Kålgryta med revbensspjäll

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kålgryta med revbensspjäll är en variant av får i kål men med revbensspjäll. God med kokt potatis till värmande lunch eller middag.

Kan serveras likt en kålsoppa också men då är det gott att spä med lite mer vatten samt att plocka köttet från benen och tärna det. Koka sedan upp till servering.

4 portioner kålgryta med revbensspjäll

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 800 g vitkål
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl sirap
  • 2 tsk ättiksprit (12%)
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skär eller strimla vitkålen för hand eller i matberedare.
  2. Dela revbenen om de inte reda är det i mindre ca dm stora bitar.
  3. Bryn revbensspjällen runt om i lite smör i en stekgryta eller i en stekpanna och lägg över i en kastrull. Strö över 1 tsk salt.
  4. Tillsätt vitkålen och bryn den några minuter.
  5. Tillsätt vatten, sirap och ättiksprit.
  6. Koka under lock i 1 timme eller tills köttet lossnar från benen. Låt sedan gärna stå till nästa dag då smaken bara blir bättre.
  7. Servera ev. kålgrytan med kokt potatis.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.