Gurksoppa

Introduktion och förberedelse

Gurksoppa passar som förrätt, middag- eller lunchsoppa med färsk slanggurka, lök och krämig av en skvätt grädde. Soppan kan serveras varm eller kall. Ett tips är att servera iskall läskande gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm soppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.

Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera till vardags med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.

Lyxig förrättsoppa:

Gurksoppan passar också till förrätt på fest, festligt sopplunch eller middag. Servera den varm om det är höst och vinter eller kall om det är varmt och sommar.

Mitt förslag som på bilden är att lägga en hög med handpillade räkor eller kräftstjärtar - gärna smaksatta med lite curry - tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Slå sedan soppan runt och servera. Hembakta grissinis eller annat bröd kan man ha som soppbröd till.

Att dricka till gurksoppa:

Serverar du gurksoppan till fest och vill ha ett vin till så funkar ett vitt friskt vin som Riesling från Alsace eller en torr fino scherry utmärkt.

6 portioner gurksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gurkor, stor vanliga slanggurkor
  • 0,5 purjolök eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong av kyckling eller grönsaker; eller mjölk eller vatten samt en kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala gurkorna med en potatisskalare.
  2. Skiva en och en halv gurka och lägg i en kastrull.
  3. Skölj och strimla purjolöken eller skala och hacka gul lök och tillsätt till gurkan.
  4. Fräs gurkan och löken i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt mjölet och rör om.
  6. Tillsätt lagerblad, buljong (eller vatten eller mjölk och buljongtärning), salt och vitpeppar.
  7. Rör om gurksoppan och låt stå och småkoka i en halvtimme.
  8. Häll upp i en bunke och tillsätt grädde och citronsaft. Smaka av med ev. mer salt och vitpeppar. Gurksoppan kan serveras varm eller kall.
  9. Ställ gurksoppan att svalna och sedan bli kall i kylen om du vill servera kall gurksoppa. Gurksoppan kan såklart värmas igen och serveras varm. Hit kan du förbereda gurksoppan.
  10. Vid servering så kan du servera gurksoppan varm eller kall. Mixa gärna soppan med en stavmixer innan så den blir lite fluffig till servering.
  11. Serveringsförslag till gurksoppa är tillsätta en klick creme fraiche på soppan när den är upphälld. Vill du servera gurksoppan som fin förrätt kan du lägga en hög med några handpillade räkor, tärnat äpple, hackad dill och toppa gurksoppan med en klick rom och creme fraiche.
E-mail
Medel: 3.7 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-22