Torsk med ajvar

Torsk med ajvar eller paprikaröra, räkor, spenat i sås med crème fraiche. Enkelt och gott att laga i gryta eller panna.
Ajvar är en paprikaröra från bla Bosnien. Den kan variera i hetta så välj den du gillar.
Man kan också laga hemgjord ajvar som blir mycket god - sök recept här på receptfavoriter.se
Rätten blir också god med annan fisk som hoki, lax, sej eller kolja. För vegetarisk variant kan du ta quornfiléer.
Istället för vanlig crème fraiche kan du ta grädde eller Imat fraiche från Oatly.
Istället för fryst torsk, räkor och spenat kan du använda färska varor såklart.

4 portioner torsk med ajvar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram fryst torskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 1 dl ajvar (paprikaröra)
  • 200 gram fryst bladspenat
  • 150 gram skalade djupfrysta räkor
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina fisk och räkor samt bladspenat.
  2. Börja koka ris, potatis eller annat önskat tillbehör du vill servera till torsken.
  3. Värm en panna med höga kanter eller stekgryta.
  4. Bryn torsken i smör hastigt på båda sidor.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Vispa ihop crème fraiche och ajvar i en skål. Häll såsen över torsken.
  7. Tillsätt spenat.
  8. Koka torsken i såsen under lock eller folie i ca 5 minuter.
  9. Strö över räkor, rör om och koka upp.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar.
  11. Servera torsken med önskade tillbehör samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer