Matchalatte

Introduktion och förberedelse

Matchalatte är grönt matcha-the med varm havremjölk, mandelmjölk eller barista-mjölk. Kan smaksättas med lite vanilj lite sött som honung eller agavesirap.

Gott att servera som en varm kopp latte eller istället för kaffe till fika, frukost eller på kvällen.

Du behöver ett grönt japanskt eller kinesiskt matcha-the som är grönt finmalt the-pulver. Det kostar en slant men är drygt så en liten burk räcker till många koppar.

Blir också jättegod att servera kall som islatte. Låt den svalna något och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is. OBS ta ett glas som tål värme-växlingen.

2 glas, ca 5 dl matchalatte

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 4 dl havremjölk Ikaffe, mandelmjölk eller baristamjölk
  • 1 tsk grönt matcha-the pulver
  • 1 tsk honung eller agavesirap (valfritt)
  • 1/2 krm vaniljpulver, 1/4 krm mald vanilj från kvarn eller 1 liten droppe vaniljextrakt (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp vatten och matcha-the pulver i en kastrull. Vispa ut klumpar.
  2. Vispa ihop samt värm tills det sjuder.
  3. Tillsätt och rör i mjölken. Värm tills det sjuder samt vispa så det skummar.
  4. Söta upp latten om du vill med lite honung eller sirap samt tillsätt vanilj om du önskar det.
  5. Häll upp i glas eller koppar samt servera varm. Kan garneras genom att du pudrar över lite matcha-the pulver på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.