Musslor i vitt vin och grädde Moules marinières

Introduktion och förberedelse

Musslor i vitt vin och grädde eller Moules marinières på franska är blåmusslor kokta på sjömanshustruns vis i vitt vin med lite schalottenlök, persilja, persilja och grädde.

Moules marinières - betyder sjömanshustruns musslor på franska. Musslor är nyttigt och ganska billigt.

Serveringsförslag

  • Gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Baka egen baguette eller köp bake-off och värm i ugnen. Vanligt smör är gott till brödet också.
  • Musslorna kan plockas och ätas med händerna. Sätt fram en stor tom skål bredvid för skalen. Våtservetter eller små skålar med citronvatten att torka sig med är trevligt efter man ätit musslorna.
  • Ha en sked till spadet samt en gaffel till att plocka ut musslorna ur skalen. Av spadet blir det som en god soppa - denna kan man äta upp med sked. Eller suger upp med gott bröd som baguette.
  • Musslorna kan serveras direkt ur grytan. Det finns speciella fina franska musselgrytor att köpa som är fina att servera ur.
  • Man kan också servera och lägga upp musslorna i djupa skålar eller djupa tallrikar portionsvis eller i en stor skål.

Val av musslor

  • Musslor du köper i affären är kontrollerade men vill du plocka själv så kolla först med livsmedelsverket vad som gäller där du vill plocka musslorna. Se till att musslorna är kontrollerade och märkta enligt Livsmedelsverket.
  • Musslor är levande när de köps färska. Då håller de sig de flesta stängda. Släng musslor som är öppna när du köpt dem. När de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
  • Frysta musslor är helt ok men godast blir det med färska svenska musslor.

Varianter

Portionsberäkning

Ett paket på ca 500 gram musslor räcker till två personer som förrätt. Ska det vara huvudrätt och man gillar musslor så ta runt 900-1000 gram.

Tips

En skalkniv är bra att rensa musslorna med innan tillagning. Skär bort eventuellt skägg och skrapa bort smuts från musslorna.

Att dricka till musslorna

Som dryck passar ett friskt franskt vitt vin som exklusiv Chablis eller billigare Muscadet från Loire; kall torr fransk cider eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe passar också.

2 portioner musslor i vitt vin till huvudrätt eller 4 förrätter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900-1000 gram blåmusslor
  • 1 schalottenlökar
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2,5 dl vitt vin, gärna fruktigt utan ekfatskaraktär
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).
  2. Skala och hacka schalottenlök fint. Skala och pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vin samt koka någon minut.
  5. Lägg i musslorna och sätt på lock samt koka i 3-4 minuter. Musslorna ska öppna sig.
  6. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg i en skål. Släng musslor som inte öppnat sig.
  7. Koka ihop spadet ca 5 minuter på högsta värme.
  8. Skölj och hacka persilja fint.
  9. Tillsätt grädde och persilja och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  10. Lägg upp musslorna i en skål eller djupa tallrikar och slå över det varma spadet du kokat ihop. Ta ej med bottensatsen som kan ha lite grus kvar.
  11. Strö över persiljan till servering.
E-mail
Medel: 4 (191 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-01