Drömmar eller vaniljdrömmar

Drömmar eller vaniljdrömmar. Här är min mormors recept på drömmar. Nu provbakade igen. Det är lite knepigt att få till drömmar - man måste vispa smör och socker väl med elvisp och sedan tillsätta oljan lite i taget. 

Drömmar är klassiska knapriga kakor som är spröda och smuliga. De bakas med hjorthornssalt som ger luftbubblor och knaprig, spröd och smulig konsistens.

Kakorna brukar smaksättas med vanilj - här vaniljsocker - men kan också smaksättas med kakao (ersätt 4 msk mjöl i receptet med kakao) för chokladdrömmar. Hembakta drömmar är en av mina riktiga favoritkakor på kafferep och till fika. 

30-32 stycken drömmar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl solrosolja
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Kör smöret i mikron så att det är rumsvarmt om det inte är det (utan att smälta det).
  2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt med elvisp 1-2 minuter.
  3. Tillsätt oljan lite i taget under kraftig vispning med elvispen.
  4. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt mjölkblandningen till smör-, socker- och äggblandningen. Blanda ihop till en deg.
  6. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i små bitar i storlek så att när de rullas ihop blir som en halv tumme i storlek.
  7. Rulla med mjölade fingrar små bollar i storlek halva tummar ca 1 msk deg. Lägg bollarna på bakplåtspapprena med några cm mellanrum.
  8. Grädda drömmarna mitt i ugnen 15-20 minuter. De ska bli blekgula och spricka lite på toppen.
  9. Ta ut dem och låt vaniljdrömmarna kallna helt på plåtarna.
E-mail
Medel: 4.5 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer