut och servera kantarellmackorna.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer