Fruktig sommarbål

Ett gott enkelt bål med tranbärsjuice, ananasjuice, apelsinjuice, sodavatten samt ev. sprit. Kan också serveras som alkoholfri cocktail eller drink - fyll glasen med isbitar eller krossad is och häll på bål. 

Några dl sprit som vodka, rom eller gin går såklart att hälla i också om man vill ha alkohol i bålen. Eller blanda en bål utan alkohol och en skål med alkohol. 

12 glas sommarbål (ca 2,1 liter bål)

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 liter tranbärsjuice
  • 5 dl ananasjuice
  • 3 dl apelsinjuice
  • 33 cl sodavatten
  • 1 apelsin
  • 1 liten melon
  • 2 kiwi

Tillagning

  1. Skölj apelsin, dela och skiva den. Dela melon i klyftor och skär ut kött samt tärna det. Skala kiwi och tärna dem.
  2. Lägg iskuber eller stort isblock i stor skål.
  3. Blanda i alla drycker.
  4. Tillsätt frukten och servera med slev i små glas.
  5. FLYTANDE ISBLOCK is till bål
  6. Ta ett glasspaket eller mjölkpaket. Fyll med vatten. Lägg i ätliga blommor och blad som citronmeliss. Och/eller lite av samma sorts frukter du senare tänkt ha i bålet. Frys över natten. Skölj med hett vatten så lossar isklumpen lättare.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer