Grillad kyckling på rotfruktsbädd

Grillad kyckling på rotfruktsbädd med kall paprikasås. Gott och enkelt med rotfrukter och kycklingklubbor eller kycklingben i en panna som sköter sig själv i ugnen serverat med en kall sås av matyoghurt och paprikapulver.
Du kan använda frysta kyckingdelar och lägga direkt på rotfrukterna men räkna då 1 timme och 15 minuters tillagning i 175 grader. Pensla då också kycklingen med ketjap manis efter halva tiden samt mot slutet.

4 portioner grillad kyckling på rotfruktsbädd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 4 kycklingklubbor
  • 0,5 dl söt mörk soja sk ketjap manis
  • 3 msk olja av valfri sort
  • 300 g rotselleri
  • 2 stora morötter
  • 200 g palsternacka
  • 500 g potatis
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Kall paprikasås: 2 dl matyoghurt
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda kycklingdelarna med ketjap manis. Spara lite att pensla med till senare.
  3. Skala rotfrukter och potatis.
  4. Skär i bitar och blanda med olja, salt och peppar i en ugnsfast form i storlek av ett halvt ugnsbleck.
  5. Lägg kycklingbitarna ovanpå och pensla med mörk söt soja (ketjap manis).
  6. Stek i mitten av ugnen i ca 50 minuter tills kycklingen har fått fin färg och rotfrukterna är mjuka. Pensla med lite mer ketjap manis mot slutet. Testa om rotfrukterna är mjuka och att inget rött kommer när du skär ett snitt i kycklingen.
  7. Blanda ingredienserna till paprikasåsen och lägg upp i en skål.
  8. Servera den grillade kycklingen med rotfrukterna och paprikasåsen. Garnera gärna med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer