Chokladkaka med hjortron
En variant på sockerkaka med chokladbitar i och hjortronsylt eller mylta i.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg fram smör så det mjuknar eller mikra det mjukt (ej smält) i en skål.
- Vispa smör och socker någon minut med elvisp.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke.
- Riv chokladen eller hacka den grovt.
- Rör ner mjölblandningen i smör- och äggblandningen samt tillsätt hjortronsylt och choklad.
- Smörj en rund springform eller valfri sockerkaksform med lite smör. Bröa med ströbröd.
- Fördela smeten i formen i ett jämnt lager.
- Grädda kakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Tar du ur den ur formen så får du knapriga kanter.
Serveringsförslag
Gott med lättvispad grädde eller som den är till fika, utflykt eller dessert.
Varianter
Du kan ha valfri sorts choklad i ex. 70 % mörk choklad, ljusare mjölkchoklad eller mintchoklad eller annan favoritchoklad du gillar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal