Grillade vegetariska burgare med hirs, fetaost och soltorkade tomater

Vegetariska burgare för grillen eller att steka mixade av hirs, fetaost och soltorkade tomater.

Hirsburgarna kan du servera som vanliga burgare med valfria tillbehör.

Serveringsförslag:

Du kan ha valfria ingredienser till burgarna. Ett förslag är en halva hamburgerbröd i botten, en klick majonnäs, strimlad isbergssallad, vegburgaren, lite ketchup, skivad rödlök och tomat, några jalapenos och toppa med bröd.

Klyftpotatis, grillade grönsaker samt tzatziki passar också till.

4 portioner vegetariska hirsburgare

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 dl hirs
  • 1 liter vatten till första uppkok av hirsen
  • 6 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt till hirskoket
  • 1 dl kesella
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 rödlök
  • 150 g fetaost
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Koka hirsen: Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
  2. Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
  3. Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
  4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
  5. Blanda den kalla kokta hirsen med kesella, ägg och ströbröd.
  6. Skala och finhacka rödlöken. Tärna fetaosten. Finhacka de soltorkade tomaterna. Rör ihop allt till en smet och smaka av med peppar och salt.
  7. Forma 12 bollar och platta ut dem till 2 cm tjocka vegetariska burgare. Pensla med olivolja.
  8. Grilla eller stek de vegetariska burgarna i ca 5 minuter per sida tills de är genomvarma och har fått fin färg.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer