Chokladdrömmar

Chokladdrömmar är som vanliga Drömmar fast smaksatta med kakao.

Grunden är min mormors recept.

Det är lite knepigt att få till drömmar - man måste vispa smör och socker väl med elvisp och sedan tillsätta oljan lite i taget.

Klassiska knapriga kakor som är spröda och smuliga. De bakas med hjorthornssalt som ger luftbubblor och knaprig, spröd och smulig konsistens.

Kakorna brukar smaksättas med enbart vanilj - prova vanliga Drömmar. Hembakta drömmar är en riktigt favoritkaka på kafferepet - nästa gång kan du överraska med chokladdrömmar.

30-32 stycken chokladdrömmar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl solrosolja
  • 3,3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kör smöret i mikron så att det är rumsvarmt om det inte är det (utan att smälta det).
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt med elvisp 1-2 minuter.
  3. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning med elvispen.
  4. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smör-, socker- och äggblandningen. Blanda ihop till en deg.
  6. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i små bitar i storlek så att när de rullas ihop blir som en halv tumme i storlek.
  7. Rulla med mjölade fingrar små bollar i storlek halva tummar ca 1 msk deg. Lägg bollarna på bakplåtspapprena med några cm mellanrum.
  8. Grädda chokladdrömmarna mitt i ugnen 20-25 minuter. De ska spricka lite på toppen.
  9. Ta ut dem och låt chokladdrömmarna kallna helt på plåtarna.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer