Blåmusslor med grädde

En variant på Moule mariniére som är blåmusslor kokta i vitt vin, vitlök, lök, persilja och en skvätt grädde på slutet för att runda av det hela.

Annat gott i är strimlad stjälkselleri, tärnad rotselleri och salladslök. Vidare kan man ha torr cider istället för vitt vin. Man kan också fräsa tärnat fläsk med löken om man vill.

Av spadet blir det som en god soppa - denna äter man givetvis upp med sked. Eller suger upp med gott bröd.

Ett paket på ca 500 gram musslor räcker till två personer som förrätt. Ska det vara huvudrätt och man gillar musslor så ta runt 900-1000 gram.

Musslor är nyttigt och ganska billigt. Frysta musslor är helt ok men godast blir det med färska musslor. Musslor du köper i affären är kontrollerade men vill du plocka själv så kolla först med livsmedelsverket vad som gäller där du vill plocka musslorna.

2 portioner blåmusslor med grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 900 gram blåmusslor, färska eller frysta med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 0,5 baguette eller annat gott bröd med smör till

Tillagning

  1. Frysta musslor behövs ej tinas utan kan läggas i grytan direkt från frysen - räkna då 2-3 minuter extra koktid.
  2. Färska musslor: skölj, skrubba och skär bort stora bitar skägg (trådar). Släng de som ev. är döda och öppna (de som inte slutar sig när du rör vid dem).
  3. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlök.
  4. Skölj och hacka persilja fint.
  5. Värm upp olivoljan i en stor kastrull.
  6. Fräs lök och vitlök.
  7. Tillsätt vin samt koka någon minut.
  8. Lägg i musslorna och sätt på lock samt koka i 5 minuter.
  9. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.
  10. Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.
  11. Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i musslorna och vänd runt så de blir varma igen.
  13. Servera musslorna med spadet i djupa tallrikar. Ha en sked till spadet samt en gaffel till att plocka ut musslorna ur skalen. Ta musslorna med händerna. Bröd som baguette med smör är gott till. Det kan man också doppa i spadet. Ha en djup tallrik att lägga musselskal i också. Vidare varsin våtservett att torka av händerna med när man ätit klart.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer