Gurksoppa

Gurksoppa passar som förrätt eller lunchsoppa. Gurksoppa kan serveras varm eller kall. Soppa med gurka, lök och grädde.
Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.
Lyxig förrättsoppa blir gurksoppan varm eller kall om du lägger en hög med ex. några handpillade räkor (gärna blandat med lite curry), tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Vintips till är då ett vitt friskt vin som ex. Riesling från Alsace.
Ett tips är att servera kall gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm soppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.

6 portioner gurksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gurkor, stor vanliga
  • 0,5 purjolök eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong av kyckling eller grönsaker; eller mjölk eller vatten samt en kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala gurkorna med en potatisskalare.
  2. Skiva en och en halv gurka och lägg i en kastrull.
  3. Skölj och strimla purjolöken eller skala och hacka gul lök och tillsätt till gurkan.
  4. Fräs gurkan och löken i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt mjölet och rör om.
  6. Tillsätt lagerblad, buljong (eller vatten eller mjölk och buljongtärning), salt och vitpeppar.
  7. Rör om gurksoppan och låt stå och småkoka i en halvtimme.
  8. Häll upp i en bunke och tillsätt grädde och citronsaft. Smaka av med ev. mer salt och vitpeppar. Gurksoppan kan serveras varm eller kall.
  9. Ställ gurksoppan att svalna och sedan bli kall i kylen om du vill servera kall gurksoppa. Gurksoppan kan såklart värmas igen och serveras varm. Hit kan du förbereda gurksoppan.
  10. Vid servering så kan du servera gurksoppan varm eller kall. Mixa gärna soppan med en stavmixer innan så den blir lite fluffig till servering.
  11. Serveringsförslag till gurksoppa är tillsätta en klick creme fraiche på soppan när den är upphälld. Vill du servera gurksoppan som fin förrätt kan du lägga en hög med några handpillade räkor, tärnat äpple, hackad dill och toppa gurksoppan med en klick rom och creme fraiche.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer