Rostas med bönsallad

Rostas med bönsallad av svarta bönor, rödlök, paprika och majs. Rostas är den möraste biten av rostbiff och prisvärt alternativ till oxfilé.
Koka gärna bönorna dagen innan eller lägg dem iaf i blöt.
Här med parmesancreme som är en enkel kall röra av riven parmesanost och färskost. Parmesan kan ersättas med Grana padano. Röran kan bytas mot annan kall sås ex. med sweet chili och creme fraiche.
Du kan grilla eller steka köttet. Istället för rostas kan du ta annan mör biff eller oxfilé. Ett annat alternativ är att marinera skivad rostbiff i lite olivolja, vinäger, pressad vitlök, timjan och en skvätt hackad ananas (ananas bryter ner köttfibrerna och gör köttet mörare).
Gott till är en blandad grönsallad och tomatsallad.

4 portioner rostas med bönsallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram rostas
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Bönsallad: 250 gram kokta svarta bönor
  • 1 liten rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 0,5 zucchini
  • 100 gram majs
  • 2 msk fin mild rödvinsvinäger
  • 3 msk fin olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersila
  • Parmesanröra: 250 gram färskost naturell ex. Kesella, Philadelphia
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Bönsallad: Koka bönor enligt paket och låt svalna. Detta gör du lämpligen dagen innan. Koka gärna ett paket och spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
  2. Lägg bönorna i en skål.
  3. Skala och hacka löken. Lägg i skålen.
  4. Skölj, kärna ur och tärna paprikan i 1x1 cm bitar. Lägg i skålen.
  5. Skölj och skala zucchinin och tärna den som paprikan. Lägg i skålen.
  6. Skölj tomaten och tärna den samt lägg i skålen.
  7. Tillsätt vinäger samt olivolja.
  8. Smaka av bönsalladen med socker, salt och peppar samt vinäger.
  9. Parmesancreme: Riv osten fint och blanda med färskosten i en skål.
  10. Rostas: Skär köttet i fyra lika stora bitar.
  11. Värm en stekpanna eller tänd grillen.
  12. Vänd köttet i olivolja, salt och peppar.
  13. Bryn eller grilla rostasbitarna i 2-3 minuter på varje sida.
  14. Sänk värmen och sätt över ett lock. Låt steka klart i ca 5 minuter till önskad stekgrad. Testa gärna köttet med en termometer - köttet är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  15. Servera köttet med bönsalladen och parmesancremen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer