Inlagda krusbär

Inlagda eller picklade krusbär i en lag av socker och vinäger smaksatt med lite chiliflakes och senapsfrön.

1 burk ca 7 dl picklade inlagda krusbär

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 liter krusbär
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,75 dl vit fin vinäger
  • 1/2 påse - 13 gram bruna senapsfrön
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa och skölj samt snoppa krusbären.
  2. Koka upp socker, vatten, vinäger, senapsfrön, chili och salt i en kastrull. Rör tills sockret löst sig.
  3. Lägg i krusbären och koka upp samt koka i en minut.
  4. Häll över i 1-2 väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara sedan mörkt och svalt. Gärna i kylen.
  5. Efter ett tag sjunker krusbären mot botten och då kan du förvara burken i mörkt och svalt upp mot några månader.
  6. Låt stå minst ett dygn och få smak innan servering.
  7. Vid servering kan du lägga upp krusbär i en skål och ej ta med så mycket av lagen.
Ingredienser till inläggningen: krusbär, fin italiensk lagrad vitvinsvinäger, chiliflakes, socker, salt, vatten och senapsfrön.
Ingredienser till inläggningen: krusbär, fin italiensk lagrad vitvinsvinäger, chiliflakes, socker, salt, vatten och senapsfrön.
Picklade krusbär serverade till grillad fläskkarré.
Picklade och inlagda krusbär passar mycket bra till grillat som ovan med grillad fläskkarré, zucchini. potatis och tomatsallad med mozzarella och basilika.

Serveringsförslag

Gott som pikant och sötsurt tillbehör till maträtter som grillat, grönsaker, fisk, kyckling eller på buffébord.

Varianter

  • Jag tog röda krusbär men du kan ta gröna, gula eller valfri sort.
  • Chiliflakes och senapsfrön kan uteslutas.
  • Vill du ha en hetare inläggning kan du öka - förslagsvis dubblera - mängden chiliflakes.
  • Annat som passar i är en kanelstång, en bit stjärnanis samt en bit färsk ingefära.
  • Du kan byta inläggningen med vinäger mot en ättikslag om du önskar.

Hållbarbet

  • Förvara de picklade krusbären i väl rengjorda glasburkar med lock. Håller några månader mörkt och svalt - se till att bären är täckta med lag - de sjunker ner så småningom.
  • Öppnad burk förvaras några veckor i kylen.

Sötsura krusbär i burk och skål.
De sötsura krusbären kan du förvara i en glasburk med lock och så tar du upp så många du vill ha och serverar utan så mycket lag i en skål.

E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-06

Tillbehör och liknande: