Fläsklägg med surkål

Fläsklägg med surkål, korv, fläsk, potatismos och grov söt senap. Långkok som är nyttigt och billigt. Husmanskost när den är som bäst.

Den mustiga smaken från fläskläggen, den syrliga kålen och söta kryddiga senapen är mycket gott ihop. Du kan göra hemgjord surkål eller som här köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare. Surkålen piffar du upp genom att koka den med lagerblad, svartpeppar, kummin, kryddpeppar, morot, lök och buljong. Det finns flera olika recept. Vad jag förstår så har södra Tyskland ingen kummin utan enbär, lagerblad och vitpeppar. Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna. Om du vill kan du ha stekt korv till också som Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till.

Räkna runt 2-2,5 kg fläsklägg med ben. Du kan ta 4 små framlägg eller 2 större baklägg. Framlägg tycker jag har mer kött och är lite godare.

Tysk kall öl passar bra till ex. Weissbier (veteöl) eller Kölsch. 

4 portioner fläsklägg med surkål

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg fläsklägg med ben
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • Surkål: 750 gram surkål
  • 1 tsk kummin
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 6 dl buljong från fläskläggen
  • 2 nejlikor
  • Potatismos: 800 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 dl grov söt senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Placera fläskläggen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll sedan av vattnet. Skölj bort alla orenheter.
  3. Tillsätt vatten så att det täcker med 2 cm extra över fläskläggen och tillsätt skalad klyftad lök, skalad och slantad morot, kryddpepparkorn, svartpeppar, kryddnejlikor, lagerblad och timjan.
  4. Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 2 timmar. Köttet ska släppa från benen.
  5. Ta upp fläskläggen från lagen och lägg på ett fat. Sila lagen. Hit kan du förbereda. När lagen kallnat kan du kyla den och ta bort fettet som stelnar på ytan om du önskar det.
  6. Surkål: lägg surkålen i en gryta med kummin, lagerblad, klyftad lök, skalad slantad morot, svartpeppar, kryddpeppar, nejlikor och buljong från fläskläggen.
  7. Koka under lock i en timme. Blanda runt någon gång.
  8. Potatismos: Skala, dela och koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  9. Mosa potatisen med en potatisstöt med smör, mjölk, salt och peppar. Smaka av med salt.
  10. Värm upp fläskläggen i resten av buljongen och servera med surkålen, potatismos, senap och garnera med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer