Blåmusslor med grädde

En variant på Moule mariniére som är blåmusslor kokta i vitt vin, vitlök, lök, persilja och en skvätt grädde på slutet för att runda av det hela.

Annat gott i är strimlad stjälkselleri, tärnad rotselleri och salladslök. Vidare kan man ha torr cider istället för vitt vin. Man kan också fräsa tärnat fläsk med löken om man vill.

Av spadet blir det som en god soppa - denna äter man givetvis upp med sked. Eller suger upp med gott bröd.

Ett paket på ca 500 gram musslor räcker till två personer som förrätt. Ska det vara huvudrätt och man gillar musslor så ta runt 900-1000 gram.

Musslor är nyttigt och ganska billigt. Frysta musslor är helt ok men godast blir det med färska musslor. Musslor du köper i affären är kontrollerade men vill du plocka själv så kolla först med livsmedelsverket vad som gäller där du vill plocka musslorna.

2 portioner blåmusslor med grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 900 gram blåmusslor, färska eller frysta med skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 0,5 baguette eller annat gott bröd med smör till

Tillagning

  1. Frysta musslor behövs ej tinas utan kan läggas i grytan direkt från frysen - räkna då 2-3 minuter extra koktid.
  2. Färska musslor: skölj, skrubba och skär bort stora bitar skägg (trådar). Släng de som ev. är döda och öppna (de som inte slutar sig när du rör vid dem).
  3. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlök.
  4. Skölj och hacka persilja fint.
  5. Värm upp olivoljan i en stor kastrull.
  6. Fräs lök och vitlök.
  7. Tillsätt vin samt koka någon minut.
  8. Lägg i musslorna och sätt på lock samt koka i 5 minuter.
  9. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.
  10. Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.
  11. Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i musslorna och vänd runt så de blir varma igen.
  13. Servera musslorna med spadet i djupa tallrikar. Ha en sked till spadet samt en gaffel till att plocka ut musslorna ur skalen. Ta musslorna med händerna. Bröd som baguette med smör är gott till. Det kan man också doppa i spadet. Ha en djup tallrik att lägga musselskal i också. Vidare varsin våtservett att torka av händerna med när man ätit klart.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer