Drömmar eller vaniljdrömmar

Drömmar eller vaniljdrömmar. Här är min mormors recept på drömmar som är en favorit på kafferep och till fika.

Spröda, knapriga och smuliga blir de. Drömmar bakas med hjorthornssalt som skapar luftbubblor ger kakorna dess speciella konsistens.

Det är lite knepigt att få till drömmar - man måste vispa smör och socker väl med elvisp och sedan tillsätta oljan lite i taget.

Kakorna brukar smaksättas med vanilj - här vaniljsocker - men kan också smaksättas med kakao (ersätt 4 msk mjöl i receptet med kakao) för chokladdrömmar.

30-32 stycken drömmar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl solrosolja
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kör smöret i mikron så att det är rumsvarmt om det inte är det (utan att smälta det).
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt med elvisp 1-2 minuter.
  3. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning med elvispen.
  4. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smör- och sockerblandningen. Blanda ihop till en deg.
  6. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i små bitar i storlek så att när de rullas ihop blir som en halv tumme i storlek.
  7. Rulla med mjölade fingrar små bollar i storlek halva tummar ca 1 msk deg. Lägg bollarna på bakplåtspapprena med några cm mellanrum.
  8. Grädda drömmarna mitt i ugnen 15-20 minuter. De ska bli blekgula och spricka lite på toppen.
  9. Ta ut dem och låt vaniljdrömmarna kallna helt på plåtarna.
E-mail
Medel: 4.5 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer