Blåmusslor med grädde

En variant på Moule mariniére som är blåmusslor kokta i vitt vin, vitlök, lök, persilja och en skvätt grädde på slutet för att runda av det hela.

Annat gott i är strimlad stjälkselleri, tärnad rotselleri och salladslök. Vidare kan man ha torr cider istället för vitt vin. Man kan också fräsa tärnat fläsk med löken om man vill.

Av spadet blir det som en god soppa - denna äter man givetvis upp med sked. Eller suger upp med gott bröd.

Ett paket på ca 500 gram musslor räcker till två personer som förrätt. Ska det vara huvudrätt och man gillar musslor så ta runt 900-1000 gram.

Musslor är nyttigt och ganska billigt. Frysta musslor är helt ok men godast blir det med färska musslor. Musslor du köper i affären är kontrollerade men vill du plocka själv så kolla först med livsmedelsverket vad som gäller där du vill plocka musslorna.

2 portioner blåmusslor med grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 900 gram blåmusslor, färska eller frysta med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 0,5 baguette eller annat gott bröd med smör till

Tillagning

  1. Frysta musslor behövs ej tinas utan kan läggas i grytan direkt från frysen - räkna då 2-3 minuter extra koktid.
  2. Färska musslor: skölj, skrubba och skär bort stora bitar skägg (trådar). Släng de som ev. är döda och öppna (de som inte slutar sig när du rör vid dem).
  3. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlök.
  4. Skölj och hacka persilja fint.
  5. Värm upp olivoljan i en stor kastrull.
  6. Fräs lök och vitlök.
  7. Tillsätt vin samt koka någon minut.
  8. Lägg i musslorna och sätt på lock samt koka i 5 minuter.
  9. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.
  10. Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.
  11. Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i musslorna och vänd runt så de blir varma igen.
  13. Servera musslorna med spadet i djupa tallrikar. Ha en sked till spadet samt en gaffel till att plocka ut musslorna ur skalen. Ta musslorna med händerna. Bröd som baguette med smör är gott till. Det kan man också doppa i spadet. Ha en djup tallrik att lägga musselskal i också. Vidare varsin våtservett att torka av händerna med när man ätit klart.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer