Fläsklägg på franskt vis

Fläsklägg på franskt vis med rostad potatis och vitlök. Kokt fläsklägg som griljeras med vitlöksolja på en bädd av rostad skivad potatis. Fläsklägget anses i Frankrike vara en av de godaste delarna på grisen - vilket jag kan hålla med om.

Har du köpt mindre framlägg så kokar de klart på 1,5 - 2 timmar medan större baklägg behöver koka i 2 - 2,5 timmar.

En kall lageröl eller IPA passar bra till.

 

4 portioner

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 5 min

Ingredienser

  • 2,2 kg rimmat fläsklägg med svål
  • 2 stor gula lökar
  • 4 lagerblad
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk mald ingefära (valfritt)
  • Till potatis: 1 kr fast potatis, ca 15 st
  • Vitlöksolja: 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Koka upp fläsket med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
  2. Sätt gärna över lock.
  3. Skala och klyfta löken och tillsätt den.
  4. Koka fläsket på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggarna är klara när köttet lossnar från benet. Ta upp köttet och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
  5. Låt köttet svalna något och plocka sedan bort svålen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och skiva potatis i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  8. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  9. Lägg i potatisen.
  10. Skala och pressa vitlöken i en skål. Tillsätt olivolja och rör om till vitlöksolja.
  11. Pensla potatisen med vitlöksoljan, salt och peppra den och rör om lite. Platta till potatisen något.
  12. Rosta potatisen i ca 25 minuter.
  13. Vid servering så lägger du på fläsket på potatisen samt penslar med vitlöksolja på köttet samt på potatisen.
  14. Höj värmen till 250 grader och griljera fläsket i ca 10 minuter tills det fått färg.
  15. Ta ut och låt svalna något samt servera sedan.
E-mail
Medel: 3.5 (15 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer