Chokladdrömmar

Introduktion och förberedelse

Chokladdrömmar är som vanliga Drömmar fast smaksatta med kakao.

Grunden är min mormors recept.

Det är lite knepigt att få till drömmar - man måste vispa smör och socker väl med elvisp och sedan tillsätta oljan lite i taget.

Klassiska knapriga kakor som är spröda och smuliga. De bakas med hjorthornssalt som ger luftbubblor och knaprig, spröd och smulig konsistens.

Kakorna brukar smaksättas med enbart vanilj - prova vanliga Drömmar. Hembakta drömmar är en riktigt favoritkaka på kafferepet - nästa gång kan du överraska med chokladdrömmar.

30-32 stycken chokladdrömmar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl solrosolja
  • 3,3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kör smöret i mikron så att det är rumsvarmt om det inte är det (utan att smälta det).
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt med elvisp 1-2 minuter.
  3. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning med elvispen.
  4. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smör- och sockerblandningen. Blanda ihop till en deg.
  6. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i små bitar i storlek så att när de rullas ihop blir som en halv tumme i storlek.
  7. Rulla med mjölade fingrar små bollar i storlek halva tummar ca 1 msk deg. Lägg bollarna på bakplåtspapprena med några cm mellanrum.
  8. Grädda chokladdrömmarna mitt i ugnen 20-25 minuter. De ska spricka lite på toppen.
  9. Ta ut dem och låt chokladdrömmarna kallna helt på plåtarna.
E-mail
Medel: 3.8 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-19