Chokladdrömmar
Chokladdrömmar är som vanliga Drömmar fast smaksatta med kakao.
Klassiska knapriga kakor som är spröda och smuliga. De bakas med hjorthornssalt som ger luftbubblor och knaprig, spröd och smulig konsistens.
Grunden är min mormors recept.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader. Kör smöret i mikron så att det är rumsvarmt om det inte är det (utan att smälta det).
- Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt med elvisp 1-2 minuter.
- Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning med elvispen.
- Blanda vetemjöl, hjorthornssalt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
- Tillsätt mjölblandningen till smör- och sockerblandningen. Blanda ihop till en deg.
- Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i små bitar i storlek så att när de rullas ihop blir som en halv tumme i storlek.
- Rulla med mjölade fingrar små bollar i storlek halva tummar ca 1 msk deg. Lägg bollarna på bakplåtspapprena med några cm mellanrum.
- Grädda chokladdrömmarna mitt i ugnen 20-25 minuter. De ska spricka lite på toppen.
- Ta ut dem och låt chokladdrömmarna kallna helt på plåtarna.
Tips
Det är lite knepigt att få till drömmar - man måste vispa smör och socker väl med elvisp och sedan tillsätta oljan lite i taget.
Variant
Drömmar brukar smaksättas med enbart vanilj - prova vanliga Drömmar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal