Kaffe Xanté
Kaffe Xanté är en variant på Irish coffee för dig som gillar päronkonjak och en lite fruktigare och sötare kaffedrink.
Jag smaksatte med päronkonjaken Xanté Cognac & Pear 37% samt lite likör med lägre alkoholhalt. Jag tog apelsinlikör Triple Sec men en päronlikör som Xanté Latte & Pear 17% är förslag om du ej gillar apelsin.
Vidare toppade jag med lättvispad grädde och riven choklad.
Tillagning
- Brygg kaffe. Vispa grädden löst.
- Mät upp likörer i ett glas som tål värme - förslagsvis ett Irish Coffee glas, glasmugg eller temugg.
- Fyll på med varmt kaffe.
- Skeda försiktigt över grädden samt garnera med lite riven choklad.
Serveringsförslag
- En kaffedrink som passar efter maten, after ski eller framför brasan.
- Passar med en bit god choklad eller chokladpralin till som ex. Bountyboll.
- Garneras med riven ljus eller mörk choklad. Chokladströssel eller kaffepulver funkar också.
- Serveras i Irish Coffee glas, glasmugg, temugg eller annat högt glas/kupa som tål värme.
Tips
Värm gärna glaset innan med lite hett vatten.
Grädde och kaffe kan förberedas
Kaffe kan förberes innan och förvaras i termos. Grädde kan vispas lös och förvaras i kylen. Smidigt om du ska servera till många och vill förbereda exempelvis till fest.
Varianter
- Som apelsinlikör kan du ta Cointreau, Triple Sec eller Grand Marnier.
- Byt likör till Kahlua, Tia Maria, Baileys eller Dooleys Toffee Cream eller liknande efter tycke.
- Byt Xanté Cognac & Pear mot Xanté Rum & Pear eller Dark Chocolate & Pear.
Uppskattat näringsvärde per portion: 108 kcal