Vilket vin passar till grillat?

Med våren kommer grillen fram. Då passar det bra med ett gott vin till. Men vilket ska du välja?

Grillviner Röda smakrika viner passar till grillat.

Glöm bort att det är bara är vissa viner som passar till grillat. Nej, smaken är som baken - delad.

En dominerande smak i grillat är givetvis de lite brända mörka tonerna. En smak som man hittar i en majoritet av dagens röda viner. Det beror på ekfatslagring.

Ekfaten som används rostas ofta på insidan vilket ger vinet en svag nyans av brända, vaniljaktiga och smöriga smaker som passar bra med den grillade maten.

Flera av vinerna jag rekommenderar har just denna egenskap. Ett typiskt exempel är ekfatslagrad chardonnay eller vit Rioja som passar utmärkt med rätter som teriyaki kyckling och laxkotlett med hollandaisesås. Gillar du inte smöriga ekfatslagrade vita viner går turen till Italien och druvan Pinot grigio. Ett neutralt och friskt vitt vin perfekt till grillad sparris och medelhavsinspirerad mat.

Från Italien kommer röda sötsura medelfylliga viner med ekfatstoner och frukt lik körsbär. Druvor som Sangiovese och Primitivo är som gjorda för modern mat med mycket grönsaker, örter och smaker.

I Australien är grillfester närmast religion. Deras fruktiga moderna rödviner med ekfatstoner passar utmärkt till grillat. Australien gör utmärkta och prisvärda exempel på vad man kan åstadkomma med druvan Cabernet sauvignon och Shiraz.

Wolf Blass grillvin Wolf Blass Eaglehawk är en klockren favorit till grillen.Shiraz är samma druva som syrah (som blir smakfulla rödviner från Rhone i Frankrike).

Australien är grillfesternas mecka och de vet att göra vin därtill. Ett klassiskt barbeque består mest av biff, lamm, fläsk och kyckling - ibland också fisk och skaldjur - med smakfulla marinader samt starkare korvar. Ofta serverat med lite mastigare tillbehör som coleslaw, smakfulla såser, potatissallader och gratänger. Här passar flera av deras smakfullare viner utmärkt till.

Röda viner av Cabernet sauvignon samt Shiraz gör sig utmärkt med mycket fruktighet lik svarta vinbär, ekfatstoner samt en mjuk men tydlig strävhet och balans mellan sött och surt.

Vad ska man tänka på när man serverar vin till mat?

  • Tänk på vilka smaker som dominerar i maten.
  • Sötma i maten minskar upplevelsen av sötma i vinet som blir surare och något strävare.
  • Syra i maten minskar upplevelsen av syra i vinet som blir sötare, mjukare och fylligare.
  • Balansera sött och surt i maten så bibehålls vinets ursprungliga smak.
  • Utnyttja dessa tips genom att tillsätta exempelvis lite citronsaft över köttbiten om vinet upplevs som för surt och kärvt.
  • Smakar vinet för sött och tamt passar ett sötare tillbehör som sötare grönsaker med färskpotatis, paprika, rödlök, äpple, socker eller honung i marinad, mango chutney eller mango i salsan. Då känns syran och fruktsmaker mer.

I Australien har de ett system med tävlingar och bedömning av sina viner som uppmuntrar välgjorda och prisvärda viner. Bedömningarna görs utifrån givna stilar och vinerna får poäng efter hur mycket de liknar ett perfekt vin i respektive stil. Nackdelen är att de kan sakna originalitet - men det är inget jag lider av vid grillen. Bra viner till bra priser är vad jag vill ha - och gärna med ekologiskt odlade druvor.

Vilka viner på Systembolaget passar till grillat?

Utgå från det du lärt dig om vilket vin som passar till grillat och be personalen på Systembolaget välja ut ett lämpligt vin för din smak och plånbok.

Recept på grillad mat som passar till grillviner >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-08-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.