Polkagrismaränger

Introduktion och förberedelse

Polkagrismaränger eller maränger med polkagris. Maränger toppade med krossat och knaprigt polkagris-godis - en slags rosa mintmaränger med röd karamellfärg. Passar som de är eller till desserter som marängsviss med mera.

Här har jag räknat 1 polkagriskaramell per maräng men du kan ta så mycket du tycker är lagom - hel krossad polkagris eller krossade polkagriskäppar funkar också. Polkagrisgodis är smaksatt med peppermintsolja som ger mintsmaken. Polkagrisens dag firas den 20 april.

Det blir ca 16 stora maränger eller dubbelt så många små maränger. Satsen kan även delas på hälften eller bara vispa 2 äggvitor för några maränger till ex. fyra portioner.

Dessa maränger håller bara något dygn och blir segare och segare efter tid. Så baka dem och använd dem samma dag eller dagen efter. Du kan baka Italienska maränger som håller sig knapriga längre om du vill.

16 stora maränger med polkagris

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 8 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 250 gram strösocker
  • 250 gram florsocker
  • 25 gram vaniljsocker
  • 16 polkagriskarameller
  • 8 droppar röd karamellfärg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 130 grader vanlig ugn - ej varmluft.
  2. Vispa äggvitorna med citronsaften några minuter på låg hastighet.
  3. Tillsätt 100 gram strösocker och kör på mellanhastighet med elvispen några minuter.
  4. Tillsätt sedan resten av strösockret samt vaniljsocker och vispa till ett fast skum.
  5. Sikta ner florsockret och vänd runt det med en slickepott.
  6. Krossa polkagrisgodis grovt i en stor mortel eller lägg i en påse och hamra sönder mot en skärbräda eller hårt ej ömtåligt underlag.
  7. Droppa i ca 2 droppar röd karamellfärg. Rör EJ om utan klicka bara ut några maränger med en stor slev på en plåt med bakplåtspapper. Droppa i mer karamellfärg efter hand du klickar ut maränger. Då får marängerna små färgklickar här och där istället för att bli enbart rosa.
  8. Baka marängerna i en timme.
  9. Låt svalna på plåten. Håller sig rätt knapriga 1 - 2 dagar och blir sedan segare.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer