Chailatte
Introduktion och förberedelse
Chailatte är varm mjölk med chai-te och socker eller chaisirap.
Jag smaksatte med chaisirap som jag förberett innan. Perfekt att ha i färdig att laga chailatte på och räcker till flera koppar.
Alternativ är att smaksätta chailatten med chai-te på påse eller lösvikt samt strösocker, farinsocker samt vaniljsocker.
Serveringsförslag
- Chailatte passar till fika, frukost eller kvällste.
- Passar vidare som värmande dryck till afterski, jul, lucia, advent eller utflykt i termos.
Varianter
- Du kan justera sötman med mer eller mindre chaisirap eller socker.
- Blir också jättegod att servera kall likt iste. Låt svalna eller använd kall mjölk och chaisirap och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is.
- Kan även göras med havremjölk, mandelmjölk eller baristamjölk.
Tillagning
- Värm upp mjölken i en kastrull. Rör då och då. Vispa gärna upp lite skum.
- MED CHAISIRAP: Tillsätt chaisirap. Rör om.
- MED TEPÅSE ELLER LÖSVIKTSTE: Tillsätt tepåse eller lösviktste i tesil. Tillsätt vidare strösocker, farinsocker och vaniljsocker. Rör om. Låt dra 5 minuter. Ta upp tepåse eller tesil. Värm upp igen under omrörning.
- Häll upp i glas eller koppar samt servera chailatten varm.
- Kan garneras genom att du pudrar över lite kanel på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal