Hemodlad potatis i kruka

Här är tips på hur du själv odlar riktigt god potatis i kruka men även i vanlig jord i trädgårdslandet.

Denna potatisen blir så god så jag kände jag måste dela med mig av min mammas bästa potatisodlartips - anpassat för min balkong, under husnocken eller växthus.

ca 35 portioner eller 8 - 15 kg potatis från 5 krukor OBS kan variera stort

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 90 dagar
 • Klart på: 90 dagar 1 tim

Ingredienser

 • 15 sättpotatisar eller valfri mängd. Ett tips är Amandine. Se tips ovan.
 • 5 stora höga krukor med hål i botten eller liknande. 60 cm höga och 44-60 cm diameter
 • 1- 1,5 säckar planteringsjord à 40 liter per kruka, ca 6-8 säckar till 5 krukor.
 • 2-3 äggkartonger, kartonglock, dagstidningar eller liknande

Tillagning

 1. Placera ut sättpotatisarna att grodda på äggkartonger, kartong, tidningar eller liknande så de får lite direkt ljus - gärna lite halvskugga i ett fönster 
 2. Efter några dagar eller vecka beroende på sort så börjar potatisarnas groddar växa mer och mer. När de är några cm och börjar få gröna blad så ä det dags att sätta potatisen i jord.
 3. Fyll varje kruka med 10-15 cm planteringsjord. Fukta den med lite vatten. Akta groddarna på potatisen och placera försiktigt 2-3 sättpotatisar i varje kruka på jorden. Täck över med ett lager jord ca 10-15 cm och vattna mycket lite så jorden blir fuktig. Blanda ej runt då du kan skada groddarna.
 4. Placera krukorna utomhus, i växthus eller på balkongen under tak i halvskugga och gärna lite skyddat. De får inte bli för blöta av ex. regn då kan sättpotatisen ruttna. Efter 1-2 veckor så börjar det växa upp blad från groddarna. När de nått någon dm upp så täcker du försiktigt igen med jord upp runt bladen. Fukta jorden något. Tiden beror på väder - varmt går fortare. Kallt långsammare. Vattna lite och se till så att jorden är fuktig men ej blöt. Upprepa och fyll upp med jord i omgångar tills du nått kanten av krukan. Potatisknölarna (som blir potatisen) har nu börjat växa till sig.
 5. Låt plantorna fortsätta växa upp ur krukan. Med några dagars mellanrum behöver plantan lite mer vatten och du kan vattna tills vattnet rinner genom - se till att du har hål i botten. För mycket vatten i jorden så kan potatisen börja ruttna. Efter några veckor har blade växt till ca 75 cm hög blast.
 6. Nu kan du gräva lite och se om du har någon potatis. Olika sorter mognar olika tiden och en del ska blomma innan skörd - kolla vad som gäller för din sort - se påsen eller producent på nätet. Färskpotatis mognar tidigt till midsommar. Amandine är en rätt sen sort - men ska inte blomma - som mognar senare på sommaren mot slutet på juli. Sen finns det vinterpotatisar som man tar upp till hösten. 
 7. Nu kan potatisen stå skuggigt och växa så smått tills man skördar efter hand. Inget vatten behövs längre. Man kan exempelvis ställa in krukorna svalt i källare, inomhus, garaget eller förrådet. Det gör inget om blasten - bladen - vissnar. Potatisen håller sig tills du gräver upp den - bra va. Du kan därmed gräva upp lite potatis när du behöver ex. till middagen och koka nyupptagen direkt från jorden - godare blir det inte. Upptagen potatis kan förvaras mörkt och svalt - precis som köpt potatis - och håller länge samt blir bara sötare och godare om den får ligga ett tag (sockret omvandlas på nåt vis).
Potatisarna har groddar och är redo att sättas i jorden.
Potatisarna har groddar och är redo att sättas i jorden.
Placera 2-3 sättpotatisar med groddar i krukor med någon dm planteringsjord och täck med någon dm jord.
Placera 2-3 sättpotatisar med groddar i krukor med någon dm planteringsjord och täck med någon dm jord.
Efterhand som potatisen växer upp så täcker du med lite jord i taget. Upp till kanten av krukan. Nu bildas knölarna - eller potatisen - av rötterna under jorden.
Efterhand som potatisen växer upp så täcker du med lite jord i taget. Upp till kanten av krukan. Nu bildas knölarna - eller potatisen - av rötterna under jorden.
När krukan är full av jord så kan du låta potatisbladen växa högt och då kan det behövas vattnas lite mer men se till att vattnet rinner genom annars kan potatisen ruttna.
När krukan är full av jord så kan du låta potatisbladen växa högt och då kan det behövas vattnas lite mer men se till att vattnet rinner genom annars kan potatisen ruttna.
När potatisen växt ett tag så kan du skörda efterhand som du är sugen på potatis. Potatisen håller sig under tiden i jorden flera veckor även om bladen vissnar.
När potatisen växt ett tag så kan du skörda efterhand som du är sugen på potatis. Potatisen håller sig under tiden i jorden flera veckor även om bladen vissnar.
Goda potäter redo att koka med skal eller att ugnsbaka i klyftor eller i skivor.
Goda potäter redo att koka med skal eller att ugnsbaka i klyftor eller i skivor.

I kruka

Fördelen med att odla i en stor kruka är att du kan kontrollera potatisen bättre och flytta runt krukorna om du skulle behöva. Du kan odla potatisen på balkongen om du bor i lägenhet. Eller på ett halvskuggigt ställe under husknuten om du har hus.

Det ska helst inte regna så du kan kontrollera hur mycket vatten som kommer i krukorna - så ställ dem under tak på balkong, täck över eller under längs kanten på hus med taknock som sticker ut.

Du behöver

 • Några stora krukor - ex. 3-5 stycken - eller ta så många du vill - med höga kanter och förberedda för hål i botten. På bilderna är det plastkrukor från Botanica från Ortex (Hammarplast), 60 cm höga och 44-60 cm diameter.

Förslag är att sätta två till tre sättpotatisar i varje kruka. Så du får ha flera krukor beroende på hur mycket potatis du vill odla samt hur mycket plats du har. Man kan använda andra krukor, hinkar eller odlingslådar såklart. Se till att det är små hål i botten så att vatten kan rinna genom. Annars gör hål. Om du använder ex. plasthinkar måste du borra eller skära några små hål i botten. Svarta tjocka plastsäcker har jag hört en del odlar i - detta har jag dock aldrig provat.

 • Planteringsjord eller liknande bra jord för potatis och trädgårdsodling - fråga i affären om du är osäker. Räkna 1 - 1,5 säckar jord på runt 40 liter per säck till en kruka på 60 liter.
 • Äggkartonger, kartonglock, dagstidningar eller liknande att lägga ut och grodda potatisen på.
 • Vatten och tid.

Val av potatissort

Köp riktig sättpotatis av valfri sort (om du inte har kunskap och erfarenhet av potatisodling förstås).

Fördelen med köpt sättpotatis är att den är kontrollerad för bla sjukdomar samt har information om skötselråd - exempelvis om potatisen ska blomma innan skörd eller ej. Annars är det lätt att det ruttnar och har sjukdomar (som kan sprida sig) - det kan såklart hända ändå - men risken är mindre. Om en kruka drabbas så kan du slänga den innan det sprider sig.

Fråga i en välsorterad trädgårdsbutik efter sättpotatis så kan de hjälpa dig välja en eller flera sorter som passar i tid och typ samt även ge bra råd.

 • Färskpotatis till midsommar och tidig skörd bör du börja grodda i februari eller så fort det är frostfritt om potatisen ska kunna skördas till sillen. En tidig sort är Cherie.
 • En senare sort som exempelvis populära Amandine - som har god smak och fint skal - kan man förslagsvis sätta i maj eller april. Då får du skörd från juli och under höst.
 • Vinterpotatis sätter du under tidig sommar eller under sommaren (beroende på sort) och kan skördas när du önskar under sen sommar, tidig höst och en bit in på vintern.

Hur mycket potatis blir det

Varje sättpotatis ger olika skörd så det är svårt att säga exakt. Det beror på hur tillväxten går men den knölar av sig rejält. Är du lyckosam ger en sättpotatis upphov till ett tiotal potatisar eller ca 0,5 - 1 kg potatis.

Odla i jord utan kruka

Potatisen kan även sättas i vanligt trädgårdsland. Då placerar du ut potatisen i rader med någon dm mellanrum i jorden när den har groddar.

Täck efterhand bladen växer upp med någon decimeter jord. Det kallas kupa upp jord. Du kanske sett dessa avlånga rader med jord i trädgårdsland eller på åkrar.

I början får du hålla jorden rätt torr och sedan när potatisen börjar växa mer så får du vattna lite extra då och då - om det inte regnar såklart.

Potatisen kan du sedan låta vara i jorden, hålla rätt torr (annars ruttnar den) och skörda efter hand.

Kokt hemodlad potatis i kastrull
Kokt hemodlad potatis smaksatt med lite krondill.

Serveringsförslag

E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-08

Tillbehör och liknande: