Caramel Frappuccino

Introduktion och förberedelse

Caramel Frappuccino är en slags amerikans söt iskaffe med kolasås och vispad grädde.

Grunden är kall espresso, krossad is och mjölk. Ett godiskaffe extra allt.

Med eller utan mixer

  • Du kan mixa frappuccinon med isbitar i drinkmixer, matberedare eller behållare med stavmixer.
  • Utan mixer behöver du krossad is som du kan krossa i en handduk eller plastpåse med baksidan av en kastrull eller iskross med vev.

Serveringsförslag

Passar till fika, innan eller efter grillen eller när som du är sötsugen på svalkande iskaffe.

Du kan servera med en lång tesked, drinkpinne och/eller sugrör.

Kan garneras med lite valfritt strössel, kanel, minimarschmallows eller riven choklad.

Räkna att du behöver glas eller glasmuggar som rymmer ca 3 dl per glas.

Varianter

  • Köp kolasås eller gör egen kolasås.
  • Istället för kolasås kan du ta chokladsås som Ohoy eller göra egen chokladsås. Då får du en Chocolate Frappuccino.
  • Smaksätt med kryddning som något krm kanel, mald kardemumma och/eller ingefära.
  • Eller en tsk kakao och krm vaniljsocker för en choklad frappuccino. Garnera då med chokladsås eller kolasås.
  • En vegan Caramel Frappuccino variant kan du göra med vispbar sojagrädde, barista havremjölk samt vegansk kolatopping ex. från Markatta.

Caramel Frappuccino iskaffe i glas med grädde och kolasås
Caramel Frappuccino är en iskaffe med espresso och mjölk som toppas med grädde och kolasås

2 glas Caramel Frappuccino

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 cl espressokaffe, 2 små koppar shot espresso eller efter tycke
  • 20 isbitar eller ca 3 dl krossad is
  • 2 dl mjölk, baristamjölk eller 3%
  • 4 msk kolasås
  • GARNERING: 0,5 dl grädde att vispa
  • 2 msk kolasås

Tillagning

  1. Gör kolasås eller köp färdig kolasås.
  2. Brygg espressokaffe. Låt svalna.
  3. I MIXER: Mixa kaffe, mjölk, isbitar samt kolasås hastigt tills isen är likt krossad is.
  4. Fördela i två glas.
  5. UTAN MIXER: Blanda kaffe, kolasås samt mjölk i en kanna. Rör om tills kolasåsen löst sig. Krossa is och lägg i två glas. Fyll på med frappuccino-blandningen (kaffet, kolasåsen och mjölken).
  6. GARNERING: Vispa grädde medelhård.
  7. Fördela grädden på toppen och skeda över lite kolasås extra. Servera med lång tesked, drinkpinne och/eller sugrör.
E-mail
Medel: 3.9 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-25

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med Irish coffee och andra goda kaffedrinkar

Svala kvällar, mys i soffan, middag med vänner eller en uppiggande drink före utgång. Stunder efter...