Hemodlad potatis i kruka

Här är tips på hur du själv odlar riktigt god potatis i kruka. Jag skriver mest matrecept men denna potatisen blir så god så jag kände jag måste dela med mig av min mammas bästa potatisodlartips - anpassat för min balkong, under husnocken eller växthus. Exakt hur man går tillväga går ej att skriva utan man måste anpassa sig efter potatisen.

Fördelen med att odla i en stor kruka är att du kan kontrollera potatisen bättre och flytta runt krukorna om du skulle behöva. Du kan odla potatisen på balkongen om du bor i lägenhet. Eller på ett halvskuggigt ställe under husknuten om du har hus. Det ska helst inte regna så du kan kontrollera hur mycket vatten som kommer i krukorna - så ställ dem under tak på balkong, täck över eller under längs kanten på hus med taknock som sticker ut. Vidare kan sättpotatis såklart även sättas i vanlig jord - se tips nedan. 

Detta behöver du:

  • Några stora krukor - ex. 3-5 stycken - eller ta så många du vill - med höga kanter och förberedda för hål i botten. På bilderna är det plastkrukor från Botanica från Ortex (Hammarplast), 60 cm höga och 44-60 cm diameter. Förslag är att sätta två till tre sättpotatisar i varje kruka. Så du får ha flera krukor beroende på hur mycket potatis du vill odla samt hur mycket plats du har. Man kan använda andra krukor, hinkar eller odlingslådar såklart. Se till att det är små hål i botten så att vatten kan rinna genom. Annars gör hål. Om du använder ex. plasthinkar måste du borra eller skära några små hål i botten. Tom svarta tjocka plastsäcker har jag hört en del odlar i - detta har jag dock aldrig provat. 
  • Planteringsjord eller liknande bra jord för potatis och trädgårdsodling - fråga i affären om du är osäker. Räkna 1 - 1,5 säckar jord på runt 40 liter per säck till en kruka på 60 liter.  
  • Äggkartonger, kartonglock, dagstidningar eller liknande att lägga ut och grodda potatisen på.
  • Vatten och tid.

Välj vilken sorts potatis vill du odla:  

Köp riktig sättpotatis av valfri sort (om du inte har kunskap och erfarenhet av potatisodling förstås). Fördelen med köpt sättpotatis är att den är kontrollerad för bla sjukdomar samt har information om skötselråd - exempelvis om potatisen ska blomma innan skörd eller ej. Annars är det lätt att det ruttnar och har sjukdomar (som kan sprida sig) - det kan såklart hända ändå - men risken är mindre. Om en kruka drabbas så kan du slänga den innan det sprider sig. Fråga i en välsorterad trädgårdsbutik efter sättpotatis så kan de hjälpa dig välja en eller flera sorter som passar i tid och typ samt även ge bra råd.

  • Färskpotatis till midsommar och tidig skörd bör du börja grodda i februari eller så fort det är frostfritt om potatisen ska kunna skördas till sillen.  En tidig sort är Cherie.
  • En senare sort som exempelvis populära Amandine - som har god smak och fint skal - kan man förslagsvis sätta i maj eller april. Då får du skörd från juli och under höst. 
  • Vinterpotatis sätter du under tidig sommar eller under sommaren (beroende på sort) och kan skördas när du önskar under sen sommar, tidig höst och en bit in på vintern.  

Hur mycket potatis blir det: 

  • Varje sättpotatis ger olika skörd så det är svårt att säga exakt. Det beror på hur tillväxten gått men den knölar av sig rejält. Är du lyckosam till ett tiotal potatisar eller ca  0,5 - 1 kg potatis. 

Potatis i vanlig jord i trädgården:

Potatisen kan även sättas i vanligt trädgårdsland. Då placerar du ut potatisen i rader med någon dm mellanrum i jorden när den har groddar. Täck efterhand bladen växer upp med någon decimeter jord. Det kallas kupa upp jord. Du kanske sett dessa avlånga rader med jord i trädgårdsland eller på åkrar. I början får du hålla jorden rätt torr och sedan när potatisen börjar växa mer så får du vattna lite extra då och då - om det inte regnar såklart. Potatisen kan du sedan låta vara i jorden, hålla rätt torr (annars ruttnar den) och skörda efter hand.  

 

5 krukor potatis - blir några kg potatis om allt går väl

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 90 dagar
  • Klart på: 90 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 15 sättpotatisar eller valfri mängd. Ett tips är Amandine. Sätts förslagsvis i maj, april och skördas från juli. Kolla med butiken för passande sort - utifrån typ du önskar samt när du vill plantera och skörda
  • 5 stora höga krukor med hål i botten eller liknande. På bilderna är det plastkrukor från Botanica från Ortex (Hammarplast), 60 cm höga och 44-60 cm diameter
  • 1- 1,5 säckar planteringsjord à 40 liter per kruka, ca 6-8 säckar till 5 krukor. Du kan köpa mer efterhand om du skulle behöva.
  • 2-3 äggkartonger, kartonglock, dagstidningar eller liknande att lägga ut och grodda potatisen på

Tillagning

  1. Placera ut sättpotatisarna att grodda på äggkartonger, kartong, tidningar eller liknande så de får lite direkt ljus - gärna lite halvskugga i ett fönster 
  2. Efter några dagar eller vecka beroende på sort så börjar potatisarnas groddar växa mer och mer. När de är några cm och börjar få gröna blad så ä det dags att sätta potatisen i jord.
  3. Fyll varje kruka med 10-15 cm planteringsjord. Fukta den med lite vatten. Akta groddarna på potatisen och placera försiktigt 2-3 sättpotatisar i varje kruka på jorden. Täck över med ett lager jord ca 10-15 cm och vattna mycket lite så jorden blir fuktig. Blanda ej runt då du kan skada groddarna.
  4. Placera krukorna utomhus, i växthus eller på balkongen under tak i halvskugga och gärna lite skyddat. De får inte bli för blöta av ex. regn då kan sättpotatisen ruttna. Efter 1-2 veckor så börjar det växa upp blad från groddarna. När de nått någon dm upp så täcker du försiktigt igen med jord upp runt bladen. Fukta jorden något. Tiden beror på väder - varmt går fortare. Kallt långsammare. Vattna lite och se till så att jorden är fuktig men ej blöt. Upprepa och fyll upp med jord i omgångar tills du nått kanten av krukan. Potatisknölarna (som blir potatisen) har nu börjat växa till sig.
  5. Låt plantorna fortsätta växa upp ur krukan. Med några dagars mellanrum behöver plantan lite mer vatten och du kan vattna tills vattnet rinner genom - se till att du har hål i botten. För mycket vatten i jorden så kan potatisen börja ruttna. Efter några veckor har blade växt till ca 75 cm hög blast.
  6. Nu kan du gräva lite och se om du har någon potatis. Olika sorter mognar olika tiden och en del ska blomma innan skörd - kolla vad som gäller för din sort - se påsen eller producent på nätet. Färskpotatis mognar tidigt till midsommar. Amandine är en rätt sen sort - men ska inte blomma - som mognar senare på sommaren mot slutet på juli. Sen finns det vinterpotatisar som man tar upp till hösten. 
  7. Nu kan potatisen stå skuggigt och växa så smått tills man skördar efter hand. Inget vatten behövs längre. Man kan exempelvis ställa in krukorna svalt i källare, inomhus, garaget eller förrådet. Det gör inget om blasten - bladen - vissnar. Potatisen håller sig tills du gräver upp den - bra va. Du kan därmed gräva upp lite potatis när du behöver ex. till middagen och koka nyupptagen direkt från jorden - godare blir det inte. Upptagen potatis kan förvaras mörkt och svalt - precis som köpt potatis - och håller länge samt blir bara sötare och godare om den får ligga ett tag (sockret omvandlas på nåt vis).
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer