Chaisirap
Gör egen chaisirap av socker och svart chai-te.
Tillagning
- Koka upp vatten i en kastrull. Ta av från värmen.
- Lägg i tepåsar eller lösviktste och låt dra i 5 minuter. Ta upp tepåsar eller sila av lösviktste.
- Tillsätt strösocker, farinsocker och vaniljsocker.
- Koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
- Koka på medelvärme i 5 minuter.
- Låt svalna.
- Häll upp på en ren 0,5 liters glasflaska med patentkor eller liknande; eller glasburk med lock.
- Chaisirapen är klar att användas. Den håller i flera år svalt och mörkt.
Användning
- Chaisirapen kan du ha som smaksättning till chailatte eller drinkar.
- Gott är att göra chaite på någon msk chaisirap i en tekopp och fylla på med hett vatten. Då kan man även ha i en skvätt valfri mjölk.
Varianter
- Du kan göra teet av chai-te från tepåsar eller lösviktste.
- Iställer för färdigt chaite som jag använde i receptet kan du göra eget chai-te. Koka då 4 dl vatten med 1 kanelstång, 1 tsk hel kardeumma, 10 gram skalad färsk skivad ingefära samt 5 kryddnejlikor några minuter. Tillsätt sedan 3 tsk neutralt svart te som English breakfast. Låt dra 5 minuter. Sila sedan av teet.
- Vaniljsocker kan uteslutas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 43 kcal