Hot shot
Bjud på klassisk Hot shot med Galliano och varmt kaffe i lager toppat med vispad grädde.
Hot shot är en klassisk kaffedrink som blev populär långt utanför Sverige på 90-talet. Hot shot skapades till en kaffedrinkstävling 1988 av Bosse Bergström, bartender från Hudiksvall. Han använde dock den franska likören Anisette istället för Galliano som sedan blev standard. Galliano är en örtlikör som smakar vanilj och anis.
Tillagning
- Vispa grädden löst.
- Koka bryggkaffe eller gör espresso.
- Mät upp galliano i ett hot shot glas på ca 6 cl.
- Fyll försiktigt på med hett kaffe eller espresso med en sked. Det är viktigt att galliano och kaffe ej blandas utan lägger sig i lager.
- Skeda över grädde.
- Pundra över lite kaffepulver eller kakao till garnering om du önskar.
Serveringsförslag
- Serveras i shotglas. Kan även serveras i små kaffeglas eller espressokoppar.
- Passar till fest, shot, after ski, utflykt eller liknande.
Tips
- Beroende på storlek av hot-shot glas kan du anpassa mängderna galliano, kaffe och grädde. Ta förslagsvis en tredjedel av varje.
- Använd helst riktig grädde. Sprutgrädde funkar i nödfall.
- Vispa förslagsvis en omgång grädde på ca 1 dl grädde. Du kanske ska ha till fler shots? Förvara i kylen. Grädden kan även smaksättas med 1 krm vaniljsocker om man önskar.
- Vill du ha ta med på utflykt kan du ha varmt kaffe i termos samt lättvispad grädde i en annan termos. Då kan man ta engångs shotglas - snapsglas i plast.
Varianter
- Byt bryggkaffe mot espresso.
- Byt Galliano mot annan likör som Anisette, Licor 43, Xanté, hjortronlikör, Bénédictine, Baileys, chokladlikör eller någon hemgjord likör.
- Valfritt är att pudra lite kaffepulver eller kakao över till servering. Kanel är ytterligare ett förslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal