Chailatte

Chailatte är varm mjölk med chai-te och socker eller chaisirap.

Jag smaksatte med chaisirap som jag förberett innan. Perfekt att ha i färdig att laga chailatte på och räcker till flera koppar.

Du kan justera sötman med mer eller mindre chaisirap eller göra teet med påste eller löste samt valfri mängd socker.

2 glas, ca 5 dl chailatte

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 6 dl mjölk, valfri sort
  • 5 msk chaisirap, ca 0,75 dl; eller
  • ELLER: 2 påsar svart chai-te eller 1,5 tsk lösvikts-te, 2 msk strösocker, 2 msk farinsocker samt eventuellt 1 krm vaniljsocker
  • 1/3 krm kanel till garnering

Tillagning

  1. Värm upp mjölken i en kastrull. Rör då och då. Vispa gärna upp lite skum.
  2. MED CHAISIRAP: Tillsätt chaisirap. Rör om.
  3. MED TEPÅSE ELLER LÖSVIKTSTE: Tillsätt tepåse eller lösviktste i tesil. Tillsätt vidare strösocker, farinsocker och vaniljsocker. Rör om. Låt dra 5 minuter. Ta upp tepåse eller tesil. Värm upp igen under omrörning.
  4. Häll upp i glas eller koppar samt servera chailatten varm.
  5. Kan garneras genom att du pudrar över lite kanel på toppen.
Värm mjölk och tillsätt chaisirap eller chai-te och socker.
Värm mjölk och tillsätt chaisirap eller chai-te och socker.

Serveringsförslag

  • Chailatte passar till fika, frukost eller kvällste.
  • Passar vidare som värmande dryck till afterski, jul, lucia, advent eller utflykt i termos.

Varianter

  • Blir också jättegod att servera kall likt iste. Låt svalna eller använd kall mjölk och chaisirap och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is.
  • Kan även göras med havremjölk, mandelmjölk eller baristamjölk.
  • Vill du göra chaite så blir det också gott på bara hett vatten och någon msk chaisirap i en tekopp. Valfritt är då att ta i en skvätt mjölk innan servering. 
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-27