Inlagda krusbär
Inlagda eller picklade krusbär i en lag av socker och vinäger smaksatt med lite chiliflakes och senapsfrön.
Tillagning
- Rensa och skölj samt snoppa krusbären.
- Koka upp socker, vatten, vinäger, senapsfrön, chili och salt i en kastrull. Rör tills sockret löst sig.
- Lägg i krusbären och koka upp samt koka i en minut.
- Häll över i 1-2 väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvara sedan mörkt och svalt. Gärna i kylen.
- Efter ett tag sjunker krusbären mot botten och då kan du förvara burken i mörkt och svalt upp mot några månader.
- Låt stå minst ett dygn och få smak innan servering.
- Vid servering kan du lägga upp krusbär i en skål och ej ta med så mycket av lagen.
Serveringsförslag
Gott som pikant och sötsurt tillbehör till maträtter som grillat, grönsaker, fisk, kyckling eller på buffébord.
Varianter
- Jag tog röda krusbär men du kan ta gröna, gula eller valfri sort.
- Chiliflakes och senapsfrön kan uteslutas.
- Vill du ha en hetare inläggning kan du öka - förslagsvis dubblera - mängden chiliflakes.
- Annat som passar i är en kanelstång, en bit stjärnanis samt en bit färsk ingefära.
- Du kan byta inläggningen med vinäger mot en ättikslag om du önskar.
Hållbarbet
- Förvara de picklade krusbären i väl rengjorda glasburkar med lock. Håller några månader mörkt och svalt - se till att bären är täckta med lag - de sjunker ner så småningom.
- Öppnad burk förvaras några veckor i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal