Chokladkaka med hjortron

Introduktion och förberedelse

En variant på sockerkaka med chokladbitar i och hjortronsylt eller mylta i.

Serveringsförslag

Gott med lättvispad grädde eller som den är till fika, utflykt eller dessert.

Varianter

Du kan ha valfri sorts choklad i ex. 70 % mörk choklad, ljusare mjölkchoklad eller mintchoklad eller annan favoritchoklad du gillar.

12 portioner, 1 choklad- och hjortronkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 3 ägg, normalstora
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 80 gram choklad - ex. 70 % choklad eller mjölkchoklad
  • 2 dl hjortronsylt
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg fram smör så det mjuknar eller mikra det mjukt (ej smält) i en skål.
  2. Vispa smör och socker någon minut med elvisp.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  4. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Riv chokladen eller hacka den grovt.
  6. Rör ner mjölblandningen i smör- och äggblandningen samt tillsätt hjortronsylt och choklad.
  7. Smörj en rund springform eller valfri sockerkaksform med lite smör. Bröa med ströbröd.
  8. Fördela smeten i formen i ett jämnt lager.
  9. Grädda kakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Tar du ur den ur formen så får du knapriga kanter.
E-mail
Medel: 4.1 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-05