Fläsklägg på franskt vis

Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Har du köpt mindre framlägg så kokar de klart på 1,5 - 2 timmar medan större baklägg behöver koka i 2 - 2,5 timmar.
En kall lageröl passar bra till.
Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.

4 portioner fläsklägg

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 5 min

Ingredienser

  • 2,2 kg rimmat fläsklägg med svål
  • 2 stor gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)
  • Till potatis: 1 kr fast potatis, ca 15 st
  • Vitlöksolja: 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  2. Sätt gärna över lock.
  3. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  4. Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Ta upp fläskläggen och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
  5. Låt fläsklägget svalna något och plocka sedan bort svålen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och skiva potatis i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  8. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  9. Lägg i potatisen.
  10. Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt olivolja och rör om till vitlöksolja.
  11. Pensla potatisen med vitlöksoljan, salt och peppra den och rör om lite. Platta till potatisen något.
  12. Rosta potatisen i ca 25 minuter.
  13. Vid servering så lägger du på fläsklägget på potatisen samt penslar med vitlöksolja på fläsklägget samt på potatisen.
  14. Höj värmen till 250 grader och griljera fläsklägget i ca 10 minuter tills det fått färg.
  15. Ta ut och låt svalna något samt servera sedan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer