Chailatte
Chailatte är varm mjölk med chai-te och socker eller chaisirap.
Jag smaksatte med chaisirap som jag förberett innan. Perfekt att ha i färdig att laga chailatte på och räcker till flera koppar.
Du kan justera sötman med mer eller mindre chaisirap eller göra teet med påste eller löste samt valfri mängd socker.
Tillagning
- Värm upp mjölken i en kastrull. Rör då och då. Vispa gärna upp lite skum.
- MED CHAISIRAP: Tillsätt chaisirap. Rör om.
- MED TEPÅSE ELLER LÖSVIKTSTE: Tillsätt tepåse eller lösviktste i tesil. Tillsätt vidare strösocker, farinsocker och vaniljsocker. Rör om. Låt dra 5 minuter. Ta upp tepåse eller tesil. Värm upp igen under omrörning.
- Häll upp i glas eller koppar samt servera chailatten varm.
- Kan garneras genom att du pudrar över lite kanel på toppen.
Serveringsförslag
- Chailatte passar till fika, frukost eller kvällste.
- Passar vidare som värmande dryck till afterski, jul, lucia, advent eller utflykt i termos.
Varianter
- Blir också jättegod att servera kall likt iste. Låt svalna eller använd kall mjölk och chaisirap och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is.
- Kan även göras med havremjölk, mandelmjölk eller baristamjölk.
- Vill du göra chaite så blir det också gott på bara hett vatten och någon msk chaisirap i en tekopp. Valfritt är då att ta i en skvätt mjölk innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal