Kaffe Dalgona

Introduktion och förberedelse

Min variant på Kaffe Dalgona är Koreanskt iskaffe med snabbkaffeskum, kall mjölk och is.

Ett läskande och annorlunda kaffe som är för dig som gillar starkt kaffe.

Kaffet är lite speciellt då det görs av snabbkaffe som vispas med socker och kokande vatten till en slags fluffigt skum vilket man skedar över ett glas med is och mjölk.

Dalgona kommer från Sydkorea och har blivit viralt när folk ska visa när de vispar kaffet.

Lättast är att vispa med en elvisp. Dubbla gärna receptet och vispa till flera koppar på en gång.

Varianter

  • Istället för vanlig mjölk kan du servera kaffet med varm havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk för en vegan kaffe Dalgona.
  • Du kan ta laktosfri mjölk om du vill det.
  • Vill du ha en varm kaffedrink så värmer du mjölken innan och skippar isen.

Vispat kaffe Dalgona med varm mjölk i glasmuggar.
Vispat kaffe Dalgona med varm mjölk kan du servera glasmuggar, kaffekoppar, kaffeglas, Irish coffeeglas eller vilket glas du vill som tål värme.

1 glas kaffe Dalgona

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 2 msk snabbkaffe
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk kokande vatten
  • 2 dl mjölk 3% eller valfri mjölk
  • 6-8 isbitar eller krossad is

Tillagning

  1. Koka upp någon dl vatten i en vattenkokare eller kastrull.
  2. Mät upp kaffe och socker i en bunke.
  3. Tillsätt två msk kokande vatten.
  4. Vispa till en fluffigt skum. Det tar 2-3 minuter. Akta så det inte blir för tjockt. Testa med en tesked efter hand och se så det är lagom tjockt - det ska vara ett skum tjockt nog att inte rinna ner i mjölken men inte för tjockt att inte kunna drickas.
  5. Lägg is i valfritt kaffeglas eller drinkglas.
  6. Häll i kall mjölk.
  7. Skeda och toppa med kaffeskummet eller kaffekrämen.
  8. Ditt koreanska kaffe är klart att serveras.
  9. Kan serveras med sugrör eller en lång kaffesked.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-10