Torsk med ajvar

Introduktion och förberedelse

Torsk med ajvar eller paprikaröra, räkor, spenat i sås med crème fraiche.

Enkelt och gott att laga i gryta eller panna.

Val av ajvar

Ajvar är en paprikaröra från bla Bosnien. Den kan variera i hetta så välj den du gillar - mild eller stark.

Man kan också laga hemgjord ajvar som blir mycket god.

Varianter

  • Rätten blir också god med annan fisk som hoki, lax, sej eller kolja.
  • För vegetarisk variant kan du ta quornfiléer.
  • Istället för vanlig crème fraiche kan du ta grädde eller Imat fraiche från Oatly.
  • Istället för fryst torsk, räkor och spenat kan du använda färska varor såklart.

4 portioner torsk med ajvar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram fryst torskfilé
  • 1 msk smör
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 1 dl ajvar (paprikaröra)
  • 200 gram fryst bladspenat
  • 150 gram skalade djupfrysta räkor
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Tina fisk och räkor samt bladspenat.
  2. Börja koka ris, potatis eller annat önskat tillbehör du vill servera till torsken.
  3. Värm en panna med höga kanter eller stekgryta.
  4. Bryn torsken i smör hastigt på båda sidor.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Vispa ihop crème fraiche och ajvar i en skål. Häll såsen över torsken.
  7. Tillsätt spenat.
  8. Koka torsken i såsen under lock eller folie i ca 5 minuter.
  9. Strö över räkor, rör om och koka upp.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar.
  11. Servera torsken med önskade tillbehör samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-01