Chokladmaränger

Introduktion och förberedelse

Chokladmaränger eller Italienska hembakta maränger med kakao eller krossad choklad. Maränger med ättika.

På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite sega efter ett tag men är goda ändå. Vill du ha dem frasiga vid servering så baka dem då högst någon dag innan.

Istället för kakao kan du krossa ca 100 gram choklad av valfri sort och blanda i marängsmeten på slutet.

Kan också bakas till två chokladmarängbottnar i långpanna med smörpapper.

80 små eller 40 medelstora chokladmaränger

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 4 äggvitor
  • 1 krm ättika
  • 3 msk kakaopulver eller 100 gram krossad valfri choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Använd gärna varmluftsugn.
  2. Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och koka ihop samt rör tills sockret smält. Koka på medelvärme ihop sockerlagen till 120 grader. Använd termometer.
  3. Vispa äggvitorna i en stor bunke för hand eller med elvisp, först långsamt i någon minut sedan lite snabbare. Tillsätt ättika under tiden.
  4. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
  5. Fortsätt sedan att vispa marängsmeten långsamt i ca 5 minuter tills den blivit tjock och fast.
  6. Vänd försiktigt i kakao (blanda ej ut kakaon helt) eller krossad choklad.
  7. Spritsa eller klicka ut små maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut maränger i bakformar. Du kan klicka ut små eller medelstora maränger.
  8. Baka marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme för små maränger och ytterligare en kvart för större. Slå av värmen och låt stå i 30 minuter i ugnen.
  9. Ta ut chokladmarängerna och lägg över pappret på galler, lossa marängerna och låt svalna på ett galler. Förvara lufttätt.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.