Hemgjord grillkrydda

Ett grundrecept med olika smaker på god grillkrydda. Ingen idé att köpa färdig grillkrydda då det är enkelt och gott att göra egen. Man kan också göra egen grillolja.

Du kan variera din grillkrydda efter egen smak med olika kryddor nedan. Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillkrydda är också curry, ingefära, kanel, koriander, finhackade torkade örter som basilika, gräslök, persilja mm. Riktig lyxigt blir grillkrydda med en nypa tryffelsalt i.

Extra gott men lite av överkurs är att utgå från hela kryddor så mycket som möjligt och rosta dem i en stekpanna några minuter innan du maler dem i en kaffeböns/kryddmixer eller mortel. Då får allt extra god smak.

Lite trendigare ord för grillkrydda är rub (från engelskans ord för något man gnider in med).

Grillkrydda för ca 800 gram kött

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • GRUNDRECEPT GRILLKRYDDA: 1 msk grovmald svartpeppar (gärna nymald)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 msk rökt paprikapulver (eller vanligt paprikapulver)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald muskot (valfritt)
  • GRILLKRYDDA TILL KYCKLING: lägg till 1 tsk torkad rosmarin
  • KINESISK GRILLKRYDDA: lägg till 1 msk mald sechuanpeppar (god till kyckling, anka)
  • GRILLKRYDDA MED KEBABSMAK: lägg till 1 tsk mald spiskummin
  • HET GRILLKRYDDA: lägg till 1 tsk cayennepeppar eller annat chilipulver efter smak

Tillagning

  1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
  2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in köttet i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-09-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept