Gurksoppa

Gurksoppa passar som förrätt eller lunchsoppa. Gurksoppa kan serveras varm eller kall. Soppa med gurka, lök och grädde.
Gurksoppa är lika god varm som kall och god att garnera med en klick creme fraiche samt servera med gott bröd till ex. lunch eller soppmiddag.
Lyxig förrättsoppa blir gurksoppan varm eller kall om du lägger en hög med ex. några handpillade räkor (gärna blandat med lite curry), tärnat äpple och dill i mitten på sopptallriken samt en klick creme fraiche och rom på toppen. Vintips till är då ett vitt friskt vin som ex. Riesling från Alsace.
Ett tips är att servera kall gurksoppa då det är varmt ex. som sommarlunch och varm soppa som förrätt en höst och vinter då det är kallt ute.

6 portioner gurksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gurkor, stor vanliga
  • 0,5 purjolök eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong av kyckling eller grönsaker; eller mjölk eller vatten samt en kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala gurkorna med en potatisskalare.
  2. Skiva en och en halv gurka och lägg i en kastrull.
  3. Skölj och strimla purjolöken eller skala och hacka gul lök och tillsätt till gurkan.
  4. Fräs gurkan och löken i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt mjölet och rör om.
  6. Tillsätt lagerblad, buljong (eller vatten eller mjölk och buljongtärning), salt och vitpeppar.
  7. Rör om gurksoppan och låt stå och småkoka i en halvtimme.
  8. Häll upp i en bunke och tillsätt grädde och citronsaft. Smaka av med ev. mer salt och vitpeppar. Gurksoppan kan serveras varm eller kall.
  9. Ställ gurksoppan att svalna och sedan bli kall i kylen om du vill servera kall gurksoppa. Gurksoppan kan såklart värmas igen och serveras varm. Hit kan du förbereda gurksoppan.
  10. Vid servering så kan du servera gurksoppan varm eller kall. Mixa gärna soppan med en stavmixer innan så den blir lite fluffig till servering.
  11. Serveringsförslag till gurksoppa är tillsätta en klick creme fraiche på soppan när den är upphälld. Vill du servera gurksoppan som fin förrätt kan du lägga en hög med några handpillade räkor, tärnat äpple, hackad dill och toppa gurksoppan med en klick rom och creme fraiche.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer