Fläsklägg på franskt vis

Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis.
Har du köpt mindre framlägg så kokar de klart på 1,5 - 2 timmar medan större baklägg behöver koka i 2 - 2,5 timmar.
En kall lageröl passar bra till.
Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.

4 portioner fläsklägg

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 5 min

Ingredienser

  • 2,2 kg rimmat fläsklägg med svål
  • 2 stor gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)
  • Till potatis: 1 kr fast potatis, ca 15 st
  • Vitlöksolja: 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Koka upp fläsklägg med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  2. Sätt gärna över lock.
  3. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  4. Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Ta upp fläskläggen och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
  5. Låt fläsklägget svalna något och plocka sedan bort svålen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och skiva potatis i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  8. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  9. Lägg i potatisen.
  10. Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt olivolja och rör om till vitlöksolja.
  11. Pensla potatisen med vitlöksoljan, salt och peppra den och rör om lite. Platta till potatisen något.
  12. Rosta potatisen i ca 25 minuter.
  13. Vid servering så lägger du på fläsklägget på potatisen samt penslar med vitlöksolja på fläsklägget samt på potatisen.
  14. Höj värmen till 250 grader och griljera fläsklägget i ca 10 minuter tills det fått färg.
  15. Ta ut och låt svalna något samt servera sedan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer