Polkagrismaränger

Introduktion och förberedelse

Polkagrismaränger eller maränger med polkagris. Maränger toppade med krossat och knaprigt polkagris-godis - en slags rosa mintmaränger med röd karamellfärg. Passar som de är eller till desserter som marängsviss med mera.

Här har jag räknat 1 polkagriskaramell per maräng men du kan ta så mycket du tycker är lagom - hel krossad polkagris eller krossade polkagriskäppar funkar också. Polkagrisgodis är smaksatt med peppermintsolja som ger mintsmaken. Polkagrisens dag firas den 20 april.

Det blir ca 16 stora maränger eller dubbelt så många små maränger. Satsen kan även delas på hälften eller bara vispa 2 äggvitor för några maränger till ex. fyra portioner.

Dessa maränger håller bara något dygn och blir segare och segare efter tid. Så baka dem och använd dem samma dag eller dagen efter. Du kan baka Italienska maränger som håller sig knapriga längre om du vill.

16 stora maränger med polkagris

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 8 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 250 gram strösocker
  • 250 gram florsocker
  • 25 gram vaniljsocker
  • 16 polkagriskarameller
  • 8 droppar röd karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 130 grader vanlig ugn - ej varmluft.
  2. Vispa äggvitorna med citronsaften några minuter på låg hastighet.
  3. Tillsätt 100 gram strösocker och kör på mellanhastighet med elvispen några minuter.
  4. Tillsätt sedan resten av strösockret samt vaniljsocker och vispa till ett fast skum.
  5. Sikta ner florsockret och vänd runt det med en slickepott.
  6. Krossa polkagrisgodis grovt i en stor mortel eller lägg i en påse och hamra sönder mot en skärbräda eller hårt ej ömtåligt underlag.
  7. Droppa i ca 2 droppar röd karamellfärg. Rör EJ om utan klicka bara ut några maränger med en stor slev på en plåt med bakplåtspapper. Droppa i mer karamellfärg efter hand du klickar ut maränger. Då får marängerna små färgklickar här och där istället för att bli enbart rosa.
  8. Baka marängerna i en timme.
  9. Låt svalna på plåten. Håller sig rätt knapriga 1 - 2 dagar och blir sedan segare.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.