Garam Masala curryblandning
Garam masala hemgjord curryblandning eller currykrydda.
Garam Masala kommer från norra Indien och är en smakrik curryblandning kardemumma, koriander och svartpeppar samt lite gurkmeja för fin färg.
Vanligt är också att garam masala rostas lite mörkare än vanlig curry.
Tillagning
- Rosta kryddorna (utom gurkmeja) i en het stekpanna några minuter på spisen tills de börjar knäppa och blivit lite mörka. Låt svalna.
- Mixa till ett fint pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller för hand i en mortel. Man kan ta lite i taget och lägga över i en skål.
- Tillsätt gurkmeja och blanda runt.
- Garam masala-curryn är klar att användas. Förvaras i lufttät burk och håller sig mycket länge men tappar dock lite i smak eftersom tiden går.
Varianter
- Vanligt är också kryddnejlika, muskot och lagerblad. Tillsätts vanligen utöver de vanliga curryblandingen i slutet av matlagningen för maximal smak och det lilla extra.
- Övriga kryddor du kan ha i är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).
- Ta i mer gurkmeja och mindre mängd kardemumma, koriander och svartpeppar för vanligt currypulver.
Med hela kryddor
Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också.
Något att mala i
En stor stenmortel eller en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor funkar bra att mala garam masala med. Kör riskorn i kaffekvarnen efter för att rengöra den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 4 kcal