Matchalatte

Introduktion och förberedelse

Matchalatte är grönt matcha-te med varm havremjölk, mandelmjölk eller baristamjölk.

Du behöver ett grönt japanskt eller kinesiskt matcha-te som är grönt finmalt te-pulver. Det kostar en slant men är drygt så en liten burk räcker till många koppar.

Serveringsförslag

Gott att servera som en varm kopp latte eller istället för kaffe till fika, frukost eller som kvällste.

Varianter

  • Kan smaksättas med lite vaniljsocker, lite sött som honung eller agavesirap.
  • Blir också jättegod att servera kall som iste. Låt teet svalna och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is.
  • Kan även göras med vanlig mjölk.

2 glas, ca 5 dl matchalatte

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 4 dl havremjölk Ikaffe, mandelmjölk eller baristamjölk
  • 1 tsk grönt matcha-te pulver
  • 1 tsk honung eller agavesirap (valfritt)
  • 1/2 krm vaniljpulver, 1/4 krm mald vanilj från kvarn eller 1 liten droppe vaniljextrakt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp vatten och matcha-te pulver i en kastrull. Vispa ut klumpar.
  2. Vispa ihop samt värm tills det sjuder.
  3. Tillsätt och rör i mjölken. Värm tills det sjuder samt vispa så det skummar.
  4. Söta upp latten om du vill med lite honung eller sirap samt tillsätt något 1/2 krm vaniljsocker om du önskar det.
  5. Häll upp i glas eller koppar samt servera varm. Kan garneras genom att du pudrar över lite matcha-te pulver på toppen.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-07

Tillbehör och liknande recept: