Chokladkaka med hjortron

Introduktion och förberedelse

En variant på sockerkaka med chokladbitar i och hjortronsylt i. Gott med lättvispad grädde eller som den är till fika, utflykt eller dessert.

Du kan ha valfri sorts choklad i ex. 70 % mörk choklad, ljusare mjölkchoklad eller mintchoklad eller annan favoritchoklad du gillar.

1 kaka 8-12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 3 ägg, normalstora
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 80 gram choklad - ex. 70 % choklad eller mjölkchoklad
  • 2 dl hjortronsylt
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg fram smör så det mjuknar eller mikra det mjukt (ej smält) i en skål.
  2. Vispa smör och socker någon minut med elvisp.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  4. Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Riv chokladen eller hacka den grovt.
  6. Rör ner mjölblandningen i smör- och äggblandningen samt tillsätt hjortronsylt och choklad.
  7. Smörj en rund springform eller valfri sockerkaksform med lite smör. Bröa med ströbröd.
  8. Fördela smeten i formen i ett jämnt lager.
  9. Grädda kakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Tar du ur den ur formen så får du knapriga kanter.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept