Blåbärsvåfflor med hallonsås

Blåbärsvåfflor med hallonsås och glass. Våfflor med färska blåbär och smaskig hallonsås passar till fika och dessert.

Med hallon och blåbär blir det dessutom rätt nyttiga våfflor. Vaniljglass eller grädde är gott till våfflorna. Enkla, goda, nyttiga och snabba våfflor.

Smörj våffeljärnet väl då blåbären lätt bränner fast i laggen.

7-9 st våfflor med blåbär

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl kallt vatten
  • 3 dl färska eller frysta blåbär
  • 2 msk smör
  • 400 gram florsocker
  • 400 gram frysta eller färska hallon

Tillagning

  1. Vispa ihop mjöl och vatten till en jämn smet.
  2. Vispa grädden och blanda ner i mjölsmeten.
  3. Värm våffeljärnet och pensla det med lite smör.
  4. Häll på ca 0,5 - 1 dl smet och bred ut den.
  5. Strö över några blåbär samt grädda i ca 3-6 minuter eller tills de är ljust brunt gräddade. Tiden varierar beroende på våffeljärn.
  6. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga. Eller servera dem direkt.
  7. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
  8. Gör hallonsåsen: Häll hallonen i en mixerskål. Mixa med en mixerstav så att du får en fin hallonsås. Sila bort kärnor och rör ned florsockret lite i taget tills hallonsåsen blivit lagom söt.
  9. Värm våffeljärnet och smörj det med lite smör eller margarin. Häll på smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.
  10. Servera blåbärsvåfflorna staplade fint med hallonsås och vaniljglass eller vispgrädde till. Samt gärna några färska blåbär till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.