Fläsklägg på franskt vis

Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis. Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.

Har du köpt mindre framlägg så kokar de klart på 1,5 - 2 timmar medan större baklägg behöver koka i 2 - 2,5 timmar.

En kall lageröl eller IPA passar bra till.

 

4 portioner fläsklägg

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 5 min

Ingredienser

  • 2,2 kg rimmat fläsklägg med svål
  • 2 stor gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)
  • Till potatis: 1 kr fast potatis, ca 15 st
  • Vitlöksolja: 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  2. Sätt gärna över lock.
  3. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  4. Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Ta upp fläskläggen och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
  5. Låt fläsklägget svalna något och plocka sedan bort svålen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och skiva potatis i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  8. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  9. Lägg i potatisen.
  10. Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt olivolja och rör om till vitlöksolja.
  11. Pensla potatisen med vitlöksoljan, salt och peppra den och rör om lite. Platta till potatisen något.
  12. Rosta potatisen i ca 25 minuter.
  13. Vid servering så lägger du på fläsklägget på potatisen samt penslar med vitlöksolja på fläsklägget samt på potatisen.
  14. Höj värmen till 250 grader och griljera fläsklägget i ca 10 minuter tills det fått färg.
  15. Ta ut och låt svalna något samt servera sedan.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer