Chokladdrömmar
Introduktion och förberedelse
Chokladdrömmar är som vanliga Drömmar fast smaksatta med kakao.
Grunden är min mormors recept.
Det är lite knepigt att få till drömmar - man måste vispa smör och socker väl med elvisp och sedan tillsätta oljan lite i taget.
Klassiska knapriga kakor som är spröda och smuliga. De bakas med hjorthornssalt som ger luftbubblor och knaprig, spröd och smulig konsistens.
Kakorna brukar smaksättas med enbart vanilj - prova vanliga Drömmar. Hembakta drömmar är en riktigt favoritkaka på kafferepet - nästa gång kan du överraska med chokladdrömmar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader. Kör smöret i mikron så att det är rumsvarmt om det inte är det (utan att smälta det).
- Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt med elvisp 1-2 minuter.
- Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning med elvispen.
- Blanda vetemjöl, hjorthornssalt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
- Tillsätt mjölblandningen till smör- och sockerblandningen. Blanda ihop till en deg.
- Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i små bitar i storlek så att när de rullas ihop blir som en halv tumme i storlek.
- Rulla med mjölade fingrar små bollar i storlek halva tummar ca 1 msk deg. Lägg bollarna på bakplåtspapprena med några cm mellanrum.
- Grädda chokladdrömmarna mitt i ugnen 20-25 minuter. De ska spricka lite på toppen.
- Ta ut dem och låt chokladdrömmarna kallna helt på plåtarna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal