Kaffe Xanté
Introduktion och förberedelse
Kaffe Xanté är en variant på Irish coffee för dig som gillar päronkonjak och en lite fruktigare och sötare kaffedrink.
Jag smaksatte med päronkonjaken Xanté Cognac & Pear 37% samt lite likör med lägre alkoholhalt. Jag tog apelsinlikör Triple Sec men en päronlikör som Xanté Latte & Pear 17% är förslag om du ej gillar apelsin.
Vidare toppade jag med lättvispad grädde och riven choklad.
Serveringsförslag
- En kaffedrink som passar efter maten, after ski eller framför brasan.
- Passar med en bit god choklad eller chokladpralin till som ex. Bountyboll.
- Garneras med riven ljus eller mörk choklad. Chokladströssel eller kaffepulver funkar också.
- Serveras i Irish Coffee glas, glasmugg, temugg eller annat högt glas/kupa som tål värme.
Tips
Värm gärna glaset innan med lite hett vatten.
Grädde och kaffe kan förberedas
Kaffe kan förberes innan och förvaras i termos. Grädde kan vispas lös och förvaras i kylen. Smidigt om du ska servera till många och vill förbereda exempelvis till fest.
Varianter
- Som apelsinlikör kan du ta Cointreau, Triple Sec eller Grand Marnier.
- Byt likör till Kahlua, Tia Maria, Baileys eller Dooleys Toffee Cream eller liknande efter tycke.
- Byt Xanté Cognac & Pear mot Xanté Rum & Pear eller Dark Chocolate & Pear.
Tillagning
- Brygg kaffe. Vispa grädden löst.
- Mät upp likörer i ett glas som tål värme - förslagsvis ett Irish Coffee glas, glasmugg eller temugg.
- Fyll på med varmt kaffe.
- Skeda försiktigt över grädden samt garnera med lite riven choklad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 108 kcal