Kålgryta med revbensspjäll

En variant av får i kål men med revbensspjäll. God med kokt potatis.
Kan serveras som kålsoppa också men då är det gott att spä med lite mer vatten samt att plocka köttet från benen och tärna det. Koka sedan upp till servering.

4 portioner kålgryta med revbensspjäll

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 800 g vitkål
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12%)
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skär eller strimla vitkålen för hand eller i matberedare.
  2. Dela revbenen om de inte reda är det i mindre ca dm stora bitar.
  3. Bryn revbensspjällen runt om i lite smör i en stekgryta eller i en stekpanna och lägg över i en kastrull. Strö över 1 tsk salt.
  4. Tillsätt vitkålen och bryn den några minuter.
  5. Tillsätt vatten, sirap och ättiksprit.
  6. Koka under lock i 1 timme eller tills köttet lossnar från benen. Låt sedan gärna stå till nästa dag då smaken bara blir bättre.
  7. Servera ev. kålgrytan med kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer