Inlagda krusbär

Introduktion och förberedelse

Inlagda eller picklade krusbär i en lag av socker och vinäger smaksatt med lite chiliflakes och senapsfrön.

Serveringsförslag

Gott som pikant och sötsurt tillbehör till maträtter som grillat, grönsaker, fisk, kyckling eller på buffébord.

Varianter

  • Jag tog röda krusbär men du kan ta gröna, gula eller valfri sort.
  • Chiliflakes och senapsfrön kan uteslutas.
  • Vill du ha en hetare inläggning kan du öka - förslagsvis dubblera - mängden chiliflakes.
  • Annat som passar i är en kanelstång, en bit stjärnanis samt en bit färsk ingefära.
  • Du kan byta inläggningen med vinäger mot en ättikslag om du önskar.

Hållbarbet

  • Förvara de picklade krusbären i väl rengjorda glasburkar med lock. Håller några månader mörkt och svalt - se till att bären är täckta med lag - de sjunker ner så småningom.
  • Öppnad burk förvaras några veckor i kylen.

Sötsura krusbär i burk och skål.
De sötsura krusbären kan du förvara i en glasburk med lock och så tar du upp så många du vill ha och serverar utan så mycket lag i en skål.

1 burk ca 7 dl picklade inlagda krusbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 liter krusbär
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl vit fin vinäger
  • 1/2 påse - 13 gram bruna senapsfrön
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skölj samt snoppa krusbären.
  2. Koka upp socker, vatten, vinäger, senapsfrön, chili och salt i en kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Lägg i krusbären och koka upp samt koka i en minut.
  4. Häll över i 1-2 väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara sedan mörkt och svalt. Gärna i kylen.
  5. Efter ett tag sjunker krusbären mot botten och då kan du förvara burken i mörkt och svalt upp mot några månader.
  6. Låt stå minst ett dygn och få smak innan servering.
  7. Vid servering kan du lägga upp krusbär i en skål och ej ta med så mycket av lagen.
E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-06

Tillbehör och liknande recept: