Hemgjord grillkrydda

Ett grundrecept med olika smaker på god grillkrydda. Ingen idé att köpa färdig grillkrydda då det är enkelt och gott att göra egen. Man kan också göra egen grillolja

Du kan variera din grillkrydda efter egen smak med olika kryddor nedan. Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillkrydda är också curry, ingefära, kanel, koriander, finhackade torkade örter som basilika, gräslök, persilja mm. Riktig lyxigt blir grillkrydda med en nypa tryffelsalt i. 

Extra gott men lite av överkurs är att utgå från hela kryddor så mycket som möjligt och rosta dem i en stekpanna några minuter innan du maler dem i en kaffeböns/kryddmixer eller mortel. Då får allt extra god smak.

Lite trendigare ord för grillkrydda är rub (från engelskans ord för något man gnider in med).

Grillkrydda för ca 800 gram kött

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • GRUNDRECEPT GRILLKRYDDA: 1 msk grovmald svartpeppar (gärna nymald)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 msk rökt paprikapulver (eller vanligt paprikapulver)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald muskot (valfritt)
  • GRILLKRYDDA TILL KYCKLING: lägg till 1 tsk torkad rosmarin
  • KINESISK GRILLKRYDDA: lägg till 1 msk mald sechuanpeppar (god till kyckling, anka)
  • GRILLKRYDDA MED KEBABSMAK: lägg till 1 tsk mald spiskummin
  • HET GRILLKRYDDA: lägg till 1 tsk cayennepeppar eller annat chilipulver efter smak

Tillagning

  1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
  2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in köttet i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer