Bondbönssoppa med broccoli

Bondbönssoppa med broccoli är fantastiskt gott och nyttigt. Här med lite potatis, grädde, crème fraiche, franska örter, chili och några droppar tryffelolja.
Funkar till vardagslunch, till jobbet, som förrätt på fest eller till soppbuffé.
Lätt att laga till flera. Vill du göra det riktigt enkelt så kan du använda hackad fryst lök, frysta broccolibuketter samt frysta bondbönor.
Du kan ta frysta eller färska bondbönor respektive broccoli. Färska bondbönor blir grymt gott men finns bara på vår och sommar. Annars får du köpa frysta i påse vilket också blir gott.
Bondbönorna behövs ej skalas helt utan skalet runt innerbönorna kan vara kvar. Då får du lite tuggmotstånd samt mer fibrer i soppan.
Vill du ha en helt slät soppa så kan du sila bort skalresterna genom ett durkslag.
Kan garneras med som på bilden med avokadoolja, svartpeppar samt chiliflakes. Annat gott på är riven parmesan, rostade pumpakärnor, krutonger, stekt tärnat fläsk, kokt ägghalva, hackade soltorkade tomater, smulad fetaost, hackad bladpersilja osv.
Servera gärna bondbönssoppan med ex. surdegsbaguette till.

4 portioner bondbönssoppa med broccoli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram bondbönor
  • 200 gram broccoli
  • 100 gram potatis
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 15 gram frysta franska örter provencale
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1,5 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull.
  3. Tillsätt bondbönor och fräs någon minut till.
  4. Skala och tärna potatis och tillsätt den.
  5. Tillsätt örter, chiliflakes, vatten och buljong.
  6. Koka upp och låt koka på låg värme i 20 minuter.
  7. Skär broccolin i buketter. Stammen kan du använda om du skär bort fula delar, hackar den grovt samt kokar med bondbönorna från början.
  8. Tillsätt broccoli och koka i 5 minuter till.
  9. Mixa soppan slät med en stavmixer. Vill du ha en helt slät soppa (till fest och förrätt till middag) så kan du sila den genom ett durkslag.
  10. Tillsätt grädde och crème fraiche, citronsaft samt tryffelolja.
  11. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer