Blåbärsvåfflor med hallonsås

Introduktion och förberedelse

Blåbärsvåfflor med hallonsås och glass. Våfflor med färska blåbär och smaskig hallonsås passar till fika och dessert.

Med hallon och blåbär blir det dessutom rätt nyttiga våfflor. Vaniljglass eller grädde är gott till våfflorna. Enkla, goda, nyttiga och snabba våfflor.

Smörj våffeljärnet väl då blåbären lätt bränner fast i laggen.

7-9 st våfflor med blåbär

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl kallt vatten
  • 3 dl färska eller frysta blåbär
  • 2 msk smör
  • 400 gram florsocker
  • 400 gram frysta eller färska hallon

Tillagning

  1. Vispa ihop mjöl och vatten till en jämn smet.
  2. Vispa grädden och blanda ner i mjölsmeten.
  3. Värm våffeljärnet och pensla det med lite smör.
  4. Häll på ca 0,5 - 1 dl smet och bred ut den.
  5. Strö över några blåbär samt grädda i ca 3-6 minuter eller tills de är ljust brunt gräddade. Tiden varierar beroende på våffeljärn.
  6. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga. Eller servera dem direkt.
  7. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  8. Gör hallonsåsen: Häll hallonen i en mixerskål. Mixa med en mixerstav så att du får en fin hallonsås. Sila bort kärnor och rör ned florsockret lite i taget tills hallonsåsen blivit lagom söt.
  9. Värm våffeljärnet och smörj det med lite smör eller margarin. Häll på smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.
  10. Servera blåbärsvåfflorna staplade fint med hallonsås och vaniljglass eller vispgrädde till. Samt gärna några färska blåbär till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer