Hemgjord gnocchi

Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg. Blanda ihop en gnocchideg och koka färska gnocchi. Supergott med ex. stekt bacon eller fläsk, lök samt skogschampinjoner och tillsätt en skvätt grädde, nymalen svartpeppar och riven parmesan. Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar. Servera som tillbehör. Hemlagade gnocchis passar också med någon msk pesto, riven parmesan och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe. Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.

Gnocchi är praktiskt att laga om du har kokt kall potatis över - mosa och blanda med ägg och mjöl samt forma till kuddar och koka - vips så har du tillbehör istället för potatis och pasta.

Koka annars potatis så du har kall potatis redo. Räkna att koka ca 600 gram mjölig potatis till 4 portioner gnocchi. 

4 portioner hemgjord gnocchi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl mosad kall potatis eller koka ca 600 gram potatis, gärna mjölig sort
  • 1 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl + 1 dl mjöl till att forma gnocchisarna
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och dela potatisen i 3x3 cm bitar eller skivad den i 1 cm skivor.
  2. Koka potatisen mjuk ca 15 minuter.
  3. Häll av potatisen väl i ett durkslag. Sprid ut potatisen på en bricka och låt ånga av i 10 minuter. Potatisen ska vara så torr som möjligt.
  4. Mosa potatisen med elvisp eller pressa den i potatispress och i en stor skål.
  5. Blanda potatismoset med ägg, riven muskot och salt.
  6. Tillsätt vetemjöl några dl i taget så att potatisdegen blir fastare. Den ska vara hanterbara och ej för klibbig men samtidigt gå att forma till gnocchis.
  7. Dela upp degen i sex delar.
  8. Ta fram en skärbräda och mjöla den.
  9. Ta en del gnocchideg och rulla ut till en 30-40 cm lång och 2 cm tjock rulle.
  10. Mjöla rullen runt om och skär den i 2 cm bitar - gnocchis.
  11. Tryck till med en gaffel på varje gnocchi om du vill ha räfflad gnocchi (och det vill man för då fastnar det mer sås på gnocchin).
  12. Lägg över gnoccisarna med 0,5 cm mellanrum på mjölad bricka.
  13. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta med en tsk salt samt tillsätt någon tsk olivolja.
  14. Lägg hälften av gnocchin i det sjudande vattnet. Skaka kastrullen något så de ej klibbar ihop.
  15. Inom några minuter flyter de upp och då är gnocchin kokt och du kan sleva upp dem i ett durkslag du ställt i en stor skål.
  16. Fortsätt koka resterande gnocchis.
  17. Servera direkt med valfri sås eller som tillbehör.
  18. Du kan också spara gnocchisarna i kylen - skölj dem då kalla först. Blanda dem någon tsk olivolja så de ej klibbar ihop i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer