Fläsklägg med surkål

Fläsklägg med surkål, korv, fläsk, potatismos och grov söt senap. Långkok som är nyttigt och billigt. Husmanskost när den är som bäst.

Den mustiga smaken från fläskläggen, den syrliga kålen och söta kryddiga senapen är mycket gott ihop. Du kan göra hemgjord surkål eller som här köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare. Surkålen piffar du upp genom att koka den med lagerblad, svartpeppar, kummin, kryddpeppar, morot, lök och buljong. Det finns flera olika recept. Vad jag förstår så har södra Tyskland ingen kummin utan enbär, lagerblad och vitpeppar. Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna. Om du vill kan du ha stekt korv till också som Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till.

Räkna runt 2-2,5 kg fläsklägg med ben. Du kan ta 4 små framlägg eller 2 större baklägg. Framlägg tycker jag har mer kött och är lite godare.

Tysk kall öl passar bra till ex. Weissbier (veteöl) eller Kölsch. 

4 portioner fläsklägg med surkål

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg fläsklägg med ben
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • Surkål: 750 gram surkål
  • 1 tsk kummin
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 6 dl buljong från fläskläggen
  • 2 nejlikor
  • Potatismos: 800 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 dl grov söt senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Placera fläskläggen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll sedan av vattnet. Skölj bort alla orenheter.
  3. Tillsätt vatten så att det täcker med 2 cm extra över fläskläggen och tillsätt skalad klyftad lök, skalad och slantad morot, kryddpepparkorn, svartpeppar, kryddnejlikor, lagerblad och timjan.
  4. Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 2 timmar. Köttet ska släppa från benen.
  5. Ta upp fläskläggen från lagen och lägg på ett fat. Sila lagen. Hit kan du förbereda. När lagen kallnat kan du kyla den och ta bort fettet som stelnar på ytan om du önskar det.
  6. Surkål: lägg surkålen i en gryta med kummin, lagerblad, klyftad lök, skalad slantad morot, svartpeppar, kryddpeppar, nejlikor och buljong från fläskläggen.
  7. Koka under lock i en timme. Blanda runt någon gång.
  8. Potatismos: Skala, dela och koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  9. Mosa potatisen med en potatisstöt med smör, mjölk, salt och peppar. Smaka av med salt.
  10. Värm upp fläskläggen i resten av buljongen och servera med surkålen, potatismos, senap och garnera med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer