Grönt iste

Introduktion och förberedelse

Grönt iste med massor av is som är läskande och svalkande. Jag gillar vanligt grönt naturellt te. Du får ha lite framförhållning helst. Först gör du teet, låter det svalna och sedan kyler du det i kylen. Därefter kan du servera teet iskallt med isbitar.

Gott att pimpa upp med färsk citron, någon bit färsk ingefära och citronmeliss men det är valfritt.

Nedan ett förslag på mängd socker - du kan ta så mycket socker du vill och göra teet så sött du vill ha det.

Man kan också göra teet och kyla det direkt genom att hälla det över isbitar men då är risken att det glas du serverar i spricker men det är valfritt att prova.

Du kan ta te på påse - jag gillar naturellt grönt te utan någon smaksättning men det går såklart bra med vilket grönt te du gillar även de med smaksättning. Eller annat te som bärte, citonte, Pukka detox, ingefärste eller liknande.

Istället för tepåsar nedan kan du med fördel ta te på lösvikt efter tycke. Välj gärna ett kravmärkt ekologiskt odlat te som Kung Markatta, Clipper eller Pukka.

2 glas grönt iste

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 påsar grönt te, naturell eller smaksatt efter tycke
  • 6 dl vatten
  • 12 isbitar
  • 3 msk socker
  • 2 skivor färsk ingefära (valfritt)
  • 6 blad citronmeliss (valfritt)
  • 1 skiva citron (valfritt)

Tillagning

  1. Sjud vatten tills det nästan börjar koka.
  2. Lägg i lite färsk ingefära om du gillar det.
  3. Ta av från värmen och lägg ner te. Låt dra i 2-3 minuter och ta sedan upp teet.
  4. Rör i socker och smaka av hur sött du vill ha ditt te.
  5. Ställ att svalna. Ställ sedan i kylen att kallna.
  6. Servering: fyll upp två glas med is och toppa med teet.
  7. Garnera gärna med en bitar av skivad citron och citronmelissblad.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer