Garam Masala curryblandning

Introduktion och förberedelse

Garam masala hemgjord curryblandning eller currykrydda. Garam Masala kommer från norra Indien och är en smakrik curryblandning som har mindre av den i currypulver vanliga gurkmeja utan mer kardemumma, koriander och svartpeppar.

Varianter

Vanligt är också kryddnejlika, muskot och lagerblad. Tillsätts vanligen utöver de vanliga curryblandingen i slutet av matlagningen för maximal smak och det lilla extra.

Övriga kryddor du kan ha i är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).

Med hela kryddor

Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också.

Något att mala i

En stor stenmortel eller en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor funkar bra att mala garam masala med. Kör riskorn i kaffekvarnen efter för att rengöra den.

ca 1 dl Garam Masala

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 150 g hel spiskummin
  • 60 g kanelstång
  • 15 g hela kryddnejlikor
  • 30 g hel svartpeppar
  • 10 gröna hela kardemummablommor
  • 30 gram hel koriander
  • 2 torkade chili eller 1 tsk chiliflakes
  • 15 gr gurkmeja

Tillagning

  1. Rosta kryddorna (utom gurkmeja) i en het stekpanna några minuter på spisen tills de börjar knäppa.
  2. Mixa i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
  3. Tillsätt gurkmeja och blanda runt.
  4. Garam masala-curryn är klar att användas. Förvaras i lufttät burk och håller sig mycket länge men tappar dock lite i smak eftersom tiden går.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 4 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-07