Kallrörd hemgjord citronsaft

God saft av citroner som rörs kall med socker och står över natten.
På bilden citronsaft innan den är silad.

2 liter kallrörd hemgjord citronsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 3 citroner (gärna obesprutade kravmärkta)
  • 1 liter socker
  • 40 gram citronsyra
  • 1 liter vatten

Tillagning

  1. Skölj och borsta citronerna.
  2. Klyfta dem och skiva dem fint samt lägg i en stor skål.
  3. Tillsätt strösocker och blanda runt. Knåda gärna in sockret med händerna.
  4. Rör ut citronsyran i vattnet i en kanna. Rör i vattnet i citron- och sockerblandningen.
  5. Ställ citronblandningen i kylen ett dygn. Ta ut och rör om citronsaften några gånger så blir det mer smak och sockret löser sig.
  6. Sila citronsaften.
  7. Häll citronsaften i rengjorda flaskor, förslut och förvara i kylen eller svalt och gärna mörkt. Citronsaften kan också frysas och ex. skrapas ur några msk vid behov.
  8. Öppnad flaska citronsaft förvaras i kylen. Späd förslagsvis med fyra till fem gånger så mycket vatten vid servering eller efter smak. Kyl saften eller servera med is i.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer