Vinbål

Introduktion och förberedelse

Vinbål som passar på kalas, fester och buffe. Här med rött och vitt vin, fruktsoda och valfri frukt- eller bärlikör.

Serveringsförslag

  • Servera kall med isbitar eller ett isblock i. Ett stort isblock håller bålen kyld.
  • Stora skålar med färgglatt bål ser trevligt ut.
  • Garnera bålet med skivade bär som jordgubbar och frukt som äpple, lime, citron, apelsin, melonkuber och/eller kiwi.
  • Gör gärna ett alkoholfritt bål vid sidan med alkoholfritt rött och vitt vin, fruktsoda och citron- eller limesaft istället för likör.

Isblock till bål

Exempelvis kan du frysa två halvfyllda mjölkpaket med vatten, skivade jordgubbar samt några blad citronmeliss. När de fryst tar du bort paketet och har två fina isblock.

16 glas vinbål, ca 2,7 liter bål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 75 cl rött vin, typ beaujolais
  • 75 cl vitt vin, typ riesling
  • 2 flaskor (33 cl) fruktsoda
  • 50 cl frukt- eller bärlikör, förslagsvis apelsin, persika eller äpple
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 äpple
  • 1 apelsin

Tillagning

  1. Se till att rödvin, vitt vin och fruktsoda är kallt.
  2. Skölj, rensa och skiva jordgubbar. Skala och tärna äpple. Skölj, halvera och skiva apelsin.
  3. Lägg iskuber eller block i botten på en stor skål som passar till bål.
  4. Häll rött vin, vitt vin samt fruktsoda.
  5. Rör i frukt- eller bärlikör.
  6. Tillsätt frukten. Tillsätt ev. ett eller två halvliters isblock eller ca 30 isbitar.
  7. Rör om och servera vinbålet i små glas med en slev.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-14