Chaisirap

Introduktion och förberedelse

Gör egen chaisirap av socker och svart chai-te.

Användning

  • Chaisirapen kan du ha som smaksättning till chailatte eller drinkar.
  • Gott är att göra chaite på någon msk chaisirap i en tekopp och fylla på med hett vatten. Då kan man även ha i en skvätt valfri mjölk. 

Varianter

  • Du kan göra teet av chai-te från tepåsar eller lösviktste.
  • Iställer för färdigt chaite som jag använde i receptet kan du göra eget chai-te. Koka då 4 dl vatten med 1 kanelstång, 1 tsk hel kardeumma, 10 gram skalad färsk skivad ingefära samt 5 kryddnejlikor några minuter. Tillsätt sedan 3 tsk neutralt svart te som English breakfast. Låt dra 5 minuter. Sila sedan av teet.
  • Vaniljsocker kan uteslutas.

1/2 liter chaisirap

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 21 min

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 4 påsar chai-te eller 3 tsk chai-te lösviktste
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 farinsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Ta av från värmen.
  2. Lägg i tepåsar eller lösviktste och låt dra i 5 minuter. Ta upp tepåsar eller sila av lösviktste.
  3. Tillsätt strösocker, farinsocker och vaniljsocker.
  4. Koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
  5. Koka på medelvärme i 5 minuter.
  6. Låt svalna.
  7. Häll upp på en ren 0,5 liters glasflaska med patentkor eller liknande; eller glasburk med lock.
  8. Chaisirapen är klar att användas. Den håller i flera år svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 43 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-27

Tillbehör och liknande recept: