Matchalatte

Introduktion och förberedelse

Matchalatte är grönt matcha-the med varm havremjölk, mandelmjölk eller barista-mjölk.

Du behöver ett grönt japanskt eller kinesiskt matcha-the som är grönt finmalt the-pulver. Det kostar en slant men är drygt så en liten burk räcker till många koppar.

Serveringsförslag

Gott att servera som en varm kopp latte eller istället för kaffe till fika, frukost eller som kvällsthe.

Varianter

  • Kan smaksättas med lite vanilj lite sött som honung eller agavesirap.
  • Blir också jättegod att servera kall som islatte. Låt den svalna något och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is. OBS ta ett glas som tål värme-växlingen.

2 glas, ca 5 dl matchalatte

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 4 dl havremjölk Ikaffe, mandelmjölk eller baristamjölk
  • 1 tsk grönt matcha-the pulver
  • 1 tsk honung eller agavesirap (valfritt)
  • 1/2 krm vaniljpulver, 1/4 krm mald vanilj från kvarn eller 1 liten droppe vaniljextrakt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp vatten och matcha-the pulver i en kastrull. Vispa ut klumpar.
  2. Vispa ihop samt värm tills det sjuder.
  3. Tillsätt och rör i mjölken. Värm tills det sjuder samt vispa så det skummar.
  4. Söta upp latten om du vill med lite honung eller sirap samt tillsätt vanilj om du önskar det.
  5. Häll upp i glas eller koppar samt servera varm. Kan garneras genom att du pudrar över lite matcha-the pulver på toppen.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16