Rostas med bönsallad

Introduktion och förberedelse

Rostas med bönsallad av svarta bönor, rödlök, paprika och majs.

Rostas är den möraste biten av rostbiff och prisvärt alternativ till oxfilé. Du kan grilla eller steka köttet.

  • Gott till är även en blandad grönsallad och tomatsallad.
  • Här med parmesancrème som är en enkel kall röra av riven parmesanost och färskost.

Framförhållning

Koka gärna bönorna dagen innan eller lägg dem i blöt.

Varianter

  • Istället för rostas kan du ta annan mör biff eller oxfilé.
  • Ett annat alternativ är att marinera skivad rostbiff, innanlår, flankstek eller fransyska i lite olivolja, vinäger, pressad vitlök, timjan och en msk hackad ananas - ananas bryter ner köttfibrerna och gör köttet mörare. Räkna en timmes marinering.
  • Parmesanröran kan bytas mot annan kall sås ex. med sweet chili och crème fraiche.
  • Eller en kall majonnässås och servera med rotfrukter till.
  • Parmesan kan ersättas med Grana padano.

Vintips

Jag hade ett fylligt rött av Cabernet Sauvignon från Australien till. Merlot, Shiraz eller Tempranillo passar också från valfritt land.

4 portioner rostas med bönsallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram rostas
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Bönsallad: 250 gram kokta svarta bönor
  • 1 liten rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 stor tomat
  • 0,5 zucchini
  • 100 gram majs
  • 2 msk fin mild rödvinsvinäger
  • 3 msk fin olivolja
  • 0,5 tsk socker
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersila
  • Parmesanröra: 250 gram färskost naturell ex. Kesella, Philadelphia
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Bönsallad: Koka bönor enligt paket och låt svalna. Detta gör du lämpligen dagen innan. Koka gärna ett paket och spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
  2. Lägg bönorna i en skål.
  3. Skala och hacka löken. Lägg i skålen.
  4. Skölj, kärna ur och tärna paprikan i 1x1 cm bitar. Lägg i skålen.
  5. Skölj och skala zucchinin och tärna den som paprikan. Lägg i skålen.
  6. Skölj tomaten och tärna den samt lägg i skålen.
  7. Tillsätt vinäger samt olivolja.
  8. Smaka av bönsalladen med socker, salt och peppar samt vinäger.
  9. Parmesancreme: Riv osten fint och blanda med färskosten i en skål.
  10. Rostas: Skär köttet i fyra lika stora bitar.
  11. Värm en stekpanna eller tänd grillen.
  12. Vänd köttet i olivolja, salt och peppar.
  13. Bryn eller grilla rostasbitarna i 2-3 minuter på varje sida.
  14. Sänk värmen och sätt över ett lock. Låt steka klart i ca 5 minuter till önskad stekgrad. Testa gärna köttet med en termometer - köttet är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
  15. Servera köttet med bönsalladen och parmesancremen.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 494 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-29