Hemtorkad chili, chiliflakes och chilirub

Hemtorkad chili, chiliflakes och chilirub. Torka dina egna chili. Hur du torkar chili hemma. Sedan kan du mala dem till chiliflakes och dessa kan du blanda till eget chilisalt eller chilirub.

Kolla in min film på Youtube hur du torkar chili hemma och gör egna chiliflakes samt chilirub-krydda.

Jag torkade hemodlade habaneros över mitt element. Man kan också använda en torkmaskin om man har det. Den torkade chilin blev chiliflakes, chilisalt och chilirub. Om du vill kan du helt enkelt bara stoppa dem i en lufttät burk och spara dem flera år.

Nästa steg är att mala dem i en mortel till chiliflakes. Vidare kan man sedan blanda chiliflakesen med flingsalt till chilisalt. Tillsätt mer kryddor för en chilirub - jag tog flingsalt, torkad vitlök, paprikapulver och svartpeppar. Gillar du rökt smak typ BBQ så kan du smaksätta chiliruben med rökt paprikapulver istället för vanlig paprikapulver. Spiskummin eller curry passar också.

Chilisalt och chilirub passar till grillade eller ugnsbakade grönsaker, chiligryta, salsa, burgare, chili con carne, kryddsmör, marinad, wok, röror, kalla såser, kött, kyckling, skaldjur eller fisk med mera. Funkar också till pulled pork, tacofärs, tex mex och annan kryddstark mat.

Välj chilis efter tillgång. Du kanske odlar själv? Då får man ofta gott om chilis och för att de inte ska bli dåliga så kan torka dem. Du kan såklart även ta röd spansk peppar chili eller jalapeno du hittar i affären också.

Du behöver plasthandskar när du hanterar och skär bort blomfäste och delar på chilin. Pilla dig inte i ögat eller liknande med chili på fingrarna.

ca 2 dl torkad chili, 1,5 dl chiliflakes eller 5 dl chilisalt eller chilirub

  • Förberedelse: 7 dagar 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 7 dagar 15 min

Ingredienser

  • 100 gram färsk chilifrukt som habanero eller valfri sort
  • Chilisalt: 3,5 dl flingsalt gourmetsalt
  • Chilirub: 2 tsk torkad vitlök
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mald svartpeppar

Tillagning

  1. Skär bort blomfästet. Dela på längden. Lägg på en tidning eller bakplåtspapper på ett galler. Använd plasthandskar.
  2. Ställ chilin på ett varmt ställe ex. över ett element med en stol eller pall som stöd. Det tar ca 1 vecka.
  3. Eller värm på mycket låg värme i ugnen med luckan på glänt - under 80 grader - så låg värme som möjligt. Då tar det något dygn.
  4. När chilin är torkad kan du spara den i lufttät burk.
  5. Chiliflakes: Mal chilisarna i en stor mortel eller kör i en kaffekvarn. Akta det ryker chili och man hostar så ventilera lite är bra. Kan sedan sparas i lufttät burk.
  6. Chilisalt: tillsätt flingsalt och blanda med chiliflakesen. Förvara lufttätt.
  7. Chilirub: tillsätt förutom flingsalt även torkad vitlök, paprikapulver och svartpeppar. Förvara lufttätt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.