Fläsklägg med surkål

Introduktion och förberedelse

Fläsklägg med surkål, korv, fläsk, potatismos och grov söt senap. Ett långkok som är nyttigt och billigt samt får god smak från fläsklägg.

Fläskläggen, syrlig kål och söt kryddig senap är mycket gott ihop. Överkurs är hemgjord senap - sötstark eller vanlig.

Du kan göra hemgjord surkål eller som här köpa färdig surkål. Mitt tips är kravmärkt surkål på påse eller den på glasburk från Balkan som är lite mildare.

Surkålen piffar du upp smaken på genom att koka den med lagerblad, svartpeppar, kummin, kryddpeppar, morot, lök och buljong.

Varianter

Det finns flera olika recept på surkål i Tyskland. Vad jag förstår så har södra Tyskland ingen kummin utan enbär, lagerblad och vitpeppar. Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna.

Om du vill kan du toppa med skivat fläsk samt stekt färsk råkorv till. Eller festa till och laga en Choucroute som i Alsace.

Räkna runt 2-2,5 kg fläsklägg med ben. Du kan ta 4 små framlägg eller 2 större baklägg. Framlägg tycker jag har mer kött och är lite godare.

Att dricka till

Tysk kall öl passar bra till ex. Weissbier (veteöl) eller Kölsch. Eller IPA eller vitt vin som Pinot Gris från Alsace.

Fläskläggen serverade på fat med surkål och senap
Fläskläggen serverade på fat med surkålen och senap.

4 portioner fläsklägg med surkål

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg fläsklägg med ben
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • Surkål: 750 gram surkål
  • 1 tsk kummin
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 6 dl buljong från fläskläggen
  • 2 nejlikor
  • Potatismos: 800 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 dl grov söt senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Placera fläskläggen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll sedan av vattnet. Skölj bort alla orenheter.
  3. Tillsätt vatten så att det täcker med 2 cm extra över fläskläggen och tillsätt skalad klyftad lök, skalad och slantad morot, kryddpepparkorn, svartpeppar, kryddnejlikor, lagerblad och timjan.
  4. Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 2 timmar. Köttet ska släppa från benen.
  5. Ta upp fläskläggen från lagen och lägg på ett fat. Sila lagen. Hit kan du förbereda. När lagen kallnat kan du kyla den och ta bort fettet som stelnar på ytan om du önskar det.
  6. Surkål: lägg surkålen i en gryta med kummin, lagerblad, klyftad lök, skalad slantad morot, svartpeppar, kryddpeppar, nejlikor och buljong från fläskläggen.
  7. Koka under lock i 1/2 till 1 timme. Blanda runt någon gång.
  8. Potatismos: Skala, dela och koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  9. Mosa potatisen med en potatisstöt med smör, mjölk, salt och peppar. Smaka av med salt.
  10. Värm upp fläskläggen i resten av buljongen och servera med surkålen, potatismos, senap och garnera med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 341 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.