Torsk med ajvar
Torsk med ajvar eller paprikaröra, räkor, spenat i sås med crème fraiche.
Enkelt och gott att laga i gryta eller panna.
Tillagning
- Tina fisk och räkor samt bladspenat.
- Börja koka ris, potatis eller annat önskat tillbehör du vill servera till torsken.
- Värm en panna med höga kanter eller stekgryta.
- Bryn torsken i smör hastigt på båda sidor.
- Krydda med salt och peppar.
- Vispa ihop crème fraiche och ajvar i en skål. Häll såsen över torsken.
- Tillsätt spenat.
- Koka torsken i såsen under lock eller folie i ca 5 minuter.
- Strö över räkor, rör om och koka upp.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Servera torsken med önskade tillbehör samt gärna en grönsallad till.
Val av ajvar
Ajvar är en paprikaröra från bla Bosnien. Den kan variera i hetta så välj den du gillar - mild eller stark.
Man kan också laga hemgjord ajvar som blir mycket god.
Varianter
- Rätten blir också god med annan fisk som hoki, lax, sej eller kolja.
- För vegetarisk variant kan du ta quornfiléer.
- Istället för vanlig crème fraiche kan du ta grädde eller Imat fraiche från Oatly.
- Istället för fryst torsk, räkor och spenat kan du använda färska varor såklart.
Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal