Vinbål

Vinbål som passar på kalas, fester och buffe. Här med rött och vitt vin, fruktsoda och valfri frukt- eller bärlikör. Servera kall med isbitar eller ett isblock i. Stora skålar med färgglatt bål ser dessutom trevligt ut. Garnera bålet med skivade bär som jordgubbar och frukt som äpple, lime, citron, apelsin, melonkuber och/eller kiwi.

Ett stort isblock håller bålen kyld. Isblocket kan dekoreras med frukter som skivade jordgubbar och citronmeliss.

Gör gärna ett alkoholfritt bål också av alkoholfritt vin, läsk och citron- eller limesaft.

Isblock till bål:

Exempelvis kan du frysa två halvfyllda mjölkpaket med vatten, skivade jordgubbar samt några blad citronmeliss. När de fryst tar du bort paketet och har två fina isblock.

16 glas vinbål, ca 2,7 liter bål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 75 cl rött vin, typ beaujolais
  • 75 cl vitt vin, typ riesling
  • 2 flaskor (33 cl) fruktsoda
  • 50 cl frukt- eller bärlikör, förslagsvis apelsin, persika eller äpple
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 äpple
  • 1 apelsin

Tillagning

  1. Se till att rödvin, vitt vin och fruktsoda är kallt.
  2. Skölj, rensa och skiva jordgubbar. Skala och tärna äpple. Skölj, halvera och skiva apelsin.
  3. Lägg iskuber eller block i botten på en stor skål som passar till bål.
  4. Häll rött vin, vitt vin samt fruktsoda.
  5. Rör i frukt- eller bärlikör.
  6. Tillsätt frukten. Tillsätt ev. ett eller två halvliters isblock eller ca 30 isbitar.
  7. Rör om och servera vinbålet i små glas med en slev.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.