Fläsklägg på franskt vis
Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Fläskläggen anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.
Tillagning
- Koka upp fläsket med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
- Sätt gärna över lock.
- Skala och klyfta löken och tillsätt den.
- Koka fläsket på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggarna är klara när köttet lossnar från benet. Ta upp köttet och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
- Låt köttet svalna något och plocka sedan bort svålen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatis i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Smörj en ugnsform med lite olivolja.
- Lägg i potatisen.
- Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt olivolja och rör om till vitlöksolja.
- Pensla potatisen med vitlöksoljan, salt och peppra den och rör om lite. Platta till potatisen något.
- Rosta potatisen i ca 25 minuter.
- Vid servering så lägger du på fläsket på potatisen samt penslar med vitlöksolja på köttet samt på potatisen.
- Höj värmen till 250 grader och griljera fläsket i ca 10 minuter tills det fått färg.
- Ta ut och låt svalna något samt servera sedan.
Framlägg eller baklägg
Har du köpt mindre framlägg så kokar de klart på 1,5 - 2 timmar medan större baklägg behöver koka i 2 - 2,5 timmar.
Att dricka till
En kall lageröl eller IPA passar bra till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 532 kcal