Hemgjord gnocchi

Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg. Blanda ihop en gnocchideg och koka färska gnocchi. Supergott med ex. stekt bacon eller fläsk, lök samt skogschampinjoner och tillsätt en skvätt grädde, nymalen svartpeppar och riven parmesan. Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar. Servera som tillbehör. Hemlagade gnocchis passar också med någon msk pesto, riven parmesan och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe. Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.

Gnocchi är praktiskt att laga om du har kokt kall potatis över - mosa och blanda med ägg och mjöl samt forma till kuddar och koka - vips så har du tillbehör istället för potatis och pasta.

Koka annars potatis så du har kall potatis redo. Räkna att koka ca 600 gram mjölig potatis till 4 portioner gnocchi. 

Gnocchi går utmärkt att frysa in okokta portionsvis så gör gärna en stor sats och frys in i påsar på 1-4 portioner. Ta fram och tina samt koka till servering.

4 portioner hemgjord gnocchi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl mosad kall potatis eller koka ca 600 gram potatis, gärna mjölig sort
  • 1 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl + 1 dl mjöl till att forma gnocchisarna
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och dela potatisen i 3x3 cm bitar eller skivad den i 1 cm skivor.
  2. Koka potatisen mjuk ca 15 minuter.
  3. Häll av potatisen väl i ett durkslag. Sprid ut potatisen på en bricka och låt ånga av i 10 minuter. Potatisen ska vara så torr som möjligt.
  4. Mosa potatisen med elvisp eller pressa den i potatispress och i en stor skål.
  5. Blanda potatismoset med ägg, riven muskot och salt.
  6. Tillsätt vetemjöl några dl i taget så att potatisdegen blir fastare. Den ska vara hanterbara och ej för klibbig men samtidigt gå att forma till gnocchis.
  7. Dela upp degen i sex delar.
  8. Ta fram en skärbräda och mjöla den.
  9. Ta en del gnocchideg och rulla ut till en 30-40 cm lång och 2 cm tjock rulle.
  10. Mjöla rullen runt om och skär den i 2 cm bitar - gnocchis.
  11. Tryck till med en gaffel på varje gnocchi om du vill ha räfflad gnocchi (och det vill man för då fastnar det mer sås på gnocchin).
  12. Lägg över gnoccisarna med 0,5 cm mellanrum på mjölad bricka.
  13. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta med en tsk salt samt tillsätt någon tsk olivolja.
  14. Lägg hälften av gnocchin i det sjudande vattnet. Skaka kastrullen något så de ej klibbar ihop.
  15. Inom några minuter flyter de upp och då är gnocchin kokt och du kan sleva upp dem i ett durkslag du ställt i en stor skål.
  16. Fortsätt koka resterande gnocchis.
  17. Servera direkt med valfri sås eller som tillbehör.
  18. Du kan också spara gnocchisarna i kylen - skölj dem då kalla först. Blanda dem någon tsk olivolja så de ej klibbar ihop i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer