Vinbål

Vinbål som passar på kalas, fester och buffe. Ett glas vinbål gör susen. Gör gärna ett alkoholfritt bål också.
Stora skålar med färgglatt bål ser dessutom trevligt ut. Ett stort isblock håller bålen kyld. Isblocket kan dekoreras med frukter som skivade jordgubbar och citronmeliss. Exempelvis kan du frysa två halvfyllda mjölkpaket med vatten, skivade jordgubbar samt några blad citronmeliss. När de fryst tar du bort paketet och har två fina isblock.

16 glas vinbål, ca 2,7 liter bål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 75 cl rött vin, typ beaujolais
  • 75 cl vitt vin, typ riesling
  • 2 flaskor (33 cl) fruktsoda
  • 50 cl frukt- eller bärlikör, förslagsvis apelsin, persika eller äpple
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 äpple
  • 1 apelsin

Tillagning

  1. Se till att rödvin, vitt vin och fruktsoda är kallt.
  2. Skölj, rensa och skiva jordgubbar. Skala och tärna äpple. Skölj, halvera och skiva apelsin.
  3. Lägg iskuber eller block i botten på en stor skål som passar till bål.
  4. Häll rött vin, vitt vin samt fruktsoda.
  5. Rör i frukt- eller bärlikör.
  6. Tillsätt frukten. Tillsätt ev. ett eller två halvliters isblock eller ca 30 isbitar.
  7. Rör om och servera vinbålet i små glas med en slev.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer