Drömmar eller vaniljdrömmar

Drömmar eller vaniljdrömmar. Här är min mormors recept på drömmar som är en favorit på kafferep och till fika.

Spröda, knapriga och smuliga blir de. Drömmar bakas med hjorthornssalt som skapar luftbubblor ger kakorna dess speciella konsistens.

Det är lite knepigt att få till drömmar - man måste vispa smör och socker väl med elvisp och sedan tillsätta oljan lite i taget.

Kakorna brukar smaksättas med vanilj - här vaniljsocker - men kan också smaksättas med kakao (ersätt 4 msk mjöl i receptet med kakao) för chokladdrömmar.

30-32 stycken drömmar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl solrosolja
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kör smöret i mikron så att det är rumsvarmt om det inte är det (utan att smälta det).
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt med elvisp 1-2 minuter.
  3. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning med elvispen.
  4. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smör- och sockerblandningen. Blanda ihop till en deg.
  6. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i små bitar i storlek så att när de rullas ihop blir som en halv tumme i storlek.
  7. Rulla med mjölade fingrar små bollar i storlek halva tummar ca 1 msk deg. Lägg bollarna på bakplåtspapprena med några cm mellanrum.
  8. Grädda drömmarna mitt i ugnen 15-20 minuter. De ska bli blekgula och spricka lite på toppen.
  9. Ta ut dem och låt vaniljdrömmarna kallna helt på plåtarna.
E-mail
Medel: 4.5 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept